+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 2 ve 2

Konu: Utanırdık Eskiden

  1. #1
    Ehil Üye fanidünya... - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2013
    Yaş
    43
    Mesajlar
    4.292

    Standart Utanırdık Eskiden

    Mehmet SUCU

    Camiden, yatsı namazından geliyordu. Kapıyı açtı, binaya girdi. Bazı gürültüler duydu. Birileri kavga ediyordu sanki. Kim bilir ne dertleri var, dedi içinden. İnsan durup dururken kavga etmezdi ne de olsa. Duyduğu hep aynı sesti, bir çocuk sesi... Oğlunun dairesine yaklaştıkça işin rengi değişmeye başladı. Torununun sesiydi: "İstediğim kıyafetleri almıyorsunuz. Herkes markalı şeyler giyiyor..." Cevap vermeye çalışan baba... "Ama oğlum, ama oğlum..." Gürültüyle kapanan kapı...


    Zili çaldı, gelini açtı kapıyı. "Buyur baba, hoş geldin." Salona göz attı, oğlunun başı, ellerinin arasındaydı. Mutfağa geçti... Gelinine "Ne var ne yok." mânâsında bir işaret yaptı. Kısaca anlattı gelini. Kocasının işleri birkaç aydır iyi gitmiyor, alacaklılar kendini sıkıştırıyordu. Evin, lisede okuyan oğlu da markalı elbiseler almadıkları için babasını suçluyordu.

    Köyden geldiği ilk gün, oğlunun evinde karşılaştığı durum, dedeyi üzmüştü. Çocuklar nasıl bu hâle geliyordu? İnsan vardan, yoktan anlamaz mıydı? Siz hele bir durun kızım, dedi. Ben konuşurum onunla. Torunu kendisini severdi. Hep yanlarında kalmasını isterdi. O da "Ben toprak adamıyım oğul, benim ayaklarım toprağa değmeli, yoksa yaşayamam." der; köyüne dönerdi. Bu defa anlaşılan biraz fazla kalmak gerekecekti.

    Salona döndü yeniden. Hiçbir şey bilmiyormuş gibi davrandı. Öteden beriden, havadan sudan konuştular bir müddet... Az sonra torun geldi, dedesinin yanına oturdu. Biraz önce babasına bağırıp çağıran çocuk bu muydu?

    Torun başladı söze: "Dede, çocukluğunuzda istediğiniz şeyler alınmadığı zaman üzülür müydünüz, utanır mıydınız arkadaşlarınızdan?" Babasına ders vermeye çalışıyordu besbelli... Konuyu onun açması iyi olmuştu. Anlatayım da gör dedi içinden... Allah'ım sözlerimi tesirli kıl, diye dua ettikten sonra başladı anlatmaya...

    Biz, mahallenin, imkânları en kıt ailesiydik... Yeni bir elbise aldığımızı pek hatırlamam... Baban, komşumuzun üniversitede okuyan oğlunun eskitemediği kıyafetlerini giydi bir müddet...

    İlikli pabuçlar, naylon terlikler giyerdik; ama utanmazdık... Yamalı olurdu gömleklerimiz, pantolonlarımız, çoraplarımız bile... Ama utandırmazdı bizi çorabımızın yaması. Yeni elbise almanın bir zamanı vardı... Her zaman yeni bir elbise alamazdık biz eskiden... Ağabey, abla, kardeş gibi bir yakınımızın düğünü olmadan ya da ramazan, kurban bayramı gelmeden yeni bir elbise alamazdık... Adı üstünde "bayramlık" idi onlar. Onun için alındığı günden bayrama kadar yastığımızın altında, başucumuzda dururlardı. Aldıklarımızın orasında burasında amblemler aramazdık. Marka olduğu için almazdık bir şeyi. İhtiyacımız varsa alırdık, ihtiyacımız kadar alırdık.

    "Ama dede, sizin zamanınızda herkes öyleymiş, şimdi öyle mi ya! Sizde yoktu da başkasında var mıydı sanki?! Şimdi televizyonda reklâmı çıkan bir şeyi, bir iki gün içinde görüyoruz arkadaşlarımızda."

    Olmaz mı oğul! Bizim zamanımızda da imkânları iyi olan, pahalı ve şık giyinenler vardı. Vardı ama biz onların giydiklerini giyemiyoruz diye ezilip büzülmezdik. Dış görünüşümüzden değil, yanlış sözlerimizden, davranışlarımızdan utanırdık biz.

    "Zaman değişti ama dede... Sizin zamanınızda bilgisayar yoktu, cep telefonu yoktu, şu yoktu, bu yoktu; ama şimdi var. Bizden sizin davrandığınız gibi davranmamızın beklenmesi yanlış değil mi?"

    Evet yavrum, zaman değişti. Belki bilgisayarlarımız yoktu. Cep telefonu şöyle dursun, ev telefonumuz bile yoktu. Ama bizim de çoğunu karşılayamadığımız hayallerimiz, arzularımız vardı. Vardı ama bu karşılanamayan arzular, kavuşulamayan hayaller birbirimizi kırmamıza, üzmemize sebep olmazdı.

    "Peki babanız size harçlık vermediği veya harçlığınız az geldiği zaman ne yapardınız?"

    Düzenli bir harçlığımız olmadı hiçbir zaman. Ama utanmazdık babamız harçlık vermezse... Hele az verdi diye hiç gönül koymazdık... Olsa vermez miydi? Bize vermezdi de kendisi mi harcardı... Hayır, hayır harcamazdı elbette. Çocuğunun nafakasını boş yere harcamazdı. O alın teriydi, o bilek gücüydü... O, el ayak nasırıydı... Zor kazanılır, zor harcanırdı... Olursa alırdık babamızdan; ama olmazsa da utanmazdık parasızlıktan.

    Dede sonra oğluna döndü. Oğlum, hele sen anlat bakalım... Sen de utanır mıydın istediklerini alamadığımız zaman?

    "Biz de utanırdık eskiden... Başlamazdık yemeğe büyüklerimiz başlamadan. Sofra duası etmeden, ‘amin' demeden, babamız kalkmadan kalkmazdık sofradan, utanırdık...

    Babamızın veya başka bir büyüğümüzün yanında bacak bacak üstüne atmak ne büyük ayıptı bilemezsin. Hele yatmak, hele yatmak... Yatmazdık büyüklerimizin yanında hasta değilsek, utanırdık.

    Büyüklerimize itiraz etmek aklımızın ucundan bile geçmezdi. Yeni bir işe başlayacağımız zaman, büyüklerimizin tavsiyelerini, hayır duasını almayı boynumuzun borcu bilirdik. Onların sözlerinin üstüne söz söylemezdik, utanırdık. Büyüklerin yanında lâfa girmezdik hemen..."

    Babanın bıraktığı yerden tekrar dede aldı sözü: "Biz israf etmeye, dökmeye, atmaya, küflendirmeye, çürütmeye utanırdık. Yiyeceğimiz kadar, giyeceğimiz kadar, yeteri kadar alırdık. Fazlasını almadığımız için de artmazdı, kokmazdı, dökülmezdi."

    Dede, bugünlük bu kadar dedi ve kalktı yerinden. "Bana müsaade... Daha fazla geç kalmayayım, sonra sabah namazına kalkamam, utanırım kendimden... Allah'tan korkarım, utanırım." dedi ve odasına geçti.

    Derin bir sessizlik oldu salonda. Neden sonra çocuk bozdu sessizliği...

    Babaaa...

  2. #2
    Vefakar Üye Ahmet. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2017
    Mesajlar
    499

    Standart

    ...

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Eskiden
    By Şahide in forum Serbest Kürsü
    Cevaplar: 12
    Son Mesaj: 07.08.20, 19:59
  2. Eskiden İnsanlar..!
    By BiRDüNYaUMuT in forum Serbest Kürsü
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 16.12.12, 22:51
  3. Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 01.10.09, 10:57
  4. Eskiden...
    By yasemenn in forum Serbest Kürsü
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 03.07.08, 21:12
  5. Mesela, Eskiden Tanımadığı...
    By karatoprak1975 in forum Risale-i Nur'dan Vecize ve Anekdotlar
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 18.11.06, 12:56

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0