Bismillahiramanirrahim

namus kavramı dilimizde çokça dolaşan ama ne şekil ne de öz itibariyle anlayamadığımız ve herkesin kendine göre yorumladığı bir olay . peki nedir namus ?
namus kişinin iffetini korumasıdır ; yani kendini Allah için Allahın haram kıldığı herşeyden ve her halden korumasıdır . bu durumda namus erkek veya kadına bağlı olarak değişmez . erkeğin namusu ne ise kadının da namusu o dur . erkek yaparsa çapkın , kadın yaparsa namussuz denmesi doğru değildir. gelin bu söze hadislerle ayetlerle cevap verelim .
" namus sahibi olan erkek ve kadınlar başkalarının namusuna el atmazlar , bilirler ki yaptıkları herşey aynıyla yollarına gelecektir " hadisi şerif

" mümin kadın ve erkeklere söyle iffetlerini korusunlar , haramlardan sakınsınlar " ayeti kerime

hani erkeğe cevaz verilmemiş . peki erkeğe cevaz verildiğini düşünsen bile erkek kiminle fuhşiyat yapacak bir başka kadınla dimi . peki o kadın bir başka erkeğin neyi ?
anası , ablası , kardeşi , karısı vs . o zaman kendi namusunu düşünen bir erkek asla ve asla bir başkasının namusunu çiğnemez . çiğneyen kişinin de adı namussuzdur hem bu dünyada karşılığı göreceği gibi ahirete de namussuzlarla beraber haşrolur ve asla şefaat talep edemez . bahane ararsak şeytan ve nefis bize kendimizi masum gösterecek sayısız bahane üretir . ama müslümana düşen bahanelere bakmak değil ayet ve hadislere bakmaktır .
" her anınızın hesabını vermeden cennete gideceğinizi mi sandınız " hadisi bizlere her nerede ve ne halde olursak olalım yaptığımız her fiilden , sözden ve hareketten hesab olunacağımızı haber vermektedir . ufak bir kıssa anlatalım :

adamın teki sarhoş ve namussuz olan oğlunu uyarmak için karşısına alıp diyor ki evladım naparsan yoluna gelir , sen sen ol bu sokak kadınlarıyla düşüp kalkmayı
içki içmeyi bırak , unutma ki o kadınlarda her ne kadar gülen yüzler görsen de
asıl da içleri parçalanıyor sizler onlara müşteri olmazsanız o can pazarları kapanır
oraya yeni kurbanlar düşmez . ne yapmışsa evladını razı edememiş . en son dayanamamış ve demiş ki Allahın adaleti büyüktür , sen bu kadınları bu yolda yaşamaya mahkum ettin . Allahta seni aynı şekilde namusunla imtihan eder . tabi genç dinlememiş ve bir zaman sonra bir kızı sevmiş istetmiş ve evlenmiş . babasına gelip demiş ki hani ben kötü yol kadını alırdım bak tertemiz bir ev kızı aldım babası evladım Allahın bildiğini sen bilmezsin deyip konuyu kapatmış . bir zaman sonra bir arkadaşı gelip kendisini kapıdan sormuş karısı kapıyı açmış be eşinin evde olmadığını söylemiş .adam evden ayrılıp arkadaşıyla karşılaşınca ne güzel demiş , o kötü yoldan bir kadın kurtarmışsın , Allah hayrını kabul etsin . adam şaşırmış ve benim eşim ev kızı nasıl olur deyince arkadaşı gülmüş . demiş hani sana gizli çalışan bir ev var hep gidiyoruz bir gece gel demiştik ya işte o evde bu kız çalışıyordu . bizde neden ev kapandı diyorduk demiş .

işte dostlar kıssadan hisse ; düşünün ki Allahın vaadi var ne yaptıysan aynını bulmadan ölmezsin . buyrun isteyen dilediğini yapsın ama unutmasın ki yaptığı her şey dünya da yoluna gelecek ve ahirette hesabını verecektir .