+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 6 ve 6

Konu: Niyetimiz İslam ise Metodumuz Sünnet Olmalı

  1. #1
    Ehil Üye delailinnur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Sep 2007
    Mesajlar
    1.368

    Standart Niyetimiz İslam ise Metodumuz Sünnet Olmalı

    Pazartesi, 23 Haziran 2008
    Baki ÇİMİÇ

    Allah(cc), şu insan bedeninde ruhun yaşayabilmesi için çok çeşitli duygu ve kuvvetler yerleştirmiştir. Lâkin insandaki bu kuvvet ve duygulara İslâmiyet’çe bir hat ve sınır tayin edilmiş ise de yaratılış olarak sınır konulmamıştır. Yani Cenâb-ı Hak ruhumuza yerleştirdiği o sınırsız duyguları peygamberler ve din ile sınır ve kayıt altına almıştır. Bizler de duygularımızı emirlerle ve yasaklarla istikamet altına almak için, şu dünyaya imtihan olmak için gönderilmişiz.

    İşte bunun için güçlü olmak kadar, gücün kontrolü de önemlidir. En hızlı, en güçlü, en akıllı olabilirsiniz; ama bu özelliklerinizi kullanmayı bilmezseniz, sonunuz vahim neticelerle bitebilir. Bir insanın niyeti çok iyi olabilir. Ancak niyeti kâinattaki yaratılış kanunlarına uygun olmalıdır. Çok insanlar var ki, iyilik niyetiyle fenalık yapıyorlar. Uçmak niyetiyle kendini bir uçurumdan atan kişi paramparça olur. Uçmak niyeti çok güzeldir, ancak insan uçmaya müsait yaratılmadığından kendisine en büyük kötülüğü yapmış olur. İmkânsız bir işi talep eden kişi hem kendisine hem de çevresine zarar vermekten kurtulamaz. Onun için bu dünyada faydalı bir iş yapmak ve bir çığır açmak isteyen, âdetullah veya sünnetullah tabir edilen yaratılış kanunlarına uygun hareket etmezse, niyetinin aksiyle ceza görür. O zaman Allah’ın bizlere verdiği akıl nimeti ve irade donanımı ile niyetlerimizi kâinatta geçerli olan yaratılış kanunları doğrultusunda sarf etmek durumundayız.

    Mü’minlerin amacının meşruluğu kadar, aracının da meşrû olması gerekir. Bir Müslüman’ın amacı ilây-ı Kelimatullah olacaksa, aracının, yani metodunun sünnetullah olması gerekir. Bu amaç ve araç meşruluğu belki de en çok atlanan bir sıkıntı olarak Müslümanların önünde duruyor olması, umumî problemlerin de artarak devam etmesine sebep oluyor kanaatindeyim. Müslümanların samimiyetinde bir sıkıntı yok belki, ancak metot olarak sünnete muhalif hareket edilmesi sünnetullahı atlamak olur ki, niyetin aksiyle musibetlere giriftar olunabilir. İşte kendini en güçlü zanneden Müslümanların bu güçlerini sünnetullah ile kontrol altına almaları gerekir ki, kâinatta cari olan yaratılış kanunlarına uygun hareket edilmiş olunsun. İşte o zaman Allah (cc) niyet ve metot birliğini, sünnete uymayı yerine getiren Müslümanların fiillerinin fütuhatını yaratacaktır.

    İslâmiyet, Peygamber Efendimizin (sav) fiillerinin, sözlerinin ve tavırlarının hayata geçmiş şeklidir. Nasıl ki kâinat cisimleşmiş Kur’ân ise, Efendimizin (sav) hayatı da yaşanmış Kur’ân’dır. Efendimiz (sav) Kur’ân’ı âdeta “hüve hüvesine” hayatına geçirmiş ve yaşamıştır. Peygamberimizin sünnetini atlamak en büyük hatalardan biri olmuş olur. Bu sebeple Asr-ı Saadetin tüm karelerini hayatımıza mihenk taşı yapmalıyız. Çünkü tüm zamanlar bir hat üzerinde devam edip gitmez. Zaman senevî daire gibidir. Onun için saadet asrı tüm zamanların merkezinde dairesel olarak durmaktadır. Her asra, Asr-ı Saadetin bir izdüşümü ve dersi vardır. Belki zamanların ve asırların kişileri değişmektedir, ancak yaşanan olaylar değişmemektedir.

    Demek ki her asır yaşadığı olayların çıkış noktasına Asr-ı Saadetten bir yol bulabilir ve bulmalıdır. Çünkü bütün zamanların sıkıntılarının çözümü Kur’ân’da ve Peygamberimizin (sav) hayatında vardır. Onu atlamak ve başka çözüm yolları aramak nefsî ve hissî olur. Âyette de Peygamberimize uymaya kesin emir vardır: “Deki: Eğer Allah’ı seviyorsanız peygambere uyun ki; Allah’ta sizi sevsin” (Âl-i İmran, 3:31) buyrulmaktadır.

    Ey Ehl-i iman! Kâinatın sebeb-i vücudu olan zâtın hayatına hayatımızı benzetmek mecburiyetindeyiz. Karşılığında saadet-i dareyn dediğimiz iki dünya saadetini kazanacağız. Çünkü Allah (cc), Peygamberimizin (sav) zâtı için kâinatı, kulluğu içinde âhireti yaratmıştır. Ne mutlu hayatını Onun (sav) hayatına benzetenlere! Onun (sav) sünnetine yapışıp rehber edenlere! Yazık O’nun (sav) sünnetinden sapanlara!


    http://www.risaleinurakademisi.org/i...d=29&Itemid=32

    RABB'İM Ebeden Razı Olsun Değerli Abdülbaki Hocam..YÜCE RABB'İM GÜL KOKULU EFENDİMİZ'İN(A.S.M) Sünneti'ne sımsıkı sarılarak EFENDİMİZ(A.S.M) dolu amel ve yaşamlardan bizleri ayırmasın inşaALLAH..(Amin..amin..amin..)
    İlaçların en hayırlısı KUR'AN'dır!

    Şüphesiz ALLAH ve Melekleri Peygambere
    Salat ederler.Ey İman Edenler,siz de O'NA
    Salat edin ve tam bir teslimiyetle O'NA Selam verin.(Ahzab-56)
    "İlmi, amel için öğreniniz. Çokları bunda yanıldı. İlimleri dağlar gibi büyüdü, amelleri ise zerre gibi küçüldü."
    İbrahim bin Edhem (r.a.)

  2. #2
    Yasaklı Üye TURKUAZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Sep 2006
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    628

    Standart

    sünneti çağa taşımamız lazım sünnet kuranın hayata bireysel ve toplumsal bazda nasıl aktarılıcağını gösteren bir modeldir.sünnet bireyselliğe indirgendiği taktirde ve sadece hz peygamber gibi iyi bir müslüman birey olmakla özdeştirildiği takitrde islam dünyasının kurtuluşu sadece bir utopyadır

  3. #3
    Dost vuslat_571 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2008
    Mesajlar
    17

    Standart

    Demek ki her asır yaşadığı olayların çıkış noktasına Asr-ı Saadetten bir yol bulabilir ve bulmalıdır. Çünkü bütün zamanların sıkıntılarının çözümü Kur’ân’da ve Peygamberimizin (sav) hayatında vardır. Onu atlamak ve başka çözüm yolları aramak nefsî ve hissî olur. Âyette de Peygamberimize uymaya kesin emir vardır: “Deki: Eğer Allah’ı seviyorsanız peygambere uyun ki; Allah’ta sizi sevsin” (Âl-i İmran, 3:31) buyrulmaktadır.

    Allah razı olsun kardeşim..
    KALBİN NEYE BAĞLANIRSA,VARLIĞIN ONUN ŞEKLİNİ ALIR!..

    Namaz Kılmaktan Ayakları Şişen Bir Peygamberin,Uyumaktan Gözleri Şişen Ümmetiyiz!

  4. #4
    Ehil Üye Seha - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2006
    Mesajlar
    1.626

    Standart

    Bu zamanda en çok ihtiyacımız olan bir yazı. Abdülbaki Abi'den Allah razı olsun.

    Müslümanlar olarak şunu unutuyoruz: Allah bizden zafer beklemiyor. Böyle bir vazifemiz de yok. Allah bizden mücadele ve mücahede istiyor. Elbette mücadele ve mücahedenin ölçülerini yine Kendisi veriyor. İşte Kur'an ve onun uyuglaması Peygamberimizin Sünneti...

    İşte Kur'an'ın en güzel bir tefsiri Risale-i Nur; o sünneti ihya ediyor ve Kur'an ölçüleri ile mücadele ve mücahedenin ölçülerini bize veriyor.

    İşte şahs-ı manevinin vazifesi o ölçüleri önce kendisi okuyup anlamak, idrak etmek , uygulamak ve Müslümanlara anlatmaktır.

    İşte bu mesele anlaşıldığında zafer Müslümanlara verilecektir inşaallah.

    Muhabbetle
    Sakın, sakın, sakın! Çabuk, bu şimdiye kadar demir gibi kuvvetli tesanüdünüzü tamir ediniz.

  5. #5
    Vefakar Üye nur_hadimi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2008
    Mesajlar
    389

    Standart

    Allah Razi Olsun Nasil Denir Ki Nabza Göre şerbet Vermişsiniz Kardeşim
    GENÇLİK HİÇ ŞÜPHE YOK Kİ GİDECEK.

  6. #6
    Ehil Üye Seha - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2006
    Mesajlar
    1.626

    Standart

    Ne demek istediniz?
    Sakın, sakın, sakın! Çabuk, bu şimdiye kadar demir gibi kuvvetli tesanüdünüzü tamir ediniz.

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Niyetimiz islam ise metodumuz sünnet olmali
    By SeVgiCaN in forum İslami Nitelikli Yazılar
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 01.12.08, 15:56
  2. Ilımlı İslam - İslam - Radikal İslam
    By sinang in forum İslami Konular ve İman Hakikatleri
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 30.07.08, 02:41
  3. Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 15.07.08, 07:39
  4. Niyetimiz,Hizmetimiz,Kısmetimiz
    By Özgürlük in forum Risale-i Nur'dan Vecize ve Anekdotlar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 15.01.08, 21:46
  5. Forumdaki Niyetimiz...
    By acizizfakiriz in forum İstek, Öneri ve Forum Yardımı
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 19.08.07, 12:49

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0