+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 2 ve 2

Konu: Sağlık Olsun

  1. #1
    Ehil Üye Bîçare S.V. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Bulunduğu yer
    İstanbul/Üsküdar
    Mesajlar
    2.407

    Standart Sağlık Olsun

    Plânsız yeme, obeziteyi tetikliyor
    Bursa Özel Bahar Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Yavuz Okur, kilo almak istemeyenlerin, ne yiyeceğini plânlaması gerektiğini söyledi.
    Tatil anlayışının açık büfede yemek yemeye dönüşümünün, çağımızın hastalığı olan obeziteyi de tetikleyici bir faktör olduğunu vurgulayan Okur, “Tatile çıkarken amacınız yemek yerine dinlenmek, eğlenmek ve gezmek olmalı.” dedi. Özellikle açık büfede, insanların kendini tutması gerektiğini ifade eden Dr. Yavuz Okur, “Tatillerde açık büfede de sağlıklı beslenme ve kiloyu koruyabilmek mümkün. Yemek çeşitlerini görmeden önce ne yiyeceğinizi plânlayın. Tabağınıza yemek alırken seçeneklerin sizi cezbetmesine izin vermeden plânınıza sadık kalın” diye konuştu.


    Yumurtada tüm besinler var

    YUMURTANIN kalp hastalıklarına yol açtığı bilgisinin yanlış olduğu yönündek görüşlerin gündeme gelmesi, en çok yumurta üreticilerini sevindirdi.

    Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Sungur, kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez’in, bir sempozyumda, yumurtanın bilinenin aksine kalp hastalığına yol açmadığını ifade ederek, tüketicilerden özür dilemesini çok olumlu bir gelişme olarak gördüklerini söyledi. Yumurtanın, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek kaynak olduğuna değinen Sungur, A, D, E ve B vitaminlerini önemli oranda içeren yumurtanın, içinde bulunan ‘’kolin’’ sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde de önemli rol oynadığını vurguladı.

    Bir protein “ALS”alar kurtulacaklar

    Amyotrofİk lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalananların hayat süresinin, bir protein sayesinde uzayabileceği bildirildi.

    ABD’deki Wisconsin Üniversitesi’nden bilimadamlarının yaptığı araştırma, ‘’Nrf2’’ adı verilen proteini artırarak, tedavisi olmayan ALS hastalığına yakalananların yaşam süresinin uzayabileceğini ve hastalığın başlangıcının ertelenebileceğini gösterdi. Araştırmacılardan Jeffrey Johnson, ‘’Nrf2’’ proteininin etkin hale geldiğinde, sinir sistemini etkileyen hastalıkların gelişimine bağlı hücreleri koruyan başka yüzlerce proteini kontrol ettiğini belirtti. Johnson, aynı mekanizmayı değerlendiren bazı deneylerin beyinle ilgili Alzheimer, Parkinson ve Huntington gibi hastalıklarda önemli sonuçlar verdiğini ifade etti.

    Alıntı: 12.12.2008
    "İyyake nâ'büdü ve İyyake nesteîn."

    'Ancak Sana kulluk eder, ancak Senden yardım isteriz' (Fâtiha Sûresi)


    "İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah'a da şükretmez.!" (H.Ş.)

    'Bırak bîçare feryâdı, belâdan; gel tevekkül kıl' (17.Söz.)

    "Şimdi 'OKU' kabirde okuyamazsın" (Z.Gündüzalp)

    'ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR' (YENİASYA)

    Selâm ve duâyla. Bîçare S.V.

  2. #2
    Yasaklı Üye emrahh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Mar 2009
    Mesajlar
    82

    Standart

    Tandır deyip geçme!



    Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van MYO Radyo Televizyon Yayıncılığı programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci, ‘’Anadolu’da, oryantal kültürün bir parçası olan tandır, aile içi iletişimde büyük rol oynuyor’’ dedi. Cereci, bölgede yaptığı tandır araştırmaları çerçevesinde, 2007 yılında Bitlis’in Adilcevaz ilçesi İpekçayır Köyünde, ‘’Ağzı Açık Alâmet’’ adıyla belgesel bir film çektiğini söyledi. Filmin galasını aynı köyde yaptıklarını, ayrıca bu belgesel filmle 5 ülkede de uluslar arası film festivallerine de katıldıklarını hatırlatan Prof. Dr. Cereci, tandıra Orta Asya ülkelerinde, Hindistan’da, Pakistan’da, İran’da, Türkiye’de, bazı Arap ülkelerinde ve Kuzey Afrika ülkelerinde rastlanıldığını söyledi. Tandırın, halk arasında ‘’tendir’’, ‘’tendür’’ ve ‘’tandır’’ şeklinde adlandırıldığını ifade eden Cereci, ilk tandırın ne zaman kullanıldığının bilinmediğini, ancak Urartular’ın da tandır kullandığını vurguladı.
    Anadolu’da tandırla iki şekilde karşılaştıklarını belirten Cereci, iklim şartlarına bağlı olarak uzak bölgelerde, Mardin, Şanlıurfa ve Diyarbakır yörelerinde çoğunlukla yüzey üstü, iklimin sert olduğu Bitlis, Van, Erzurum ve Ağrı gibi yörelerinde ise çoğunlukla toprak altı tandırların kullanıldığını ifade etti.

    TANDIR İLETİŞİM ORTAMI SAĞLAR
    Sedat Cereci, tandırın, Doğu Anadolu bölgesinde oryantal kültürün bir parçası olduğunu, aile içi iletişimde tandır kültürünün büyük bir rol oynadığını kaydetti. Cereci, tandırın ekmek pişirilen araçtan öte, bir iletişim ortamı sağladığını belirtti. Bölgede yaptıkları araştırmalarda, ev içi ve dışında olmak üzere, iki farklı mekânda kullanılan tandırla karşılaştıklarını anlatan Cereci, şunları kaydetti:
    ‘’Ev içi tandırlar, bütün aile bireylerinin özellikle sabah ve akşam saatlerinde bir araya gelerek konuştuğu, söyleştiği ve iletişim kurduğu mekândır. Bu nedenle ev içi tandır, ailenin en yoğun iletişim kurduğu ortamdır. Aileleri bir araya getiren, dertlerin ve sorunların paylaşıldığı, tam anlamıyla bir iletişim merkezidir. Ev dışı tandırlar ise, komşuların bir araya gelerek dedikodu yaptığı ve sohbet ettiği mekândır. Ev dışı tandırlar bu açıdan önemli. Akşam ev halkı ve komşular tandırın etrafına toplanarak, yemek yer. Ardından bireyler, özellikle havanın soğuk olduğu zamanlarda, ayaklarını tandırın içine sarkıtarak çay içerek sohbet ederler.’’

    SICAK, İÇTEN, DİNAMİK BİR ORTAM Tandırın aile bireylerini bir araya getiren, iletişim kurmalarını sağlayan sıcak, içten, dinamik bir mekân olduğunu dile getiren Sedat Cereci, ‘’Tandır, tüm doğu kültürlerinde ekmek ve yemek pişirilen bir araç olmaktan öte önce ailenin, sonra akrabaların ve ardından komşuların iletişim içerisinde olduğu mekândır. Çünkü doğuda feodal sistemin gelenekleri hâlâ devam ediyor. Feodal sistemde aile çok önemli bir kurum. Tandır da ailenin bir araya gelmesinde önemli rol oynamakta’’ dedi. ‘’Ağzı açık alâmet, içi kızıl kıyamet’’ bilmecesinin Anadolu’ya ait bir bilmece olduğunu kaydeden Cereci, bu bilmecenin cevabının ‘’tandır’’ olduğunu, tandırın Anadolu’da kırsal hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu sözlerine ekledi. Bitlis / aa

    06.08.2009


+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Sağlık Haberleri
    By insirah in forum Sağlık
    Cevaplar: 169
    Son Mesaj: 05.05.13, 23:50
  2. Sağlık Olsun ! Stres & Şimdiki Çocuklar
    By Bîçare S.V. in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 19.12.08, 08:57
  3. Sağlık olsun....Beyin kullanılmazsa körelir !
    By Bîçare S.V. in forum Sağlık
    Cevaplar: 7
    Son Mesaj: 13.12.08, 12:59
  4. Sağlık Skandalı
    By edep in forum Gündem
    Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 28.08.07, 15:18
  5. Renkler ve Sağlık
    By GuRBeTKuSu in forum Sağlık
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 25.06.07, 14:34

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0