ÖZEL Academic Hospital Deri Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Zeynep Demirçay, doğru seçildiğinde ve kullanıldığında güneşten koruyucu kremlerin, en etkin ve güvenli korunma yöntemlerinden biri olduğunu bildirdi.

Demirçay, yaptığı yazılı açıklamada, güneşe fazla maruz kalındığında güneş yanığı ve güneş çarpması gelişebileceğini ve bu durumdan bebeklerin ve yaşlıların daha kolay etkilendiklerini belirtti.

Güneşin deri kanserine sebep olabileceğine dikkati çeken Demirçay, özellikle çok sayıda güneş yanığı geçirenlerin ve çocukluk çağından itibaren sık ve yoğun güneşe maruz kalanların risk altında olduğuna işaret ederek, açık tenli kişilerde bu riskin daha da yüksek olduğunu aktardı.

Güneşten koruyucu kremlerin üzerinde yazan güneş koruma faktörünün (SPF), ürünün güneşten insanlara ulaşan ve gözle görünmeyen ışınlardan ultraviyole B’den (UVB) ne kadar koruduğunu gösterdiğini hatırlatan Demirçay, ‘’Örnek olarak SPF 15 olan güneş koruyucu kremler kullanıldığında UVB’ye bağlı kırmızılık cevabı 15 kat daha uzun sürede ortaya çıkacaktır.

Güneş altında koruyucu sürmeden 10 dakikada kızarıklık beliriyorsa, koruyucu ile bu süre 150 dakikaya uzayacaktır’’ ifadelerini kullandı. Demirçay, güneşten koruyucuların yeni ben oluşumunu da önlediğini vurguladı.

Koruyucu kremlerin faydalarının yanı sıra, zararlı etkileri olabileceği konusunda da tartışmalar olduğuna değinen Demirçay, ‘’Tartışmalara rağmen doğru seçildiğinde ve kullanıldığında güneşten koruyucu kremler, en etkin ve güvenli korunma yöntemlerinden biridir’’ değerlendirmesi yaptı.


Yeni Asya Gazetesi