+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 2 ve 2

Konu: Haya Gönlün Titremesidir

  1. #1
    Gayyur ayseguL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2008
    Mesajlar
    139

    Standart Haya Gönlün Titremesidir

    Hayâ imandandır ilahi kelamı kulağımıza küpe olmalı. Hayâ aynı zamanda gönlün titremesidir. Şöyle ki; insan bir suç işlediğinde, lambada titreyen alev misali yüzü kızarır ve kalbi melekeleri darmadağın olur. İç dünyamızda hayâ ışığı sönünce karanlığa bürünürüz, kurtuluş için çıkış yolu ararız hep. İçerisine düştüğümüz kuyudan çıkmak için tek sığınacak yerimiz ALLAH’ın rahmeti olduğunu anlarız o an. Çünkü karanlık ışığa muhtaç, onsuz olamaz..

    Hazret Muhammed Diyaüddin(k.s); Hayatta hırsızlık yapmayı aklının kenarından bile geçirmeyen tüccar, şayet birkaç günlük bile olsa hırsız kimselerle dolaşsa, onlardan bir şey kapar. O da günün birinde hırsızlık yapmaktan artık hayâ etmez diye buyuruyor. Bu yüzden İnsanın çevresi de çok mühim, kimlerle oturup kalktığımıza dikkat etmeli.
    Şeyh Ahmed-er Rufai taleberinden Siirtli Molla Halil bir hatırasını naklediyor:
    Hocam Ahmed-er Rufai ile ders görüyordum, o anda pencereden bir adam seslenerek:
    -Çabuk yetiş, derhal gel diye.
    -Hocam hemen yerinden doğrulup dışarı çıktı ve yaklaşık onbeş dakika sonra tekrar medreseye döndüğünde bana dedi ki:
    -O gelen kimdi biliyor musun?
    Cevaben;
    -Efendim inan geleni tanımadım, sen bilirsin, bunun üzerine Hocam:
    -O gelen Şeyh Abdülkadiri Geylani idi. Beni çağırmasının sebebi Arap şehrinde Zengin birağa vergi toplamak için maiyetindeki adamları ile bir köyde dolaşırken seyyide bir kadının kapısını çalar, kadıncağız param yok, fakirim dedi. Kadın sırtını dönüp gideceği zaman ağa asası ile eteğini kaldırdı, kadın çok hayâ etti utandı, kızardı, sonra yüzünü Bağdata dönerekten tükürdü ve Abdülkadir Geylaninin merkadına doğru(türbesine) şöyle seslendi:

    -"Eğer sende namus gayreti varsa onu kabül etmezsin" diyerek uzaklaştı. O sırada Ağa ibriğini alarak abdest bozmaya gitti. Maneviyatta Gavsi Geylani’nin zahiren müdahale yetkisi olmadığı için Onun talimatıyla zahiren bu görevi üstlendik ve bizde onu kılıcımızla öldürdük.
    Hocamın anlattıklarının doğru olup olmadığını, sözkonusu yere birzaman yolculuk gerçekleştiğinde ve o yöre halkına sorduğumda harfi harfine olayı anlattılar. Yöre halkı en nihayetinde Hocamın sözlerine ilaveten;
    -Abdest bozmaya gittiğinde bekledik bekledik gelmedi, gidip baktığımızda ağayı öldürmüş olduklarını gördük dediler. Böylece Hocamın söylediklerinin doğru olduğunun kesin kanaatine vardım
    Sakın siz siz olun böyle şeyler olur mu demeyin, ALLAHü Teala dostlarının bu dünyadan göç etmiş olsalarda Şeyh Abdülkadir Geylani gibi sevdiği kullar vasıtasıyla yine onun yolunda giden hayatta yaşayan bir başka Ahmed Er-Rufai gibi gönül sultanların üzerinden dara düşen, edebinden dolayı yüzü kızaranların imdadı için Hızır misali görevlendirebilir. Bunlar maneviyatta olan biten durumlar, nitekim fersah fersah uzakta gerçekleşen bu durum olayın cerayan ettiği yerdeki halka sorulduğunda hakikat olduğuda ortaya çıkıyor pekala..

    Kuldan utanmayan ALLAH’tan hayâ etmez derler ya, gerçekten insana edep ALLAH’a edep demek sayılır, "yaratılanı sev yaratandan ötürü" demeli Yunus misali. İnsanı sev ki necat bulasın, Rabbül Alemin’in "benim huzuruma kul hakkı ile gelme de ne ile gelirsen gel" uyarısı birçok anlam taşıyor içinde çünkü.

    İman yetmiş küsur şubedir. Hayâ da imandan bir şube.(buhari, Müslim, Ebu Davud, tirmizi, Nesai, İbni Mace)
    Hayâsızlık çirkinliktir. Hayatın imanla taçlandıranlar hayasıda güzel olur ve ahlakı artarda. İlk Nübüvvet sözlerinden insanlığa ulaşan öğütlerden birkaçı da şudur:
    -Eğer hayân yoksa dilediğini yap!(Buhari, İbni Mace, Ahmed b. Hanbel, Taberani; İbn Hibban)
    Çıplaklıktan sakının! Zira sizin yanınızda sadece helâya girdiğiniz zaman ve erkek hanımına sokulunca ayrılan Melekler vardır Onlardan hayâ edin, onlara karşı saygılı olun(Tirmizi)

    Evet, bari kuldan utanılmıyorsa Meleklerden ALLAH’dan hayâ etmeli. Hayâ duygusundan mahrumiyet kötülüklere kapı aralar çünkü.
    Sadece ilim alanında hayâ olmaz derler, o da öğrenmek amacına yönelik olması dolayısıyladır. Hayâ nedir bilmeyenler, ne edep endişeleri taşırlar ne de hayvani içgüdülerini zapturap altına almayı. Üstelik yaptıklarına kılıf bulmak içinde cinsel özgürlük, flört hayatı deyip su yüzüne çıkarlar. Oysa bütün uğraşları nefs adına didişip durmaktan ibaret. Boş oyalanışlarla hayâda neymiş deyip, şeytana bile külah çıkartırlar. Zina denen kötü fiili cılalayıp boyayıp, üstelik iffet gibi kavramların içini boşaltarak asaletsizlik sergilemeyi de ihmal etmezler. Varsa yoksa zevklerinin tatmin etmek tüm bildikleri.

    Onlar vahye ve sünnete kulak vermezler, çünkü haya perdeleri kalkmış, ışıksız sürüleridir.. Es kaza Kur’an tilaveti duyduklarında sesine bile tahammül etmezler ve canları sıkılır. ALLAHü Teala buyuruyor ki; "Yalnız ALLAH anıldığı zaman ahirete inanmayanların içlerine sıkıntı basar, ama ALLAH’tan başkası anıldığı zaman hemen yüzleri güler (Zümer, 45)" "Onlar ki gözleri, beni hatırlatan bir örtü içindeydi., (Kuran’ı) dinlemeye de tahammül edemiyorlardı(Kehf,101)"

    Hayâsız güruh hertürlü melaneti işlemeye müsait halleri olup yaptıklarından pişmanlık duymadıkları gibi övünürlerde ya da mazaret üretirler. Şüphesiz bu şeytanlar doğru yoldan alıkoyarlarda, onlar kendilerinin doğru yolda oldukların sanırlar(zuhruf, 37)
    Birde demezler mi "güzele bakmak sevaptır", tabi ki mahremiyetine bakmak manasına değil bu söz, ama güzel kavramına yanlış mana yüklemek gibi hayâsızca tanımlama amacı taşıyor. Hiçbir zaman ALLAH’ın haram olarak bakılmasına müsaade verilmediği yerlere bakmak asla güzel olamaz. Bir yerde ilahi ferman var bu konuda, diğer yerde heva ve hevesler sözkonusu, yine bir yanda emri ilahi gereği fıkhı kaideler var, diğer yanda koyu cehalet örnekleri var. Cehaleti güzel göstermeye çabalamak yetkisi kimseye verilmediği gibi, cehaletin sergilenmesinede müsaade edilmez. Tüm ilahi uyarılara rağmen sadeliğin verdiği zerafet ayaklar altına alınıyor. Tüm hınçla hayâ yerlere serilmek isteniyor, doğallık çiğnenmekte adeta.

    Hadi diyelim abdest namaz günahları pak ediyor, ya çıplaklığı ve hayâsızlığı ne ile giderebileceğiz? Modernlik kisvesi adı altında kadını metalaştırmanın adıdır Cilali imaj devri, yontma taş devri, cilalı taş devri diye tarihi döngülerden bahsederken cilali imaj devrine rücu ettik maalesef. Ağlasam mı gülsem mi?


    ALPEREN GÜRBÜZER
    Çöldeyim, susuzum. Dudağın bana Leylâ. Kuyularda Yusufum. Sözlerin bana Züleyhâ. Ateşlerde İbrahimim. Gözlerin bana deryâ. Sancılar içinde Meryemim. Bakışın bana İsâ. Yaralar içinde Eyyubum. Hasretin bana şifâ. Ölüler içinde bir ölüyüm. Ellerin bana musallâ.

  2. #2
    Biz
    Biz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
    Yasaklı Üye Biz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Mesajlar
    1.668

    Standart

    "Haya, nefsin sıkılmasıyla yüzde peyda olan kızartıdan ibaret olduğundan,"İ.İcaz

    "Haya imandandır" hadisi ile birlikte düşünürsek; demek nefis, sürekli imanın yani kalbin şemsiyesi altında olmalı ki emre muhalefet edildiğinde nefisin bu durumdan sıkılılarak yüzün kızarması ile kendinin kalbi dinlemekte olduğunu yansıtmasıdır. Yok böyle bir durum yoksa zaten diyecek de bir şey yok.

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Haya…
    By gamze-i_dilruzum in forum Edebiyat
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 18.02.14, 19:48
  2. Haya
    By *SAHRA* in forum Serbest Kürsü
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 03.12.13, 10:19
  3. Yıkık Gönlün Ahı, Alemi Yıkar
    By *SAHRA* in forum Serbest Kürsü
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 28.03.13, 20:57
  4. Gönlün Halleri
    By Tılsım in forum Edebiyat
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 11.09.07, 00:55
  5. Haya Neden İmandandır? Hz.Osman'ı Yükselten Haya
    By elff in forum İslami Konular ve İman Hakikatleri
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 06.12.06, 22:09

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0