"Irak ve Kürt sorunu için Bediüzzaman Said Nursi'ye kulak verilmeli"

TV8'de Erkan Tan'ın programına katılan Türkiye Irak Dostluk Derneği Genel Başkanı Mehmet Emin Değer, Bediüzzaman'ı anlattı.


TV8'de yayınlanan Erkan Tan'la Başkent'ten programına katılan Türkiye Irak Dostluk Derneği Genel Başkanı Mehmet Emin Değer, Bediüzzaman Said Nursi'nin fikirlerinin Kürt ve Irak'la ilgili sorunların giderilmesinde çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye ve Irak'ın dosttan öte iki kardeş ülke olduğunu vurgulayan Değer, "Türklerin, Kürtlerin ve Arapların her iki tarafta da akrabaları var. iki lke halkının kardeşliği kıyamete kadar devam edecek" dedi.

Zaman zaman Bediüzzaman Said Nursi'nin Şeyh Said ve Molla Said'le karıştırıldığına dikkat çeken Değer, Bediüzzaman'ın orijinal fikirlerinin olduğunu söyledi. Değer şöyle konuştu:
"Bediüzzaman Türklere de Kürtlere de sesleniyor. şöyle diyor; Ey Türkler ve Kürtler! Acaba şimdi bir miting yapsam, sizin bin sene evvelki ecdadınızı ve iki asır sonraki evlatlarınızı şu gürültühane olan şimdiki asrın meclisine davet etsem, acaba sağ tarafta saf tutan eski ecdadınız demeyecekler mi, "Hey mîrasyedi yaramaz çocuklar! Netice-i hayatımız siz misiniz? Heyhat! Bizi akîm bir kıyas ettiniz, bizi kısır bıraktınız." Hem de, sol tarafında duran ve gelecek şehrinden gelen evlatlarınız, sağdaki ecdatlarınızı tasdik ederek demeyecekler mi ki, "Ey tenbel pederler! Siz misiniz, hayatımızın suğra ve kübrası? Siz misiniz şu şanlı ecdadımızla bizi bağlayan ortadaki çizgi? Heyhat! Ne kadar hakîkatsiz ve karıştırıcı ve aldatıcı bir kıyas oldunuz" İşte ey bedevî göçerler ve ey inkılap softaları şu büyük mitingde iki taraf da sizi protesto ettiler."

Tük milletinin İslamiyet ile mecz olduğunu belirten Değer, "Bediüzzaman Türklere de 'Ey Türk kardeş bilhassa sen dikkat et' diye seslenmekte ve İslamiyetten ayrılmamalrını tavsiye etmektedir" dedi.

Değer, "Bediüzzaman'ın ifadesi şöyle; Türk milleti İslamiyet içinde en çok olduğu halde, dünyanın her tarafında olan Türkler Müslümandır. Türkler diğer milletler gibi müslim ve gayrı müslim olarak ikiye ayrılmamıştır. Nerede Türk varsa Müslümandır. Müslümanlıktan çıkan veya Müslüman olmayan Türkler, Türklükten dahi çıkmışlardır. Macarlar gibi. Ey Türk kardeş! Bilhassa sen dikkat et. Senin milliyetin İslâmiyetle içiçe geçmiş ondan ayrılmaz. Ayrılsa mahvolursun. Geçmişteki hizmetlerin İslâmiyet defterine geçmiş. Bu hizmet zemin yüzünde hiçbir kuvvetle silinmediği halde, sen şeytanların vesveseleriyle, desiseleriyle o mefâhiri kalbinden silme. İşte Said Nursi'nin düşüncelerinden bazıları böyle" şeklinde konuştu.

Kuzey Irak'la daha sıkı ilişki içinde olunması gerektiğini de beyan eden Değer, "Barzani ve Talabani Türkiye'ye çok muhtaç. Türkiye ile birlikte aşamak zorundalar. Türkiye'nin de onlara ihtiyacı var. Onları himayesi altına almalı. Türk milleti ve Osmanlı zayıfı korumuş ve kollamıştır" dedi.

PKK'nın Güneydoğu'da protestoları organize etmesini de eleştiren Değer sözlerini şöyle tamamladı: "Bu ne demek ben çözemiyorum? Karışıklıklar devam ederse oraya askeri bir yönetim anlayışı hakim olacak. Bu kimin işine arayacak? DTP yanlış yapmamalı. Ordudaki muvazzaf bir kaç kişinin yanlışlıkları, hataları elbette eleştirilir. Doğru neyse o söylenir. Ama netice olarak tüm bölgenin güçlü bir Türk ordusuna ihtiyacı vardır. Herkes bunu bilincinde olarak hareket etmeli."

Kaynak: RisaleHaber