+ Konu Cevaplama Paneli
1. Sayfa - Toplam 2 Sayfa var 1 2 SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 11

Konu: Batırık...

  1. #1
    Ehil Üye ŞİMŞEK MUSTAFA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2008
    Bulunduğu yer
    AYDIN
    Mesajlar
    1.598

    Standart Batırık...



    BATIRIK
    İçindekiler Ölçü Miktar
    Bulgur (köftelik) 2 1/2 su bardağı 375 gram
    Su (sicak) 2 1/2 su bardağı 500 gram
    Ceviz (dövülmemiş) 1 3/4 su bardağı 175 gram
    Soğan 1 orta boy 75 gram
    Domates 2 orta boy 250 gram
    Yeşil soğan 2 orta boy 50 gram
    Maydanoz 1 demet 60 gram
    Taze nane 8-10 dal 25 gram
    Taze fesleğen 5-6 dal 10 gram
    Tahin 1/2 su bardağı 100 gram
    Limon suyu 1 su bardağı 200 gram
    Tuz 3 tatlı kaşığı 18 gram
    Kırmızı biber 1 tatlı kaşığı 2 gram
    Yapılışı
    Bulguru geniş bir kaba koy, üzerine suyu serp, kapağı kapat, 15 dakika beklet. Cevizi döv. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, diğer sebzeleri yıka. Yeşil soğan, maydanoz, nane ve fesleğeni ayıkla, ince ince kıy. Domatesi yarım santimetreküp irilikte doğra. Sebzeleri, limon suyu, tuz ve kırınızı biberi bulgura ekle, yoğur, avuç içinde sıkmalar yap.
    Porsiyon adedi: 6
    Besin Değeri
    (Yaklaşık 1 porsiyonun)
    Enerji 367 cal
    Protein 11,2 g
    Yağ 11.3 g
    Karbonhidrat 57,5 g
    Kalsiyum 68 mg
    Demir 5,35 mg
    Fosfor 213 mg
    Çinko 2 mg
    Sodyum 1191 mg
    A Vitamini 1276 iu
    Tiamin 0,42 mg
    Riboflavin 0,14 mg
    Niasin 3,86 mg
    C Vitamini 38 mg
    Kolesterol 0 mg
    Notlar
    Tarife Konya-Ermenek'ten alınmıştır. Genellikle öğle öğünlerinde salatalık, marul, haşlanmış asma yaprağı ve lahana ile birlikte yenir. İçine ceviz yerine susam, yerfıstığı ve tahin konarak yapılır. Ermenek'te ceviz yerine, susam, kendir tohumu gibi besinler de kullanılır. Genellikle sıkma yerine, sulandırılıp asma veya lahana yaprağı batırılarak yendiğinden "batırık" adını almıştır. Tokat'ta "Bat" adı ile bilinen bu yemek cevizle veya ceviz yerine yeşil mercimek konarak da yapılır, haşlanmış asma yaprağına sarılarak yenir. Taze domates bulunmadığından kurutulup dövülmüş domates kullanılır. Domates kurusu su ile bir taşım kaynatılır ve bulgura katılır. Nane, fesleğen ve maydanoz da kurutulmuş olarak kullanılabilir.













    tamamen mersinin silifke ilçesine özgü bir yemek türüdür.
    soğuk olarak içilir ama nar eşkisi kullanılırsa parmaklarınızı bile yiyebilirsiniz
    silifkenin dışında gülnar mut anamur ve ermenekte de bilinen bir besindir...

  2. #2
    Ehil Üye Beste-i Rana - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Sep 2008
    Bulunduğu yer
    Doğanın Derinlikleri
    Mesajlar
    4.539

    Standart

    Maşallah abi ne maharetler var sizde...
    Ama ben bunuda hiç yemediim...Valla bana yazık niye böyle yapıyorsunuz...Adını bile yeni duydum...Ama içinde limonla biber olduğuna göre çok güzeldir eminim...




    Hest-i Nist-Nümâ



    "Müslümanın müslümana gülümsemesi sadakadır" sırrıyla espri yapıyorum...


    Hepimiz Cennette Kavuşalım...


  3. #3
    Ehil Üye seyyah_salih - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Dec 2007
    Bulunduğu yer
    Şan(S)lıUrfa'DaN
    Yaş
    55
    Mesajlar
    15.435

    Standart

    Alıntı Hüve-l Ahsen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Maşallah abi ne maharetler var sizde...
    Ama ben bunuda hiç yemediim...Valla bana yazık niye böyle yapıyorsunuz...Adını bile yeni duydum...Ama içinde limonla biber olduğuna göre çok güzeldir eminim...
    Artık baryamda yaparsan bize...
    Marifet ufku....

    Muhabbet denizinde çalan bir melodi gibidir

  4. #4
    Ehil Üye Beste-i Rana - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Sep 2008
    Bulunduğu yer
    Doğanın Derinlikleri
    Mesajlar
    4.539

    Standart

    Alıntı yalnız_seyyah Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Artık baryamda yaparsan bize...
    Yaparım abi yapmamı sen iste yeterki...Ama eminmisin benim yaptıklarımdan genç yaşta başına bişi gelmesin...Bence bu teklifi bir daha düşün bugüne kadar hiç yemek yapmamış birinden böyle birşey istemek cesaret gerektirir...Ama çok istersen yaparım canım abim...




    Hest-i Nist-Nümâ



    "Müslümanın müslümana gülümsemesi sadakadır" sırrıyla espri yapıyorum...


    Hepimiz Cennette Kavuşalım...


  5. #5
    Ehil Üye ŞİMŞEK MUSTAFA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2008
    Bulunduğu yer
    AYDIN
    Mesajlar
    1.598

    Standart

    Alıntı Hüve-l Ahsen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Maşallah abi ne maharetler var sizde...
    Ama ben bunuda hiç yemediim...Valla bana yazık niye böyle yapıyorsunuz...Adını bile yeni duydum...Ama içinde limonla biber olduğuna göre çok güzeldir eminim...
    Elhamdülillah kardeş bizim çukurova yöresinin yemek kültürü çok geniştir batırıkta buralarda çok yaygıdır ama yurdumuzun başka bölgelerinde maalesef kardeşlerimiz adını bile duymamış oluyorlar...

  6. #6
    Ehil Üye ŞİMŞEK MUSTAFA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2008
    Bulunduğu yer
    AYDIN
    Mesajlar
    1.598

    Standart

    Batırık:
    Malzemeler:
    Yeter derecede köftelik bulgur veya düğü, soğan, maydanoz, pul biber, domates, salatalık, isteğe göre turşu, tuz, tahin, limon, nane, salça.
    Yapılışı: “Kaynar su ile bulgur (düğü) ıslatılır. Bozkır Tahini ile karıştırılarak iyice yoğrulur. Daha sonra; kıyılmış soğan, tuz, limon, nane, biber, tahin konur ve salça ile yoğrulur. Daha sonra kıyılmış maydanoz ilave edilerek sıkması yapılır. Bir kısmı ise su ile sulandırılarak tuz ve limon gibi ilaveleri yapılıp sulu şekilde yenilir.




    Bozkırla Özdeşleşmiş Batırık Sıkma ve Sulaması.


  7. #7
    Ehil Üye BiKeS_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2007
    Mesajlar
    2.770

    Standart

    Alıntı Hüve-l Ahsen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yaparım abi yapmamı sen iste yeterki...Ama eminmisin benim yaptıklarımdan genç yaşta başına bişi gelmesin...Bence bu teklifi bir daha düşün bugüne kadar hiç yemek yapmamış birinden böyle birşey istemek cesaret gerektirir...Ama çok istersen yaparım canım abim...
    Lütfen kardeşim abisi yanında olan var olmayan var neden canım abim mabim diyip bizi kıskandırıyorsunuz...

    Yâ Rab, garibem, bîkesem, zaîfem, nâtüvânem, alîlem, âcizem, ihtiyarem,


    Bî-ihtiyarem, el-aman-gûyem, afv-cûyem, meded-hâhem, zidergâhet İlâhî!




  8. #8
    guz
    guz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
    Dost guz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Mesajlar
    21

    Standart

    Olamaz böyle birşey

  9. #9
    Ehil Üye ŞİMŞEK MUSTAFA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2008
    Bulunduğu yer
    AYDIN
    Mesajlar
    1.598

    Standart

    Alıntı guz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Olamaz böyle birşey
    aynen abi

  10. #10
    Dost Nehar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2008
    Mesajlar
    45

    Standart

    kardeş el insaf müslümanın müslümana yapacağı zulüm değil.nerden buldun bu saatte bunları bilmemki

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0