Müminler Medine’den yola çıkar umre için. Mekke yakınında Hudeybiye’de müşrikler yollarını keser. Görüşmeler yapılır ama şehre alınmazlar. İşte o çöküntü içinde, Rasulullah (s.a.v.) bir ağaç altında sahabeden tekrar biat (bağlılık yemini) alır. O yemin RIDVAN (Hoşnutluk- Razılık) BİATİ diye geçer tarihe. Umre yapamayan, tamamen aleyhlerine görünen anlaşmayı Rasülullah’ın kabulü ile onaylayan müminler, mahzun dönerler Medine’ ye..

10 yıllık anlaşma, zaman içinde, onu dayatan müşriklerce bozulur. 2 yıl sonra Mekke Fethedilir.

Yusuf (as) kaybolalı yıllar geçmiştir. 40 yıl ağlayan Yakup (as.) hiçbir zaman ümit kesmeyecek, oğullarının ‘Baba hala mı Yusuf?’ sözlerine; ‘Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin, zira Allah’ın rahmetinden ancak kafirler topluluğu ümit keser’ (12/87) diye karşılık verecektir. Yakup, yıllar sonra kavuşur Yusuf’a.
* * *
İslam Tarihi ve Kur’an Kıssaları değişik açılardan değerlendirildiği takdirde, kaderin kazaya dönüşümüne dair sırlar görülecektir.
İki olay okudunuz. Birincisinde öne çıkan; NE KADAR ALEYHE GÖRÜNÜRSE GÖRÜNSÜN, OLANA; TAKDİRE RAZI OLMAK.ÖDÜLÜ; FETİH, ZAFER!
İkincisinde ciğerparesine hasret kalan bir babanın katiyen ümit kesmeyişi!.. MANTIĞIN, YETER ARTIK! DİYEREK PES ETTİĞİ NOKTADA ALLAH’IN RAHMETİNDEN ÜMİT KESİLMEZ DİYEREK KARŞI KOYAN HÜSNÜ ZAN VE DİRENÇ!.. ÖDÜLÜ; VUSLAT!
Ne anladık?..
Hayat bu, işler her zaman iyi gitmez! Aksiliklere de muhatap olur insan. Bela- sınav dediklerinizden hakiki zaferle çıkmak ister misiniz?
İki saklı kuvvenizi harekete geçirin; Rıza ve Ümit !..
Yaşanan ne olursa olsun rıza, durum ne kadar kötü görünürse görünsün ümit!..
Sonuç nasıl mı olur? Yukarıda okuduk.
Razı ve Ümitli iseniz; rızanızla EL FETTAH, ümidinizle ES SELAM tecelli edecektir bi iznillah.
Hiç şüpheniz olmasın!

Mehmet DOĞRAMACI