+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 3 ve 3

Konu: Nikâh Tazelemek Gerekir mi?

  1. #1
    Ehil Üye muhibbülkurra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Mar 2007
    Mesajlar
    4.304

    Standart Nikâh Tazelemek Gerekir mi?

    Hocam, dini nikâhı belli aralıklarla tekrarlamak gerekli midir? Evlendiğimizde kıyılan nikâh ömür boyu geçerli midir? Ben sekiz yıllık evliyim, eşim "nikâh tazelemek gereklidir" diyor. (Volkan Öztürk) Evli çiftlerin nikâhı bir defa kıyılır. Ondan sonra ölünceye kadar devam eder.
    Tekrarlamaya, yenilemeye hiç ihtiyaç yoktur. Bu açıdan evlendiğinizde kıyılan nikâh ömür boyu geçerlidir. Kaç yıllık evli olursanız olun, nikâhın tazelenmesi diye bir olay söz konusu değildir.
    Çünkü nikâh eskiyen ve yıpranan bir şey değildir. İlk günde iki tarafın rızası ve sözlü ifadeleriyle iki şahit huzurunda evlilik bağı kurulmuş ve tamamlanmıştır. Nikâhın gitmesi de, boşanmayı olayı da, erkeğin kendi elinde ve dilindedir.
    Dinen boşamaya götürecek bir ifade kullanır ve bir söylerse nikâh gitmiş, boşanma gerçekleşmiş sayılır. Cuma gecelerinde camilerimizde namazdan sonra imamın "iman ve nikâh tazelemesi" yle nikâha herhangi bir şey gelmiş olmaz. Çünkü nikâh ne tazelenir, ne de yenilenir.
    Çünkü nikâh eskiyen, azalan ve noksanlaşan bir şey değildir. Sonuç olarak, nikâh nikâhtır, ayrılıncaya veya ölünceye kadar devam edip gider.
    İçimizden dua edince duamız kabul olur mu? Dua bir ibadettir, bir kulluk görevidir, kulluğun ruhudur ve hâlis bir imanın neticesidir. Dua, kulun Rabbine yaklaşması, yakınlaşması ve ulaşmasıdır. Duanın diğer bir anlamı da Allah'ı çağırmak, Ona bir çağrı göndermektir.
    Çağrımıza cevap verdiğini bildiğimiz için, içimizde bir rahatlık ve huzur olur. Bir âyette bildirildiği gibi, "Bana dua edin, Ben de duanıza cevap vereyim" denmektedir. Zaten dua eden adam bilir ki, Birisi var, onun sesini dinler, derdine derman yetiştirir, ona merhamet eder.
    Onun kudret eli her şeye yetişir. Bu büyük dünya hanında o yalnız değil; bir Kerîm Zat var, ona bakar, ünsiyet verir. Hem onun sonsuz ihtiyaçlarını yerine getirebilir ve onun hadsiz düşmanlarını def edebilir bir Zâtın huzurunda kendini düşünerek bir ferah, bir sevinç duyup, dünya kadar ağır bir yükü üzerinden atar. Âraf suresinde (âyet: 55) de, "Rabbinize için için yakararak dua edin" buyurulur.
    Bunun için dua dille de olur, kalble de olur, sadece içimizden geçirerek de olur. Yeter ki, insan bir şekilde derdini ve ihtiyacını Rabbine açsın, Ona içini döksün, yalvarıp yakarsın.
    Her şeyi Allah'tan iste Abdullah bin Abbas anlatıyor: Birgün Resulullahın (a.s.m.) bineğinin terkisinde bulunuyordum. "Ey oğul, sana bazı şeyler öğreteyim" dedi ve şöyle buyurdu: "Sen Allah'ın emir ve yasaklarını koru ki, Allah da seni korusun.
    "Allah'ın emir ve yasaklarına riayet et ki, Onun yardım ve inayetini devamlı yanında hazır bulasın. "Bir şey isteyeceğin zaman Allah'tan iste. Bir yardım dileyeceğin zaman Allah'tan yardım dile. "Şunu da iyi bil ki: Bir hususta yardım etmek amacıyla bütün millet biraraya gelse Allah'ın senin için takdir etmiş olduğundan öte bir yardımda bulunamazlar.
    "Sana zarar vermek amacıyla hepsi biraraya gelseler, yine Allah'ın senin hakkında takdir ettiğinden öte bir zarar veremezler. "Kalemler kaldırılmış, sahifeler kurumuştur. Meydana gelecek her şey önceden tespit ve takdir edilmiştir."
    Kâinat mescid-i kebîrinde, Kur’ân, kâinatı okuyor. Onu dinleyelim. O nur ile nurlanalım. Hidâyetiyle amel edelim. Ve onu vird-i zebân edelim. Evet, söz odur ve ona derler. Hak olup, Haktan gelip, Hak diyen ve hakikati gösteren ve nurânî hikmeti neşreden odur.
    Kur’ân’a ve imana ait herşey kıymetlidir; zâhiren ne kadar küçük olursa olsun kıymetçe büyüktür. Evet, saadet-i ebediyeye yardım eden, küçük değildir.

  2. #2
    Ehil Üye Piri Reis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2008
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    1.662

    Standart

    değişik bir yazı... ben yer yer tazelenmesi gerektiğini duymuştum...
    ''Hazret-i Eyyüb Aleyhisselâmın zâhirî yara hastalıklarının mukabili, bizim bâtınî ve ruhî ve kalbî hastalıklarımız vardır.” (Lem’alar, İkinci Lem’a)

  3. #3
    Ehil Üye nurhanali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    May 2007
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    3.463

    Standart

    Dinen boşamaya götürecek bir ifade kullanır ve bir söylerse nikâh gitmiş, boşanma gerçekleşmiş sayılır.
    Burası yanlışdeğilmi mahkeme kararı gerekmiyormu.Öyle lafla oluyormu
    Risale-i nur bir imtihan kitabıdır.
    Davasına sadık olmayan insanların başarı ihtimali yoktur.



+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Evlilikte Sevgi ve İslam'da Nikah
    By schenseditor in forum İslam'a Göre Kadın ve Aile
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 13.12.09, 04:16
  2. İki Bayram Arasında Nikah Yapılır mı?
    By eslem_beyza in forum Fıkıh
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 16.10.07, 16:05
  3. Nikah Yolunu Kapamaya Yeltenmek
    By karatoprak1975 in forum İslam'a Göre Kadın ve Aile
    Cevaplar: 161
    Son Mesaj: 11.10.07, 16:51
  4. Diyanet: İslam'da Dini Nikah Yok
    By Meyvenin Zeyli in forum Fıkıh
    Cevaplar: 8
    Son Mesaj: 23.03.07, 13:27

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0