BATIRIK
İçindekiler Ölçü Miktar
Bulgur (köftelik) 2 1/2 su bardağı 375 gram
Su (sicak) 2 1/2 su bardağı 500 gram
Ceviz (dövülmemiş) 1 3/4 su bardağı 175 gram
Soğan 1 orta boy 75 gram
Domates 2 orta boy 250 gram
Yeşil soğan 2 orta boy 50 gram
Maydanoz 1 demet 60 gram
Taze nane 8-10 dal 25 gram
Taze fesleğen 5-6 dal 10 gram
Tahin 1/2 su bardağı 100 gram
Limon suyu 1 su bardağı 200 gram
Tuz 3 tatlı kaşığı 18 gram
Kırmızı biber 1 tatlı kaşığı 2 gram
Yapılışı
Bulguru geniş bir kaba koy, üzerine suyu serp, kapağı kapat, 15 dakika beklet. Cevizi döv. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, diğer sebzeleri yıka. Yeşil soğan, maydanoz, nane ve fesleğeni ayıkla, ince ince kıy. Domatesi yarım santimetreküp irilikte doğra. Sebzeleri, limon suyu, tuz ve kırınızı biberi bulgura ekle, yoğur, avuç içinde sıkmalar yap.
Porsiyon adedi: 6
Besin Değeri
(Yaklaşık 1 porsiyonun)
Enerji 367 cal
Protein 11,2 g
Yağ 11.3 g
Karbonhidrat 57,5 g
Kalsiyum 68 mg
Demir 5,35 mg
Fosfor 213 mg
Çinko 2 mg
Sodyum 1191 mg
A Vitamini 1276 iu
Tiamin 0,42 mg
Riboflavin 0,14 mg
Niasin 3,86 mg
C Vitamini 38 mg
Kolesterol 0 mg
Notlar
Tarife Konya-Ermenek'ten alınmıştır. Genellikle öğle öğünlerinde salatalık, marul, haşlanmış asma yaprağı ve lahana ile birlikte yenir. İçine ceviz yerine susam, yerfıstığı ve tahin konarak yapılır. Ermenek'te ceviz yerine, susam, kendir tohumu gibi besinler de kullanılır. Genellikle sıkma yerine, sulandırılıp asma veya lahana yaprağı batırılarak yendiğinden "batırık" adını almıştır. Tokat'ta "Bat" adı ile bilinen bu yemek cevizle veya ceviz yerine yeşil mercimek konarak da yapılır, haşlanmış asma yaprağına sarılarak yenir. Taze domates bulunmadığından kurutulup dövülmüş domates kullanılır. Domates kurusu su ile bir taşım kaynatılır ve bulgura katılır. Nane, fesleğen ve maydanoz da kurutulmuş olarak kullanılabilir.
tamamen mersinin silifke ilçesine özgü bir yemek türüdür.
soğuk olarak içilir ama nar eşkisi kullanılırsa parmaklarınızı bile yiyebilirsiniz
silifkenin dışında gülnar mut anamur ve ermenekte de bilinen bir besindir...