ALLAH'IN MERHAMETİ





(Yusuf) dedi ki: "Bugün sizi kınamak yok, Allah sizi affetsin! O, merhametlilerin en merhametlisidir."
Yusuf-92


Rabbimiz biz kullarına karşı çok merhametlidir. Kendisini ''erhamürrahimin'' olarak tanıtan Rabbimiz'in merhameti bir annenin yavrusuna olan merhametiyle kıyaslanamayacak derecede çoktur. O, bizi her hatamıza,her günahımıza rağmen affeder.
Peygamberimiz (s.a.v) bu konuyla ilgili;
“Şüphesiz Hz. Allah (c.c) göğü ve yeri yarattığı zaman, rahmetini de yüz kısım olarak yaratmıştır. O, yüz rahmetin her biri yerle semanın arasını dolduracak büyüklüktedir. O, yüz rahmetten bir tanesini yerdeki canlı var*lıkların arasına indirmiştir. İşte bu bir tek rahmet sayesinde anneler yavrularına, vahşi hayvanlar eşlerine, kuşlar da, birbirlerine karşı merhamet ederler. Hz Allah geriye kalan doksan dokuz rahmetini ise yanında tuttu. Kıyamet günü canlılara karşı doksan dokuz rahmetini yüze tamamlayıp muamele eder.” buyurmaktadır. Demek ki Rabbimiz'in merhameti boldur.


” Yarattığı tüm varlıklara ayırt etmeden nimetlerini veren, merhamet eden, onları esirgeyen ve bağışlayan, mutlak ve sınırsız merhamet kaynağı…” anlamlarına gelen Er-Rahman ismi Kur'an-ı Kerim'de 57* defa geçmektedir.” En yüce merhametin sahibi olan, ayrıca mümin kullarına rahmetini, Dünya ve Ahiret hayatında daha fazla ihsan ve ikram eden, daha fazla tecelli ettiren. “ anlamlarına gelen Er-Rahim ismi ise Kur'an-ı Kerim'de 95** defa geçer.Tevbe 128. ayette Peygamberimiz için kullanılır :
“Andolsun, size kendi içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, mü’minlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir.”


Görüldüğü gibi gerek ayetlerde gerek hadislerde gerekse çevremizdeki pek çok eyde Allah'ın merhametini görüyoruz.Öyleyse bizi umutsuzluğa sevkeden şeytandır.


“… Ey kendi aleyhlerinde olmak üzere ölçüyü taşıran kullarım. Allah’ın rahmetinden umut kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları bağışlar. Çünkü O, bağışlayandır, esirgeyendir. ”
(Zümer Suresi, 53)
“Allah’ın ayetlerini ve O’na kavuşmayı ‘yok sayıp inkar edenler’; işte onlar, Benim rahmetimden umut kesmişlerdir; ve işte onlar, acı azab onlarındır.
(Ankebut Suresi, 23)

alıntı