DENİZLİ Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Vehip Ertuğrul, yaz aylarıyla birlikte oluşan aşırı terlemenin hastalık işareti olduğunu söyledi.

Ciddi bir rahatsızlık olduğunu ancak hayatı tehdit edici bir durumun bulunmadığını belirten Ertuğrul, “Terleme, havanın sıcaklığına ve egzersiz durumuna göre vücut sıcaklığını düzenleyen fizyolojik bir mekanizmadır.

Koltukaltı, yüz, eller ve ayaklarda daha çok görülür. Vücudun her bölgesinde olabilen terleme, sinir sistemi tarafından kontrol edilerek dengelenir. Değişik sebeplerden dolayı terlemenin artmasına. aşırı terleme (hiperhidroz) denir” şeklinde konuştu.

Vücudun günde dört beş defa terlemesinin normal olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Ertuğrul, “Terleme egzersiz esnasında, sıcak veya soğuk havalarda vücut sıcaklığını ayarlamak için gerekli fizyolojik bir olaydır. Normalden fazla olması, kişiyi rahatsız edici bir duruma dönüşür.

Terleme zaman zaman ortaya çıktığı gibi sürekli de olabilir. Aşırı terleme fiziksel, psikolojik ve estetik problemlere neden olur. Kişinin sosyal hayatını olumsuz etkiler. Toplumda kişiye endişe verir, strese yol açar, utandırır ve cildi tahriş eder” dedi.

Vücutta aşırı terlemenin el, ayak, koltukaltı, yüz gibi bölgesel veya yaygın olarak görülebildiğini anlatan Vehip Ertuğrul, şunları kaydetti: “Yaygın terlemelerin altında yatan nedenler olabileceği için araştırılmalıdır.

Diyabet, hipertiroid, menopoz, şişmanlık, böbrek üstü bezi hastalıkları, enfeksiyonlar, psikiyatrik bozukluklar aşırı terlemeye sebep olabileceği gibi nedeni belli de olmayabilir. Bu yüzden aşırı terleyen kişilerin, öncelikle bir dermatoloji uzmanına başvurması gerekir.”