Mekke’nin havadan nasıl göründüğünü ne Mekke’nin yerel halkı ne de her yıl şehre akın eden Hacılar biliyordu.Bir Türk fotoğrafçı bunu başardı sergiledi. İşte Mekke'ye tepeden bakış


Daha önce böyle bir fotoğraf çekilmedi. Mekke’nin havadan nasıl göründüğünü ne Mekke’nin yerel halkı ne de her yıl şehre akın eden Hacılar biliyordu.
1986’da hava fotoğrafçılığına başlayan ve şu anda Kültür Bakanlığı’nda dev boyutta asılı olan havadan İstanbul fotoğrafını çeken Orhan Durgut hayalindeki Mekke fotoğrafı için kolları sıvadı.
Açık görüşlü bir müze müdürü arkadaşının yardımıyla gerekli izinleri aldı ve askeri bir helikoptere binerek gördüğünüz bu fotoğrafı çekti. Mekke Belediyesi’ndeki yetkililer fotoğrafı çok beğendi, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı bu fotoğrafı önem verdikleri kimselere hediye etmeye karar verdi. İşte bütün kutsal yerleri aynı karede buluşturan bu fotoğrafın hikayesi ve Mekke’nin değişen yüzü.

HAC’DAN YILDA 10 MİLYAR DOLAR

Mekke’de tarım yapılamıyor, ekime uygun tarla olmadığı gibi, şehirde ciddi su sıkıntısı var. Yiyecek ihtiyacı ithalatla karşılanabiliyor. Birkaç mobilya ve tekstil fabrikası var ama önemli bir katkı sağlamıyor. Mekke’nin ekonomisi tamamen Hac turizmine dayanıyor. Hacılardan yılda yaklaşık 10 milyar doların üstünde gelir sağlıyor Suudi hükümeti. Bunun yarısını şehrin yeniden yapılanması için harcıyor.

ASKERİ HELİKOPTERLE KÁBE’NİN ETRAFINDA 3 GÜNDE 8 SAAT UÇTU

Mekke’de değil havadan, karadan bile fotoğraf çekmek için bir yığın izin almak, bürokratik işlemden geçmek gerekiyor yoksa krallığın fedaileri hemen makinenize el koyuyor. Orhan Durgut’un kafasındaki Mekke görüntüsü için sadece fotoğraf çekme izni almak yeterli değildi. Kábe’yi içine alan çemberi görüntülemek için bir de helikopterle şehrin üstünde uçmak gerekiyordu. Durgut’un bu izinleri almasında Medina Media Müzesi’nin müdürü Dr. Halid Abualhair’in çok yardımı dokundu.
Durgut, Abualhair’le İstanbul’da düzenlenen Suudi Arabistan günlerinde tanışmıştı. Abualhair, Durgut’un havadan çektiği İstanbul fotoğraflarını çok beğendiği için benzerinin Mekke için yapılmasına destek vermeye karar vermişti.

Durgut, Hac tarihinden bir hafta önce, geçen aralık ayında Mekke’ye gitti. Bir hafta boyunca şehri karadan dolaşarak tanıdı. Bu arada müze müdürü Abualhair Mekke Belediyesi’nden çekim için izin aldı, askeriyeden de bir helikopter tahsis etti.

Hac vakti geldiğinde UH-1 model askeri helikopterle havalanıldı. Durgut’a helikopterde müze müdürü ve Mekke Belediye Başkanı eşlik etti. Yerden 400 metre yüksekte yapılan çekim üç günde, toplam 8 saat sürdü.

Fotoğralar için alttaki linki tıklayın

http://www.haber7.com/pg-view.php?pg_galleries_id=767
Hürriyet