+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 6 ve 6
Like Tree7Beğeni
  • 1 tarafından *AHMET*
  • 1 tarafından *AHMET*
  • 1 tarafından *AHMET*
  • 1 tarafından Ararad
  • 1 tarafından ercanahmet
  • 2 tarafından ercanahmet

Konu: Ölüm Nedir?

  1. #1
    Ehil Üye *AHMET* - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2016
    Mesajlar
    3.440

    Standart Ölüm Nedir?

    Sonsuz ilâhî fiillerden birisi, İmate; yani, ölümü tattırma; ruhun bedendeki tasarrufuna son verme. Ruh, Allah’ın en mükemmel, en harika ve en bilinmez eseri. Muhyi (hayat verici) isminin tecellisiyle hayat nimetine kavuşmuş. Bu nimet ve şeref artık ondan ebediyen geri alınmayacak. Kabirde de, mahşerde de, cennet veya cehennemde de devam edecektir.

    Ruhu yaratmak gibi, her ruha uygun bir beden inşa etmek de Allah’ın en hikmetli ve rahmetli bir icraatı. İşte ölüm kanunuyla o misafir ruh, bedenden soyuluyor, süzülüyor ve kendine mahsus bir başka âleme göç ediyor.

    Nur Külliyatı'nda ölüm için getirilen birbirinden güzel tariflerden birisi:

    “Mevt, vazife-i hayattan bir terhistir, bir paydostur, bir tebdil-i mekândır, bir tahvil-i vücuttur...”(Mektûbat)

    Ve yine ölüm hakkında ince bir tespit:

    “Nasıl ki hayatın dünyaya gelmesi bir halk ve takdir iledir. Öyle de dünyadan gitmesi de bir halk ve takdir ile, bir hikmet ve tedbir iledir.” (Mektûbat)

    Bir asker adayı için hem kıtasına teslim olduğunda, hem de terhis edildiğinde birtakım kayıtlar tutulur, işlemler yapılır. Askere kayıt da bir fiil, askerden terhis de... İşte yukarıdaki ifadelerde bu incelik nazarımıza sunuluyor. Hayat, ihya fiiline dayandığı gibi, ölüm de imate fiiline dayanıyor. İkisi de ayrı birer ilâhî ismin tecellisine hizmet ediyorlar.

    İhya fiiliyle cansız elementler hayata kavuşurken, imate fiiliyle de bu beraberliğe son veriliyor. Canlı hücreler, yerlerini kademeli olarak yeni elementlere bırakıyorlar.

    Nur Külliyatı'nda, çekirdeklerin ölümleriyle sümbül hayatına geçtikleri, ölümün de hayat kadar bir nimet olduğu güzelce izah edilir. Biz de bu müjdeli haberi hayalimizde genişletiyor ve görüyoruz ki, her ölümü bir diriliş takip ediyor ve ikinci safhalar birincilerden daha mükemmel. “Nutfe” safhası biterken “alâka” yani kan pıhtısı devreye giriyor. “Alâka”nın işi bitince sıra “mudga”ya yani et parçası geliyor.

    Kâinatın yaratılış safhalarında da bunu görüyoruz, bir sonraki safha öncekinden daha mükemmel.

    Bütün bu rahmet ve hikmet tecellileri bize, kabir âleminin dünyadan, âhiretin de kabir âleminden daha güzel ve daha mükemmel olduğunu ders veriyorlar.

    O halde ölüm, yeni bir mükemmele atılan adımın adı. Onu kabir âlemi takip edecek ve diriliş hadisesiyle, insan yeniden beden-ruh beraberliğine kavuşacak.

    Ölümü ve imateyi böylece değerlendiren insan, “Ölümü gülerek karşılar.”


    Sorularla İslamiyet
    Yazar: Alaaddin Başar (Prof.Dr.)
    Ararad bunu beğendi.

  2. #2
    Ehil Üye *AHMET* - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2016
    Mesajlar
    3.440

    Standart

    "En hayırlı genç odur ki; ihtiyar gibi ölümü düşünüp âhiretine çalışarak, gençlik hevesatına esir olmayıp gaflette boğulmayandır." Mektûbat
    Ararad bunu beğendi.

  3. #3
    Ehil Üye *AHMET* - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2016
    Mesajlar
    3.440

    Standart

    Ölüm, saadet-i ebediyeye mukaddemedir; bu itibarla nimet sayılabilir. Çünki nimetin mukaddemesi de nimettir. İşârât-ül İ'caz
    Ararad bunu beğendi.

  4. #4
    Ehil Üye Ararad - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    May 2013
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    3.997

    Standart

    “Mevt, vazife-i hayattan bir terhistir, bir paydostur, bir tebdil-i mekândır, bir tahvil-i vücuttur...”(Mektûbat)Ve yine ölüm hakkında ince bir tespit: “Nasıl ki hayatın dünyaya gelmesi bir halk ve takdir iledir. Öyle de dünyadan gitmesi de bir halk ve takdir ile, bir hikmet ve tedbir iledir.” (Mektûbat)
    *SAHRA* bunu beğendi.
    Hak ile iştigal etmezsen
    batıl seni istila eder...

    İ. Şafii.

  5. #5
    Müdakkik Üye ercanahmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2020
    Mesajlar
    847

    Standart

    HAŞR: (Haşir) Toplanmak, bir yere birikmek. Toplama, cem' etmek. * Kıyametten sonra bütün insanların bir yere toplanmaları. Ölüleri diriltip mahşere çıkarmak. Kıyamet. Bir tohumun içinden büyük ağaçların çıktığı gibi her bir insanın bir zerresinden (Bak: Acb-üz zeneb) diriltilerek bütün insanların Haşir Meydanında toplanmaları. (Sûrenin başında, küffar, haşri inkâr ettiklerinden Kur'ân onları haşrin kabulüne mecbur etmek için şöylece bast-ı mukaddemât eder; der: "Âyâ, üstünüzdeki semâya bakmıyor musunuz ki: Biz ne keyfiyyette, ne kadar muntazam, muhteşem bir sûrette bina etmişiz. Hem görmüyor musunuz ki; nasıl yıldızlarla, Ay ve Güneş ile tezyin etmişiz, hiç bir kusur ve noksaniyet bırakmamışız. Hem görmüyor musunuz ki; zemini size ne keyfiyyette sermişiz, ne kadar hizmetle tefriş etmişiz. O yerde dağları tesbit etmişiz. Denizin istilasından muhafaza etmişiz. Hem görmüyor musunuz o yerde ne kadar güzel rengârenk her bir cinsten çift hadrevâtı, nebâtâtı halkettik. Yerin her tarafını o güzellerle güzelleştirdik. Hem görmüyor musunuz, ne keyfiyyette semâ cânibinden bereketli bir suyu gönderiyoruz. O su ile bağ ve bostanları, hubûbatı, yüksek leziz meyveli hurma gibi ağaçları halkedip ibâdıma rızkı onunla gönderiyorum, yetiştiriyorum. Hem görmüyor musunuz, o su ile, ölmüş memleketi ihya ediyorum. Binler dünyevi haşirleri icad ediyorum. Nasıl bu nebâtâtı, kudretimle bu ölmüş memleketten çıkarıyorum; sizin haşirdeki hurûcunuz da böyledir. Kıyâmete arz ölüp, siz sağ olarak çıkacaksınız" İşte şu âyetin isbât-ı haşirde gösterdiği cezâlet-i beyâniye -ki, binden birisine ancak işâret edebildik- nerede, insanların bir dâva için serdettikleri kelimât nerede?..) (S.) (Bak: Hudûs.)
    *SAHRA* bunu beğendi.

  6. #6
    Müdakkik Üye ercanahmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2020
    Mesajlar
    847

    Standart

    MEVT: Ölüm. Âhirete göç. Dünyadan gitmek. Mü'minler için dünya vazifelerinden ve imtihanından bir paydosttur. (.. mevti veren O'dur. Yani: Hayat vazifesinden terhis eder, fâni dünyadan yerini tebdil eder. Külfet-i hizmetten âzâd eder). (Sizlere müjde, mevt i'dam değil, hiçlik değil, fena değil, inkıraz değil, sönmek değil, firâk-ı ebedi değil, adem değil, tesâdüf değil, fâilsiz bir in'idam değil; belki, Bir Fâil-i Hakîm-i Rahim tarafından bir terhistir, bir tebdil-i mekândır. Saâdet-i ebediyye tarafına, vatan-ı aslilerine bir sevkiyattır. Yüzde doksan dokuz ahbâbın mecmaı olan âlem-i berzaha bir visal kapısıdır). (Mek).
    *SAHRA* ve Ararad bunu beğendi.

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Ölüm Nedir?
    By naz_gs in forum Kıssadan Hisseler, İbretli Öyküler
    Cevaplar: 12
    Son Mesaj: 10.12.20, 20:06
  2. Ölüm Şiddeti ve Ölüm Anında Yaşananlar..
    By *SAHRA* in forum İslami Konular ve İman Hakikatleri
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 17.02.16, 13:46
  3. Mevt (Ölüm) Nedir? Hakikatı Nedir?
    By ademyakup in forum Açıklamalı Risale-i Nur Dersleri
    Cevaplar: 30
    Son Mesaj: 13.06.11, 16:22
  4. Ölüm Var Ölüm, Ölünde Görün...
    By Beste-i Rana in forum İslami Konular ve İman Hakikatleri
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 24.01.09, 20:19
  5. Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 21.02.08, 15:03

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0