+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 2 ve 2

Konu: Her Derde Deva Meyve: Alıç

  1. #1
    Vefakar Üye güneşsu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Mesajlar
    433

    Standart Her Derde Deva Meyve: Alıç

    Daha çok kayalık ve taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde ve ormanlarda yetişen kırmızı ve sarımsı renkte olan alıç, sonbahar mevsiminde vatandaşların rağbet ettiği meyvelerden birisi.

    Gümüşhane kırsalında hemen her bölgede yetişen alıç'ı daha çok kalp ve damar hastaları tercih ediyor. Alıç ayrıca sinir sistemini yatıştırıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de olan alıç, doğal ilaç olarak biliniyor. Gümüşhane'de eczacılıkla uğraşan Okay Sungur, kendi elleri ile topladığı alıçların kalp ve beyne olan kan akışını arttırdığını ve kalbi düzensiz atışlara (kalp ritim bozukluğu) karşı koruduğu, kalbin kasılma gücünü arttırdığı ve kan basıncını (tansiyon) dengelediği ifade ederek, "Gümüşhane'de bu yıl alıç çok miktarda var. Bu meyvenin sinir sisteminde yatıştırıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de var.

    Alıç için kireçlenmenin de en iyi ilacı diyebiliriz. Bunun yanında romatizma ve hafızayı güçlendirmede de alıç çok etkilidir" dedi.

    ALIÇ'IN SAĞLIĞA FAYDALARI

    Uzmanlar Alıç'ın 10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaç olduğunu, meyvelerinin ise 6-10 mm çapında, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı veya kırmızı renkli olduğunu söylüyorlar.

    Alıç ağacının yaprak, çiçek ve meyveleri Orta Çağdan beri özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır. Herbiri, bitkiye çok güçlü antioksidant özellikler veren flavonoid (flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengindir. Alıç, kalp-damar sistemi (cardiovascular system) üzerinde pozitif etkiler gösteren 3 grup ana bileşik içerir.

    Bu bileşikler; triterpenoid saponinler (triterpenoid saponins), aminler (amines) ve flavonlar (flavonoids)'dır. Alıç' ın antioksidant etkisi, serbest radikal oluşumunu engelleyerek kalbin tümünü olumlu yönde etkilemektedir. Avrupalı araştırmacılar, bu bitkinin kalp ve beyne olan kan akışını ve kalbin kasılma gücünü artırdığını, kalbi düzensiz atışlara (kalp ritm bozukluğu) karşı koruduğunu ve kan basıncını (tansiyon) dengelediğini göstermişlerdir. Alıç içerisindeki etken maddeler kalp kasları dejenerasyonunda ve koroner damarlardaki daralmalar sonucu gerekli miktarda kanın ve oksijenin kalp kaslarına gönderilememesi durumundaki oksijen yetersizliğine karşı da kalbin korunmasına yardımcı olmaktadır.

    Alıç, damarları genişleten bioflavononid' ler açısından da oldukça zengindir. Bu bileşikler çok güçlü antioksidanlar olup; kalbe oksijen ve kan akışının artmasına yardımcı olurlar. Bu durum kalbin kan deveranı için harcamak zorunda olduğu gücü azaltır ve kalbi rahatlatır. Ayrıca bioflavonoid maddeler kan damarlarının çeperlerini güçlendirir ve vücudun diğer bölgelerine olan kan akışını da düzenler. Alıç içerisindeki bileşiklerin kolesterolü ve damarlardaki plaket oluşumunu da azalttığı gösterilmiştir. Kalp hareketlerini yatıştırıcı ve düzenleyici olarak, tehlikesizce uzun zaman kullanılabilir.

    Alıç, çeşitli kalp ve kan dolaşımı hastalıklarında rahatlıkla kullanılabilecek ender bitkilerden en başta gelenidir. Kalp ritim bozuklukları (arrhythmias), sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği alıç meyvesinin başarıyla kullanılabileceği alanlardır. Alıç, bedendeki sıvı birikimlerinin dışkılanmasını da sağlayabilir. Ayrıca; sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü etkileri de vardır. Alıçın içerdiği maddelerde vücutta birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur.

    Ülke genelinde 20 kadar alıç türü batı ve Güney Anadolu ağırlıkta olmak üzere çeşitli bölgelere yayılmıştır.

    R37

  2. #2
    Pürheves aktarcı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    162

    Standart

    teşekkürler kardeşim

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Derde Derman
    By petünya in forum İslami Nitelikli Yazılar
    Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 31.12.19, 16:28
  2. 2 Bin 400 Derde Deva Olan İlaç
    By muhibbülkurra in forum Sağlık
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 16.09.08, 16:26
  3. Şeftali Her Derde Deva
    By Alâ Nur in forum Sağlık
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 19.08.08, 10:07
  4. Her Gıda Bir Derde Deva
    By mirkat in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 08.07.07, 15:22
  5. Hangi Gıda, Hangi Derde Deva?
    By aşur in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 03.04.07, 15:18

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0