+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 5 ve 5
Like Tree3Beğeni
  • 1 tarafından *SAHRA*
  • 1 tarafından risale0ku
  • 1 tarafından risale0ku

Konu: Çocuklarınıza Beddua Etmeyin...

Hybrid View

  1. #1
    Ehil Üye *SAHRA* - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Sep 2009
    Mesajlar
    10.782

    Standart Çocuklarınıza Beddua Etmeyin...



    Çocuklarınıza Beddua Etmeyin...



    Selamun Aleyküm,
    Dua etmenin güzelliğini hemen herkes biliyor. Dua etmenin güzelliği hakkında yapılacak bütün konuşmalar, insanlara duayı hatırlatmaktan başka bir işe yaramış olmayacak.
    Hiç şüphesiz dua, hayatımızın en önemli duraklarından birisidir. Ancak bedduayı konuşmamız ve beddua üzerine düşünmemiz gerekmektedir. Aklımıza bile getirmek istemeyeceğimiz bedduayı, ne yazık ki sinirli olduğumuz anlarda ağzımızdan çıkarmış oluyoruz. Dikkat etmek gerekir; ağzımızdan çıkan nedir?

    Dua bir duraktır, beddua ise kuyu!

    Beddua, aleyhte dua etmek, cezalandırılma isteyen bir duada bulunmaktır. İnsanlar, öfkelenince veya canları yanınca çok defa iradelerine hâkimiyeti kaybederler, acı sözler söylerler ve beddualar yağdırmaya başlarlar. Bu, yeterli İslâmî şuurda olmayan insanlarda daha çok görülen bir davranıştır. Daha duygulu olmaları, hislerine hâkim olmakta daha fazla zorluk çekmeleri sebebiyle beddua, kadınlar arasında daha yaygındır.

    Nice anneler, çocukları için biraz düşününce kendilerinin de razı olmayacağı acı sözler söyler ve beddua ederler. Bu çok yanlış bir davranıştır. Çocuğu rencide eder, hem bağlı olduğu dine karşı, hem de kendisine beddua eden annesine karşı iyi duyguları sarsılır.

    Hele de anne bunu sık sık ve yerli yersiz yapıyorsa... Düstur olarak bilinmesi gereken gerçek şudur: Müslüman lanetçi olamaz. Kötü söz söylemeyi adet haline getiren, kaba davranışlı, itici, küfürbaz birisi de olamaz... Bunlar İslâm ahlâkıyla, Allah Resulü'nün irşad ettiği sîret ile yan yana gelemez...


    Müslüman, kendisini akıntıya terk etmeyip iradesinin dizginlerini elden bırakmayan, ahlak güzelliğini her şart altında korumaya muvaffak olan insandır... Hata etmişse hatasından hemen dönebilen, Rabbine sığınıp tevbe eden ve tevbesinde samimi olandır...

    Ümidinizi kaybetmeyin!

    Tevbe, kapısı ardına kadar açık bir istikamettir. Tevbe kapısı hiçbir insan için kapalı değildir ve hayat devam ettiği veya kalp mühürlenmediği sürece herkese açıktır. Dilin yerli yersiz bedduaya alışkanlığı da ciddî bir hatadır ve en kısa zamanda dönülmesi ve tevbe edilmesi gereken bir alışkanlıktır. Çocuklara beddua da çok görülen çirkin davranışlardandır.

    Çocuklarınıza beddua etmeyin!

    Allah Resulü (sav) çocuklara beddua etmeyi doğru bulmamış ve devesine kızan ve bu sebeple arkasından lanet eden birisini ikaz ettikten sonra şöyle buyurmuştur: "Kendi kendinize beddua etmeyin, çocuklarınıza da beddua etmeyin, mallarınıza da beddua etmeyin. Yapacağınız beddualar, Allah'tan bir şey istenildiğinde duaların kabul edilip istenilenin verildiği bir saate rast gelmesin" [Müslim]

    Yaramazlık yapan çocuğa beddua mı?

    Evde yaramazlık yapan, anneye sıkıntı çıkartan, eşyaları kırıp döken ve istenilen işi yapmayan çocuklarına, sinirlenerek beddua eden anne ve babaların sayısının hiç de az olmadığını bilinmektedir.

    Evet, elbette bütün anne babalar, çocuklarına yaptıkları beddualarında bilinçli bir kötülük istemekten uzaktırlar. Hiçbir anne baba, çocuklarının gerçekten kötülüğünü istemeyecektir. Yapılan bedduaların büyük çoğunluğu, kızgınlık anında yapılan ve dil alışkanlığı ile söylenenlerdir. Ancak böylesi de doğru değildir, hoş görülecek bir tavır da olamaz.

    Bunu alışkanlık haline getirmek de ayrı bir kusurdur. Çok çirkin bir alışkanlıktır... Küçük görülen şeyler, üzerinde ısrar edildiğinde, alışkanlığa dönüşür, büyür ve insanın ahlâkının, şahsiyetinin bir parçası haline gelir... Daha sonra kolay kolay sökülüp atılamazlar.


    'Mümin, kaba sözler söyleyen biri olamaz'

    Allah Resulü'nün yukarıda zikredilen buyruğu açık olduğu gibi o, Müslüman'ın kaba sözlü, çirkin kelimeler kullanan ve insanlara lanet yağdıran birisi olamayacağını dile getirir ve Abdullah İbn Mes'ûd'un (ra) rivâyet ettiği bir hadiste şöyle der:

    "Mü'min başkalarının iffetine dil uzatan, insanlara lanet yağdıran, çirkin, saldırgan ve kaba sözler söyleyen biri olamaz." [Tirmizi, Buhari]

    Mümin için her şey imtihan vesilesidir!

    Diğer insanlar için diline hâkim olması, ne söylediğini bilerek söylemesi, duygu ve düşüncelerini, sevinçlerini ve acılarını, hatta öfke ve tenkitlerini güzel kelimelerle ifade etmesi istenen mü'minler, kendilerinden bir parça olan çocukları, geleceğe yönelik ümitleri için, daha da dikkatli olmak zorundadırlar...

    Hayatta karşısına çıkan her şey mümin için bir imtihan vesilesidir. Bir anlık kızgınlık anında da, dilimize sahip olmamız gerektiğini unutmamamız gerekir. Çocukların yaramazlıklarına böyle bakmak, Allah Resulü'nün uygulamalarını her an zihnimizde tutmak zorundayız.

    Çocuklarımız henüz mükellef de değildirler. Bizi yaratan Rabbimizin hoş karşılayıp fırsat verdiğine siz de sabrediniz ve fırsat veriniz. İyiliği için gayret sarf ediniz. Hatalarını iyi bir üslupla söyleyiniz ve hatalarından vazgeçirmeye çalışınız. Doğruyu ve doğruların güzelliklerini gösteriniz. Onlar için gerçek manada büyük olunuz...

    Mü'min daima şuurla hareket eden insan olmalı, iman, akıl ve iradesinin önüne hiçbir şeyin geçmesine izin vermemelidir...

    Bütün hatalar affedilebilir!

    Âlemlerin Rabbi olan Allah'ın sözlerine kulak verelim: "Ey günah işleyerek, nefsine zulüm eden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Allah, bütün günahları affetmeye kadirdir. O, sonsuz rahmet ve mağfiret sahibidir. Size azap gelip çatmadan, Rabbinize yönelin; O'na teslim olun. Sonra yardımcı bulamaz, çaresizlik içinde kıvranırsınız.

    Ansızın gelen azapla yüz yüze gelmeden, Rabbinizden size indirilenin en güzeline, Kur'ân'a tâbi olun. Nefsin; 'yazıklar olsun bana! Allah'a karşı azgınlık içinde oldum. Hak ve hakikatle alay edenlerden, onu hafife alanlardandım,' diyeceği ve pişmanlıkla kıvranacağı günden, sakının!" [Zümer, 39/ 53-56]

    Allah'a emanet olun...


    alıntıdır
    fanidünya... bunu beğendi.









  2. #2
    Dost risale0ku - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2014
    Bulunduğu yer
    kevansaray
    Mesajlar
    26

    Standart

    Beddua eder miyim geri doner
    *SAHRA* bunu beğendi.
    lillah, livechillah, lieclillah rızası dairesinde hareket ediniz. o vakit sizin ömrünüzün dakikaları, seneler hükmüne geçer. (Bediüzzaman)

  3. #3
    Ehil Üye *SAHRA* - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Sep 2009
    Mesajlar
    10.782

    Standart

    değil mi
    hiç bir kula bunu yapmamak lazım

  4. #4
    Dost risale0ku - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2014
    Bulunduğu yer
    kevansaray
    Mesajlar
    26

    Standart

    Yani. Bir oglum var Allah muhafaza.. beddua yerine dua ederim.
    *SAHRA* bunu beğendi.
    lillah, livechillah, lieclillah rızası dairesinde hareket ediniz. o vakit sizin ömrünüzün dakikaları, seneler hükmüne geçer. (Bediüzzaman)

  5. #5
    Ehil Üye *SAHRA* - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Sep 2009
    Mesajlar
    10.782

    Standart

    Allah bağışlasın
    salih bir evlat olsun inşallah

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Çocuklarınıza biraz olsun insaf edin
    By vertyucek in forum İslami Konular ve İman Hakikatleri
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 25.03.13, 18:44
  2. Dua Edilecek Rahatsız Etmeyin!!!
    By ıslak seccadem in forum Kıssadan Hisseler, İbretli Öyküler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 22.11.11, 22:52
  3. Edin...Etmeyin...
    By Garip_Maznun in forum Serbest Kürsü
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 02.02.09, 22:56
  4. Çocuklarınıza Bu Tuzakları Anlatın
    By ahmetmustafa in forum Bilişim Haberleri ve Bilimsel Makaleler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 11.07.08, 19:25
  5. Gıybet Etmeyin, Aleyhte Konuşmayın!
    By Meyvenin Zeyli in forum Bediüzzaman'ın Hayatı (Eski, Yeni ve Üçüncü Said Dönemleri)
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 14.11.06, 08:15

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0