+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 1 ve 1

Konu: Hakiki Alimler

  1. #1
    Gayyur GuRBeTKuSu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2006
    Mesajlar
    145

    Standart Hakiki Alimler

    Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: “Kendisinde şu üç şey bulunmayanın ilmine itibar edilmez.” Çünkü o ilmin bir menfaatı yoktur: “Birincisi; Halim olmak...” Hilim (yumuşak huyluluk) sahibinin makamı, peygamberlik makamına çok yakındır. Bu halimlik, cahilin yapmış olduğu bir hakarete, zulüme karşı sahibini muhafaza etmezse, ona itibar edilmez.
    Enes bin Malik’ten (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, bir bedevi Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanına gelip, mübarek cübbesini sert bir biçimde çekti. Öyle ki cübbesi, Peygamber Efendimiz(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ‘in boynunda iz bıraktı. Bedevi dedi ki: “Ya Muhammed! Yanında bulunanlardan bana da biraz ver!” Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona döndü ve tebessüm ederek, etrafındakilere o adama bir şey vermelerini emretti.

    Peygamber Efendimizin ahlâken çok halimdi. Ciltler dolusu kitap yazsak dahi, onun hilmini tam manası ile anlatamayız. Onun için denizden bir damla da olsa, ona mutabaat yapmamız, bizim için büyük sermayedir. “İkincisi; Vera...” Bir kimsenin takvası ve verası, kendisini günahlardan muhafaza etmiyorsa, o kimsede hayır yoktur ve ona itibar edilmez. Daima Allah-u Zülcelal’in bildirmiş olduğu emir ve nehiye riayet edip, Allah-u Zülcelal’in kudret ve azametinden korkarak, günahlardan kendimizi muhafaza etmeliyiz.
    Zira Allah-u Zülcelal, Ayet-i Kerimede şöyle buyurmuştur: “Hidayet ve rahmet, Allah’tan korkanlar içindir.” (Araf;154)
    “Üçüncüsü; Güzel ahlaktır.” Bu da, insanlarla muaşeret kurallarına uygun ve edep üzere iş görmektir.
    Nefsimiz eğer bunları yapamıyorsa; -zira başta da belirttiğimiz gibi nefis günahlara meyilli olarak yaratılmıştır- o zaman Allah-u Zülcelal’den bunları yapabilmek için kuvvet istememiz lazımdır. Bakınız! Allah-u Zülcelal, Peygamber Efendimiz’i o kadar şerefli ve hürmetli yaratmasına rağmen, daima şöyle dua ediyordu: “Ya Mukallib’ul-kulub, sebbit kalbi âlâ dinike ve taatike.” “Ey kalbleri çeviren (Allah-u Zülcelal)! Benim kalbimi, kendi dinin ve itaatinde sabit kıl.”
    Peygamber Efendimiz’in bu duası, çok geniş bir manadadır. Dini ve taati, kulluğu denildiği zaman, her türlü şey içerisine girmektedir. Bir kimse bu şekilde dua ettiği zaman, Allah-u Zülcelal de kabul edip başarıya ulaştırdığında, o kimsenin işi çok kolay olur. Dinine yönelir ve yaptığı taat ve ibadetlerden zevk alır. Günahlardan da kendisini muhafaza etme gayretinde olur.
    Bu şekilde olduğu zaman da; nefis günahlara ve hatalara meyilli olarak yaratıldığı halde, Allah-u Zülcelal’in Ayet-i Kerimede: “Ancak Rabbinin şefkat ve merhamet gösterdiği nefisler (bundan) müstesnadır.” (Yunus; 53) buyurduğu, merhamet edilenlerin gurubuna gireriz. Ancak, bunun için Allah-u Zülcelal’den kuvvet istemeliyiz. Evet, vücudumuzun çobanı olan kalbimiz ıslah olduğu zaman, bütün azalarımız ıslah olacaktır. Allah-u Zülcelal, hiç bir kuluna zulüm yapmaz. O (cc), kullarına karşı ziyadesiyle merhamet sahibidir. Çünkü O’nun merhameti, gazabından daha fazladır. Tabi insan da buna karşılık olarak, kendi nefsine karşı biraz şefkat ve merhamet sahibi olmalıdır.
    Allah-u Zülcelal Ayet-i Kerimede şöyle buyurmuştur: “Allah, kendi kullarına zulüm yapmaz. Ancak onlar kendi nefislerine zulüm yaparlar.” (Yunus;44)
    Biz kendi nefsimize, bilerek zulüm ve hakaret etmek suretiyle, onu cehenneme atıyoruz. Yoksa, Allah-u Zülcelal bize zerre kadar zulüm ve hakaret yapmaz.
    Konu Meyvenin Zeyli tarafından (30.05.07 Saat 20:00 ) değiştirilmiştir.
    Gençliğine güvenip vakit erken derken
    Belki elveda bile diyemezsin giderken..

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. İlmiyle amel etmeyen alimler.
    By BiRDüNYaUMuT in forum İslami Konular ve İman Hakikatleri
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 07.09.14, 19:48
  2. Hakiki Muhabbet Eden Hakiki Düşman Olamaz
    By *SAHRA* in forum Serbest Kürsü
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 07.02.12, 04:09
  3. Aşk-ı Hakiki...
    By BiRDüNYaUMuT in forum Serbest Kürsü
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 14.12.11, 18:22
  4. Hakiki Aşk...
    By sohbet-i canan in forum Edebiyat
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 27.09.08, 23:58
  5. Aşk-ı Hakiki
    By hasandemir in forum Edebiyat
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 07.10.07, 14:58

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0