BAHÇE NANESİ
(Mentha piperita L.)

Diğer isimleri: Biber nane, Fülfüli nane, İngiliz nanesi, Misk nanesi.

Bitki: Anadolu, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yetiştirilir. 30-90 cm yükseklikte çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövde ve dallar genellikle kırmızımtırak renklidir. Yaprakları saplı, dişli kenarlı, üzeri buruşuk, koyu yeşil renkli ve kuvvetli kokuludur, 3-8 cm uzunlukta ve oval biçimlidir.

İlaç etkili kısmı: Kurutulmuş yaprakları ve çiçekli sürgünleri (Menthae piperitae folium) kullanılır. Çiçeklenme döneminden kısa bir süre önce başlayarak eylül ayına kadar 2-3 defa hasat edilir. Kurutma en fazla 42 derecede yapılmalıdır. % 5 ‘den fazla sap bulunmamalıdır. Bileşiminde en az % 1,2 esans olmalıdır (% 0,5-4 arasında değişir). Esansında menthol, menthylasetat, menthon, Jasmon, cineol bulunur. Ayrıca; flavonoid (Eriocitrin vb.) ve tanen ihtiva eder.

Etkisi: Sindirim sistemi düz kaslarında kramp çözücü olarak etki eder. Safra salgısını artırarak hazmı kolaylaştırır. Gaz giderici etki gösterir.
[Mide salgılarını artırıcı, mide boşalmasını hızlandırıcı, iştah artırıcı, dokuları büzücü, virüs öldürücü (HSV-1, HSV-2, ACV-res.)]

Kullanıldığı yerler: Mide, bağırsak, safra kesesi ve safra kanalındaki kramp şeklindeki rahatsızlıklarda kullanılır.
[Bulantı, kusma, şişkinlik]

Kullanılmaması gereken haller: Safra kesesinde taş varsa doktora danışılarak kullanılabilir.

İstenmeyen Etkileri: Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Ortalama günlük kullanım miktarı 3-6 gr kurutulmuş yaprak.
4 yaşından büyük çocuklarda çayı içirilir. Günlük kullanım miktarı 4-10 yaş arası 3-5 gr, 10-16 yaş arası 3-6 gr yapraktır.

Kullanım şekli: Çay veya hazır ilaç şeklinde kullanılır. Çayı şöyle hazırlanabilir: 1 yemek kaşığı kuru nane yaprağı (1,5 gr) fincana konur. Üzerine kaynar su (150 ml) ilave edilip fincanın ağzı kapalı 10-15 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-4 defa taze olarak çayı hazırlanıp içilebilir.

Uyarı: Kronik mide rahatsızlığı olanlar çayını içmelidir ve sürekli kullanmamalıdır.


KAYNAK: Dr. Ahmet Toptaş; ÇOCUKLARDA BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Kaynak yayınlar, İstanbul, 2015.