Endülüs medeniyetinin devamı olarak övünen Fas, Kral 2. Hasan tarafından inşa edilen camisi ve Endülüs kültüründen esintiler taşıyan mutfağıyla bu övgüyü fazlasıyla hak ediyor.


Atlas Okyanusu'nun çılgın dalgalarının dövdüğü kayalar üzerinde inşa edilen 2. Hasan Camii, teravih namazlarında insanların sel olup aktığı bir mekana bürünüyor. Kadın-erkek-çocuk, yaşlı 100 binden fazla kişinin aynı anda namaz kılabildiği bir alana sahip olan cami, hem mimarisi hem de büyüleyici etkisiyle sanki bin yıl önce Avrupa'ya ışık saçan Endülüs medeniyetinin içinden fırlayıp karşımıza çıkmış izlenimi veriyor. Teravih namazı ülke genelinde olduğu gibi burada da hatimle kılınıyor. İnsanlar sahura kadar uyumuyor. Bu süre ya aile sohbetleri ya da eş dost ziyaretleriyle değerlendiriliyor.
Endülüs'ten Berberilere, Araplardan Türklere bölgede etkisini gösteren tüm kültürlerin buluşma noktası Fas mutfağının baş tacı şüphesiz 'harira'. Bu çorbanın içindeki malzemeler ailelerin gelir düzeyine göre değişebiliyor. Hariranın temel özelliği sofraya oturanların abur cubur yemelerini frenlemesi. Hariranın içine ağırlıklı olarak nohut, pirinç, et ya da tavuk, mercimek, şehriye, sinamon, soğan, sarımsak, zencefil, safran, kişniş, maydanoz ve domates konuluyor. Fes'ten, Batı Sahra'da yer alan El Uyun'a kuzeydeki Tanca'dan başkent Rabat'a ülkenin her tarafında harira iftar sofralarının olmazsa olmazı.
Fas geleneğinde iftar önce hafif yiyeceklerle açılıyor. Hariranın yanına hurma, haşlanmış yumurta, peynir, zeytin ve el yapımı börekler konuyor. Akşam namazı ve ardından da teravihe gidiliyor. Teravihten sonra başta tacin kebabı olmak üzere diğer geleneksel yemeklere oturuluyor. Arap dünyasında da bilinen harira Cezayir ve Tunus'ta da Ramazan mutfağının en temel yiyeceği olarak kabul ediliyor. Ramazan'da tatlı olarak ise değişmezlerin başında şubbakiyye geliyor. Çarşı ve pazarlarda da satılan şubbakiyye un, tereyağı, kabartma tozuyla yapılıyor ve daha sonra da sıvı yağda kızartılıyor. Kuruduktan sonra da üzerine şerbet dökülüyor.
Ramazan'da Fas mutfağının asıl menüsünü ise güvece benzeyen ancak kapağı farklı olan tacin denen kaptan ismini alan tacin kebabı oluşturuyor. Et ve tavukla yapılan tacin kebabına mevsimsel meyveler olan kuru üzüm, elma, armut, ayva, zeytin, kayısı, kuru erik, hurma, limon, bal eklenebiliyor. Baharat olarak ise kimyon, zencefil, safran, kırmızı biber kullanılıyor.
Bunun yanında Fas mutfağına has yemek ve tatlılar batbut, kuskus, bagrir, sello da özellikle Ramazan'da fazlasıyla tüketiliyor. Özellikle sello denen tatlı yeşil çayla tüketiliyor. Yeşil çay da Fas kültürünün en önemli unsurlarından biri.