Diyanet İşleri Başkanı'ndan yılbaşı uyarısı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Gazze'deki “İsrail soykırımı”nın hemen sonrasındaki yılbaşı kutlamaları için hazırlık yapanlara önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Bardakoğlu ile bazı medya organlarının “çıplak kadın ticareti” ve “aile kültürümüze ilişkin” ahlaksız saldırıları konularını da içine alan uzun bir sohbet gerçekleştirdik. Bugün bu sohbetin, “yılbaşı kutlamaları”na ilişkin uyarıların yer aldığı kısmını veriyoruz...

İsrail soykırımına sert tepki gösteren ve Gazze'deki vahşete karşı çıkmanın bir insanlık görevi olduğunu hatırlatan Bardakoğlu, “Böyle bir ortamda yılbaşı kutlamalarının” yapılmasına ilişkin sorumuza da şu karşılığı verdi:

“Taksim'deki yılbaşı kutlaması iptali son derece doğru bir davranıştır. Haramlar ve helaller bellidir. Biz, içki tüketiminin, israfın haram olduğunu her zaman söyledik ve söyleriz. Dolayısıyla gerek yılbaşı gecesi diğer başka geceler yapılanlarla ilgili gerçekler ortadadır.

Bunun yanısıra, bizim insanımız, Gazze'deki menfur saldırının ardından çok olumlu tepkiler vermiştir. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki insanımız bu tepkileriyle hassasiyetlerini güçlü bir şekilde muhafaza ettiğini ortaya koymuştur. Bunu her siyasi kesim için ifade ediyorum. Ben bu olgun ruhun, sorduğunuz yılbaşı kutlamalarıyla ilgili olarak da kendisini göstereceğine inanıyorum. Ben insanıma güveniyorum.

Daha önceki yılbaşılarda da, israfın haramlığına vurgu yapmıştık. Bu konudaki açıklamalarımız bugün de geçerli olmakla birlikte, Yılbaşı kutlamaları konusunda da, Gazze'de yaşananlarla bağlantılı olarak bir hassasiyet söz konusu olacaktır. Ben, bütün kardeşlerimin gerekli hassasiyeti göstereceklerine inanayorum. Adam içki müptelası da olsa kandil akşamları kapatıyor. Bizde böyle bir hassasiyet vardır. Milletimizin sağduyusuna ben güveniyorum. Milletimizin sağduyusu dimdik ayaktadır. Herkes dinine saygılıdır, bizim insamız Gazze'de böyle bir acı meydana gelmişken nasıl davranacağını bilir.”

Başımızı iki elimiz arasına alıp düşünelim
Yılbaşı kutlamalarına ilişkin görüşünü bu şekilde dile getiren Prof. Dr. Ali Bardakoğlu şunları da ekledi:

“Gazze olaylarının bize bazı gerçekleri de düşündürmesi gerekir. İslam dünyasının başını iki elinin arasına alması ve daha esastan düşünmesi lazım. “İzzet Allah'a Rasulüne ve Mü'minlere aittir” buyuruyor, Yüce Allah. Ben şahsen, dünyanın en etkili devletinin başındakine ayakkabı fırlatılmasının İslam dünyasında coşku ile karşılanmasından da mahçup oldum. Bu zaaf psikolojisini yansıtıyor.

Biz psikolojik telafi mekanizmalarını çalıştırıyoruz. Allah rızası için, bir soralım: Müslümanların neyi eksik? İslam dünyası olarak neyin eksik? Zenginlik mi, akıl mı, insan gücü mü? İslam dünyasının ekonomik gücü az bir güç değil. Kaç İslam ülkesi var. Ama böyle bir zaaf ve acz noktasında ise sıkıntı var demektir. Niye bu kadar kirlilik var, niye bu kadar tembellik var. Bunları hep düşünmeliyiz.

VAKİT