+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 1 ve 1

Konu: Cennette herkes Peygamberimiz (asm) ile görüşebilecek mi?

  1. #1
    Ehil Üye BiRDüNYaUMuT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Nov 2011
    Bulunduğu yer
    Dünya Sürgünü
    Mesajlar
    3.496

    Standart Cennette herkes Peygamberimiz (asm) ile görüşebilecek mi?

    Cennette hiçbir şekilde üzüntü yoktur. Kul, Peygamberimiz (asm) ile ve cennet ehlinden kimi görmek isterse Allah’ın (cc) izniyle görüşebilecektir.

    Hz. Ebu Zerr (ra) anlatıyor:

    "Ey Allah'ın Resulü!" dedim. "Kişi, bir kavmi sever, fakat onların amelini işleyemezse, (sonu ne olacak)?", "Ey Ebu Zerr" buyurdu, "Kişi sevdiğiyle beraberdir!"(Kütüb-i Sitte)

    Bilindiği gibi cennetin sekiz tabakası vardır. Fakat tabakalarının farklı olması, insanların görüşmelerine mâni değildir. Hadis-i şerifte Allah’ın (cc) cennet ehline layık binekler ihsan edeceği buyrulmuştur.
    “Cennet nimetlerinden biri de en iyi bineklerle, birbirlerini ziyaret etmeleridir. Cennette onlara terslemeyen, eğerli atlar getirilir. Bunların üzerinde Allah’ın dilediği yere kadar giderler.” (Tergib ve Terhip)

    Asrın müceddidi Bediüzzaman hazretleri Sözler isimli eserinde bu hakikate şu temsille izahta bulunmaktadır:

    Meselâ, gayet güzel ve şâşaalı bir bağda, muhteşem bir zât, gayet büyük bir ziyâfet, gayet müzeyyen bir seyrangâh öyle bir sûrette ihzâr etmiş ki, kuvve-i zâikanın hissedecek bütün lezâiz-i mat'umâtı câmi', kuvve-i bâsıranın hoşuna gidecek bütün mehâsini şâmil, kuvve-i hayaliyeyi keyiflendirecek bütün garâibi müştemil, ve hâkezâ, bütün havâss-ı zâhire ve bâtınayı okşayacak ve memnun edecek herşeyi, içine koymuştur.

    Şimdi, iki dost var; beraber o ziyâfete giderler; bir locada, bir sofrada oturuyorlar. Fakat, birisinin kuvve-i zâikâsı pek az olduğundan, cüz'î zevk alır; gözü de az görüyor, kuvve-i şâmmesi yok, sanâyî-i garîbeden anlamaz, hârika şeyleri bilmez. O nüzhetgâhın binden ve belki milyondan birisini kabiliyeti nisbetinde ancak zevk ederek istifade eder.

    Diğeri ise, bütün zâhirî ve bâtınî duyguları, akıl ve kalb ve his ve latîfeleri, o derece mükemmel ve o mertebe inkişaf etmiştir ki, o seyrangâhtaki bütün incelikleri, güzellikleri ve letâifi ve garâibi ayrı ayrı hissedip zevk ederek, ayrı ayrı lezzet aldığı halde o dost ile omuz omuzadır.

    Mâdem, bu karma karışık, elemli ve daracık şu dünyada böyle oluyor; en küçük ile en büyük beraber iken, serâdan Süreyyâya kadar fark oluyor. Elbette, dâr-ı saadet ve ebediyet olan Cennette, bittarîkı'l-evlâ, dost dostu ile beraber iken, herbirisi istidadına göre sofra-i Rahmânirrahîmden, istidadları derecesinde hisselerini alırlar.

    Bulundukları Cennetler ayrı ayrı da olsa, beraber bulunmalarına mâni olmaz. Çünkü, Cennetin sekiz tabakası birbirinden yüksek oldukları halde, umumun damı Arş-ı âzamdır. -1- Nasıl ki mahrûtî bir dağın etrafında, birbiri içinde, birbirinden yüksek, kaidesinden zirvesine kadar surlu daireler bulunsa; o daireler birbirinin üstündedir, fakat birbirinin güneşi görmelerine mâni olmaz, birbirinden geçebilir, birbirine bakar. Öyle de, Cennetler de buna yakın bir tarz ile olduğu, ehâdisin mütenevvi' rivâyâtı işaret ediyor. (Sözler, 28. Söz)

    Sonuç olarak Bediüzzaman Hazretlerinin ifadelerinden de anlaşıldığı üzere;

    Cennette farklı mertebelerde olanlar birbirleriyle görüşebilecekler, aynı ortamlarda ve aynı sofralarda bulunabileceklerdir. Fakat aynı ortamda, aynı sofrada olmalarına rağmen dereceleri farklı olduğu için aynı lezzeti almayacaklardır. Mükemmel bir ziyafette bütün duyuları mükemmel işleyen bir insanla, az gören, az işiten ve az tat alan bir insanın aldığı lezzet aynı olmadığı gibi dünyada ne kadar günahtan uzak durulursa cennette kulun derecesi ve aldığı lezzetler o nispette yüksek olacaktır.


    Konu *SAHRA* tarafından (21.07.16 Saat 11:25 ) değiştirilmiştir.
    Erkek Merkek anlamam kardeşim !
    Kız Mız dinlemem kardeşim!
    Yar dediğin bilecek "Dikiş'i".
    Verdiğim zaman Kalbin'e Kalbim'i ,
    Alacak eline "Tefekkür İğnesini" / "Pişmanlık İpini" !
    Dikecek Gördüğü Her "Gün'ah Deliğini" ,
    Götürecek CENNET'e gerekirse süründüre süründüre Beni..!..BiRDüNYaUMuT..


+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Cennette Toprak Varmıdır?
    By muhibbülkurra in forum İslami Nitelikli Yazılar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 06.10.09, 08:20
  2. Cennette Evlilik...
    By *YEŞİLLİ* in forum İslam'a Göre Kadın ve Aile
    Cevaplar: 24
    Son Mesaj: 14.09.08, 01:42
  3. Cennette Ne Vardır....
    By yasemenn in forum Hadis-i Şerifler
    Cevaplar: 6
    Son Mesaj: 08.09.08, 22:52
  4. Cennette Evimiz Olsun...
    By yasemenn in forum Hadis-i Şerifler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 30.01.08, 17:08
  5. Allah-u Teala’yı Cennette Herkes Görecek mi?
    By acizizfakiriz in forum İslami Nitelikli Yazılar
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 29.09.07, 13:20

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0