+ Konu Cevaplama Paneli
1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 1 2 SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 15

Konu: Tahvil-i Vücut Ne Demektir?

Hybrid View

  1. #1
    Ehil Üye ademyakup - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2006
    Mesajlar
    8.211

    Standart Tahvil-i Vücut Ne Demektir?

    mevt, vazife-i hayattan bir terhistir, bir paydostur, bir tebdil-i mekândır, bir tahvil-i vücuttur, hayat-ı bâkiyeye bir davettir, bir mebdedir, bir hayat-ı bâkiyenin mukaddimesidir.
    iman insanı insan eder, belki sultan eder..

  2. #2
    Ehil Üye ademyakup - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2006
    Mesajlar
    8.211

    Standart

    TAHVİL-İ VÜCUD : Vücudun bir başka hâle girmesi, değişmesi.......LUGATTA MANA BÖYLE..BU MANAYLA NE ANLAMAMIZ LAZIM?
    iman insanı insan eder, belki sultan eder..

  3. #3
    Ehil Üye ademyakup - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2006
    Mesajlar
    8.211

    Standart

    BU MAKALE BİZE BİRŞEYLERİ ÇAĞRIŞTIRACAK...DİKKATLE OKUYALIM...Yeniden yaratılış Güneşte ziraat yapılır mı? Bu haliyle, elbette “hayır”. Ya Allah dilerse? Şartlar ne olursa olsun, elbette “evet”.Şu an sürdüğümüz toprakların da vaktiyle güneşten kopmuş bir parça olduğu söylenmiyor mu?Bu bir terbiye meselesi. Allah’ın terbiyesinden geçen ateş, buğday bitirecek hale gelirse, bu dünyada kendisini İlâhî terbiyeye teslim eden insan, âhirette elbette yepyeni bir mahiyete bürünecek, akıl almaz derecede değişecek, terakki edecek. O’na asi olanlarda ise tam tersi bir tecelli... İkisi de yeniden yaratılacaklar. Neş’e-i Uhra ile.Biri Cennetten en ileri derecede faydalanacak. Diğeri ise, Cehennemde gerçek azabı çekecek.Nur Külliyatından bir dua cümlesi:“Bize gösterdiğin nümûnelerin ve gölgelerin asıllarını, menba’larını göster.” (Sözler)Tattığımız nimetler Cennet nimetlerine göre gölge gibi. Varlık ve hayat şerefine mazhariyette aralarında gölge ile asıl arasındaki fark kadar fark var. Bunun bir misâlini rüyada yaşamıyor muyuz? Rüyada yediğimiz yemekler de birer gölge. Dünyadaki varlığımız da gölge bir varlık.Rüyada yediğimiz nimetler dünyadakilere göre gölge makamında kaldığı gibi, dünya nimetleri de Cennet nimetlerinin yanında öyle ...Yukarıdaki vecize ile bize Cennetteki nimetlerin Cennete layık bir üstünlük taşıdıkları ders verildiği gibi, bu dünyadaki vücudumuzun da Cennettekine nisbetle bir gölge olduğuna işaret ediliyor. Dünyada da, rüyada olduğu gibi yine gölge, gölge ile besleniyor. İşte insanın o ebed yurduna lâyık bir şekilde yeniden yaratılışına “neş’e-i uhra” diyoruz. Bazen şöyle bir soruyla karşılaşıyoruz: Ben bu soruya vesvese diyeceğim. “Acaba mü’minler hiç ölümü tatmadan, doğrudan o saadet yurduna gitselerdi daha iyi olmaz mıydı?” Daha iyi olmak bir tarafa, hiç iyi olmazdı. Bu sorunun sahibi asıl ile gölgeyi fark edememiş. Bu faraziyeye göre, gölge asıldan istifade etmek durumunda kalacaktı. Buna da bilmem, istifade denilebilir miydi? Rüyadaki adamın, uyanık âlemde yemek yemesini farz etmek gibi bir şey. Bu vesileyle bir hatıramı nakletmek isterim: Şehrin bir ucundan ötesine yaya gitmek mecburiyetinde kalmıştım. Eve vardığımda hayli yorulmuştum. Birden kalbime geldi: “Bu ayaklarla Cennete gidilmez. O uçsuz bucaksız menziller, böyle birkaç kilometrede takatten düşen ayaklarla gezilmez.”Daha sonra, zihnimin bir konuyu ancak doksan dakika dikkatle izleyebildiğini düşündüm. “Bu beyinle de Cennete gidilmez” dedim.Okumaktan yorulan ve çareyi uykuda bulan gözlerim hatırıma geldi; “bu gözlerle de Cennete gidilmez” diye söylendim. Misâlleri çoğalttıkça çoğalttım ve şu hakikat ruhuma tam hükmetti: “Bu gölge varlıkla âhirete gidilmez.”İnsan, ölüm denilen büyük bir rahmet tecellisiyle bu gölge varlıktan kurtulacak ve yeniden dirilmekle âhirete uygun bir varlığa kavuşacak. (Zafer)
    iman insanı insan eder, belki sultan eder..

  4. #4
    Vefakar Üye Sağ Yolun Yolcusu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jan 2008
    Bulunduğu yer
    Bazen Giresun; Bazen Manisa
    Mesajlar
    484

    Standart

    Yunus abi.
    TAHVİL-İ VÜCUD:Herhalde "vücudun bir yerden başka bir yere gitmesi, gönderilmesi" anlamında olabilir. Buradaki tahvil etmek "havale etmek" ile aynı kökten geliyor diyebilirim...

    Ey nefsim! Bir dakika gülmeye bedel on saat ağlıyorsun.


  5. #5
    Ehil Üye ademyakup - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2006
    Mesajlar
    8.211

    Standart

    Bazen şöyle bir soruyla karşılaşıyoruz: Ben bu soruya vesvese diyeceğim. “Acaba mü’minler hiç ölümü tatmadan, doğrudan o saadet yurduna gitselerdi daha iyi olmaz mıydı?” Daha iyi olmak bir tarafa, hiç iyi olmazdı. Bu sorunun sahibi asıl ile gölgeyi fark edememiş. Bu faraziyeye göre, gölge asıldan istifade etmek durumunda kalacaktı. Buna da bilmem, istifade denilebilir miydi? Rüyadaki adamın, uyanık âlemde yemek yemesini farz etmek gibi bir şey. Bu vesileyle bir hatıramı nakletmek isterim: Şehrin bir ucundan ötesine yaya gitmek mecburiyetinde kalmıştım. Eve vardığımda hayli yorulmuştum. Birden kalbime geldi: “Bu ayaklarla Cennete gidilmez. O uçsuz bucaksız menziller, böyle birkaç kilometrede takatten düşen ayaklarla gezilmez.”Daha sonra, zihnimin bir konuyu ancak doksan dakika dikkatle izleyebildiğini düşündüm. “Bu beyinle de Cennete gidilmez” dedim.Okumaktan yorulan ve çareyi uykuda bulan gözlerim hatırıma geldi; “bu gözlerle de Cennete gidilmez” diye söylendim. Misâlleri çoğalttıkça çoğalttım ve şu hakikat ruhuma tam hükmetti: “Bu gölge varlıkla âhirete gidilmez.”İnsan, ölüm denilen büyük bir rahmet tecellisiyle bu gölge varlıktan kurtulacak ve yeniden dirilmekle âhirete uygun bir varlığa kavuşacak. (Zafer)
    iman insanı insan eder, belki sultan eder..

  6. #6
    Pürheves *reşha* - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Bulunduğu yer
    izmir
    Mesajlar
    200

    Standart

    bu konu daha önce açılmış kardeşim

    tevafuk oldu ama

    bu konuyuda kapsıyor

    *ölmeden önce ölünüz * hadisi
    hüdabin isen o kafidir

  7. #7
    Ehil Üye ademyakup - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2006
    Mesajlar
    8.211

    Standart

    Şehrin bir ucundan ötesine yaya gitmek mecburiyetinde kalmıştım. Eve vardığımda hayli yorulmuştum. Birden kalbime geldi: “Bu ayaklarla Cennete gidilmez. O uçsuz bucaksız menziller, böyle birkaç kilometrede takatten düşen ayaklarla gezilmez.”Daha sonra, zihnimin bir konuyu ancak doksan dakika dikkatle izleyebildiğini düşündüm. “Bu beyinle de Cennete gidilmez” dedim.Okumaktan yorulan ve çareyi uykuda bulan gözlerim hatırıma geldi; “bu gözlerle de Cennete gidilmez” diye söylendim. Misâlleri çoğalttıkça çoğalttım ve şu hakikat ruhuma tam hükmetti: “Bu gölge varlıkla âhirete gidilmez.”İnsan, ölüm denilen büyük bir rahmet tecellisiyle bu gölge varlıktan kurtulacak ve yeniden dirilmekle âhirete uygun bir varlığa kavuşacak.
    iman insanı insan eder, belki sultan eder..

  8. #8
    Ehil Üye ademyakup - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2006
    Mesajlar
    8.211

    Standart

    demek insan ölümü tatmakla yeni bir bedenle dirilecek.TABİKİ BU BEDEN KİŞİNİN İMAN VE İBADETİNE GÖRE DEĞİŞECEK..onun için takvada ,ihlasda,imanda,ibadette çalışalım..ve ANLIYALIMKİ DÖRDÜNCÜ SÖZDE BELİRTİLEN...O seyahat ise; kabre, haşre, ebede gidecek beşer yolculuğudur. Amele göre, takvâ kuvvetine göre o uzun yolu mütefâvit derecede kat' ederler. Bir kısım ehl-i takvâ, berk gibi, bin senelik yolu bir günde keser. Bir kısmı da, hayal gibi, elli bin senelik bir mesafeyi bir günde kat' eder. Kur'ân-ı Azîmüşşan şu hakikate iki âyetiyle işaret eder.............. ...işte burdaki farklılık kişinin ahiret hayatına çalışmasına göre değişiyor...onun için çok çalışalım..ölüm gelmeden evvel...
    iman insanı insan eder, belki sultan eder..

  9. #9
    Vefakar Üye .zemzemi. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2008
    Bulunduğu yer
    Berzahistan
    Mesajlar
    405

    Standart

    Alıntı yunusyavuz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    demek insan ölümü tatmakla
    Şehitler de ölümü tadıyor mu? Yoksa ölüm acısını mı tadmıyorlar?
    Allah (c.c) hep 12'den vurur.

  10. #10
    Ehil Üye hadema - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Mesajlar
    1.622

    Standart

    Alıntı .zemzemi. Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Şehitler de ölümü tadıyor mu? Yoksa ölüm acısını mı tadmıyorlar?
    Her Nefis Ölümü tadacaktır. (Hadisi Şerif)
    bu hayatın gayesi ve neticesi hayat-ı ebediye olduğu gibi, bir meyvesi de, hayatı veren Zât-ı Hayy ve Muhyîye karşı şükür ve ibadet ve hamd ve muhabbettir ki, bu şükür ve muhabbet ve hamd ve ibadet ise, hayatın meyvesi olduğu gibi, kâinatın gayesidir.


+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Adem Bilgin Abi - Vücut Mertebeleri
    By ahmedengin in forum Sesli ve Görüntülü Risale-i Nur Sohbetleri
    Cevaplar: 35
    Son Mesaj: 19.02.20, 16:16
  2. Bir Sorum Var! Bütün Vücut Alemleri...
    By Abı-Hayat in forum Açıklamalı Risale-i Nur Dersleri
    Cevaplar: 45
    Son Mesaj: 11.08.19, 18:43
  3. Hem Vücut,Herhalde Mevcut Bir İllet İster
    By BiKeS_ in forum Risale-i Nur'dan Vecize ve Anekdotlar
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 06.09.08, 21:18
  4. Vücut Nev'inde Tezahüm Yoktur Ne Demektir?
    By karatoprak1975 in forum Açıklamalı Risale-i Nur Dersleri
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 26.07.08, 12:56
  5. Vücut Saatine Bak Hastalanma...
    By dr_lal in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 02.07.08, 00:47

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Var
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0