Ayşe Önal
Elma (apple) sözcüğü eski İngilizceden (aeppel) gelir. MÖ birinci yüzyılda Romalı tarihçi Pliny otuz altı çeşit elma listesi yapmıştır. Ve elma mitolojinin ünlü bir parçasıdır. Elma ağaçları yüzlerce yıl yaşarlar.
Bilinen ilk tarihi, demir çağında Mısır’da yetiştirildiğidir. Dünyada elmanın beş yüzden fazla çeşidi vardır.
Elmanın faydaları:
Elma, kolesterolü düşürür, sakinleştirir; soğuk algınlığında kaynatılmış elma bire birdir. Sesi açar. Bir ay boyunca elma sirkesi ve bal karıştırılmış bir bardak ılık su içerseniz kendinizi zinde hissedebilirsiniz.
İçli köfte veya sulu köfte veya İzmir köfte yaptığınızda yemek suyuna taze soyulmuş elma kabukları atarsanız yemeğinizin tadı olağanüstü güzelleşecektir. Mangalda et yapıyorsanız elma kabuklarını ateşe atın. Kokunun nasıl değiştiğini dumanın nasıl azaldığını göreceksiniz. Arabanız veya odanız sigara kokuyorsa elma kabuklarını soyup bir tabağa koyun. Ertesi gün odanın kokusunun tamamen değiştiğini göreceksiniz.
Dünyanın en yaygın elma tatlısı
Yapılışı: Baharat, şeker ve elmaları bir küçük tencereye alıp kısık ateşte bir bardak su ile kaynatın. İçine karıştırarak mısır nişastasını ekleyin. Su iyice eksilince ateşten indirin. İçine böğürtlenleri koyup bir kenarda soğumaya bırakın.
Bütün malzemeyi miksere koyup birlikte çekin. Malzemenin hamur haline gelmesi için çok dikkatli şekilde kaymak ekleyin. Kalın bir hamur olunca dibini yağladığınız dikdörtgen bir cam tepsiye hamuru incecik yayın. Üstüne soğumuş elma karışımını dökün. Yüksek ısıdaki fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Üstü nar gibi kızarınca çıkarın. Aynı tarifi kapalı şekilde de yapabilirsiniz. Bunun için hamur malzemesini ikiye çıkarmanız gerekiyor. Çoğalmış malzeme ile hamuru hazırladıktan sonra ikiye bölüp birinci pazıyı tepsinin altına, ikinci pazıyı da elma içini döktükten sonra üstüne kapatmanız gerekiyor. Çatalla şekil verip fırına sürebilirsiniz. Her iki elma tatlısını da ılındıktan sonra çayla servis yapın.
Kendi mutfağımdan elmalı kek Yapılışı: Tereyağı, zeytinyağı, şeker ve yumurtaları birlikte çırpıp, kabartma tozu, limon ve portakal kabukları ve unu ekleyip yeniden çırpın. Cıvık kek hamurunu pasta kalıbınız varsa ona, yoksa yağlanmış cam bir kâseye akıtın. Üstüne dilimlenmiş elmaları dizin. Cevizleri boca edin. Tarçın serpin ve orta ısıdaki fırına sürün. Kırk beş dakika içinde kekiniz pişecektir. Soğuyunca çayla servis yapın. Afiyet olsun.
a.onal@zaman.com.tr