Fakir köylü ve atlar

ESKİ ÇİN’DE, köylerin birinde fakir bir adam varmış. Ama kral bile onu kıskanmış. Çünkü,adamın dillere destan bir beyaz atı varmış ki, kralda bile öylesi yokmuş. Atlara çok düşkün olan kral, bu beyaz at için adama neredeyse bir servet önermiş, ama adam çok sevdiği atını satmaya yanaşmamış.“Bu at benim için her hangi bir at değil” diyormuş. “O benim dostum dost satılır mı?”
Gelin görün ki,adam bir sabah kalkıp ahıra gittiğinde atı her zamanki yerinde bulamamış. Köylüler adamın başına toplanmışlar:
“Bu atı satsaydın! Ömrünün sonuna kadar beyler gibi yaşardın. Şimdi ne paran var, ne de atın.”
Adam:
“Karar vermek için acele etmeyin” demiş.
“Sadece ‘At kayıp’ deyin. Çünkü gerçek bu. Ondan ötesi sizin yorumunuz. Arkasının nasıl geleceğini kimse bilmez.”
Aradan on beş gün geçmeden at bir gece ansızın dönmüş. Hem de, on iki vahşi atı peşine takıp getirmiş olarak…
Köylüler, adamın etrafına toplanıp:
“Sen haklı çıktın” demişler. “Şimdi bir değil, bir değil, bir sürü atın var.”
Adam:
“Karar vermek için gene acele ediyorsunuz” demiş. “Sadece atın geri döndüğünü söyle-yebilirsiniz. Bilinen gerçek sadece bu. Ondan ötesinin ne getireceğini henüz bilmiyoruz.”
Bir hafta geçmeden, adamın vahşi atları terbiye etmeye çalışan tek oğlu attan düşmüş ve ayağını kırmış.
Köylüler, adama;
“Bir kez daha haklı çıktın” demişler. “Bu atlar yüzünden oğlun bacağını uzun süre kullanamayacak. Şimdi eskisinden daha beter duruma düştün.”
Adam, tekrar:
“O kadar acele etmeyin” demiş.” Oğlum bacağını kırdı.Gerçek bu…Ondan ötesi sizin yorumunuz.”
Birkaç hafta sonra, Çin’e saldıran düşman ordusuna karşı, eli silah tutan bütün gençler askere çağrılmış. Köye gelen görevliler, ihtiyarın kırık bacaklı oğlu hariç,bütün gençleri askere almışlar. Köyü matem havası sarmış. Çünkü savaşın çetin geçeceğini hesaplıyor, gençlerin çoğunun ya öleceğinden ya da esir düşeceğinden korkuyorlarmış.
Adama:
“Gene haklı çıktın” demişler. “Oğlunun bacağı kırık, ama hiç değilse yanında. Bizimkiler ise belki asla köye dönemeyecekler.”
“Ne olacağını kimse bilemez” demiş adam. “Bilinen gerçek sadece şu: Benim oğlum yanımda. Sizinkiler ise askerde. Ama bunlardan hangisi iyi, hangisi kötü bir durumdur ; ancak Allah bilir.”
Bilge Lao Tzu çok sevdiği bu hikâyeyi öğrencilerine muhakkak anlatır, sonra şu tavsiyede bulunurmuş:
“Hayatın bir parçasına bakıp da hayatın tamamı hakkında karar vermekten kaçının.”
Kıs(s)a Hikâyeler (19)
[ Çin Halk Hikâyesi ]
*************************************

Askerî ilişkiler devam eder


Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Türkiye-İsrail ilişkileri konusunda, ‘’Türkiye’-nin tüm ülkelerle yürüttüğü ikili askerî ilişkilerde millî menfaatler doğrultusunda hareket etmek esastır’’ dedi.
Genelkurmay: Askerî ilişkiler devam eder Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Türkiye-İsrail ilişkileri konusunda, ‘’Türkiye’nin tüm ülkelerle yürüttüğü ikili askeri ilişkilerde milli menfaatler doğrultusunda hareket etmek esastır’’ dedi. Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında soruları cevaplandıran Tuğgeneral Gürak, ‘’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında ele geçirilen silahlarla ilgili TSK bünyesinde yürütülen soruşturma ve silâh sayımına ilişkin bir soru üzerine ‘’Bizim bu konuyla ilgili soruşturmamız devam ediyor’’ cevabını verdi. Tuğgeneral Gürak, ‘’Heron’’ insansız hava araçlarının Türkiye’ye teslimine ilişkin bir soruyu cevaplarken, ‘’Heron’larla ilgili olarak Sayın Millî Savunma Bakanımızca bir açıklama yapıldı. Gerekli açıklama yapılmıştır. Projede herhangi bir sorun yok’’ dedi. İsrail ile ilişkilere ilişkin sorular üzerine de Tuğgeneral Gürak, ‘’Türkiye’nin tüm ülkelerle yürüttüğü ikili askeri ilişkilerde millî menfaatler doğrultusunda hareket etmek esastır’’ diye konuştu. Bir internet sitesinde eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’ya ait olduğu iddia edilen ses kaydıyla ilgili bir soru üzerine Tuğgeneral Gürak, ‘’Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı konuyla ilişkili görüşlerini bir gazetede açıkladı. Buna bakmanızı tavsiye ederiz’’ dedi.