İbadet eden gençlerin fazileti ilgili hadisler vardır:

- Hz. Ebu Hureyre anlatıyor: Hz. Peygamber(a.s.m) şöyle buyurdu: “Yedi kişi var, Allah onları hiç bir gölgenin bulunmadığı kıyamet gününde kendi (Arşının) gölgesinde gölgeler:

Âdil İmam/devlet reisi. Allah’a ibadet içinde yetişen genç. Tekrar dönünceye kadar kalbi mescide bağlı olan kimse, Allah için birbirlerini seven, Allah rızası için bir araya gelip Allah rızası için ayrılan iki kişi. Güzel, makam sahibi bir kadın tarafından davet edildiği halde, “Ben Allah’tan korkarım” deyip davetine icabet etmeyen kimse. Sağ eliyle verdiğini sol eli görmeyecek kadar gizli bir şekilde sadaka veren kimse. Allah’ı tek başına zikrederken, gözlerinden yaş boşanan kimse”
(Buharî, Ezan, 36, Zekât, 16; Müslim, zekât, 91; Tirmizî, Züht, 53).

Bir hadiste şöyle buyurulmuştur: “Allah meleklere karşı ibadet eden genci över ve şöyşe der: “Bakın şu kuluma, nasıl da benim için kendi istek ve arzularını bırakmıştır.” (Kenzu’l-Ummal, 43057)

- Sorudaki hadisin meali: ''Muhakkak ki, Allah, gençliğin taşkınlığına kapılmadan kendini ibadete verip isyan etmeyen gençten hoşnutluk duyar.'' İbn Hanbel, Taberanî, Ebu Yala’nın rivayet ettiği bu hadisi hasen olarak görenlerin yanında zayıf bulan alimler de vardır(bk. Aclûnî, 1/246).

Aşağıdaki linklere tıklamanızı rica ederiz:


Gençken mi, yaşlıyken mi ibadet etmek?

Peygamberimiz'in gençliğe verdiği önem?

Gençliğin verdigi hevesatlardan kurtulma yolları?

Ahir zamanda genç olmak?

İnsanların en hayırlısı gençken yaşlı gibi görünmek isteyendir, anlamında bir Hadis duydum. Gençken yaşlı gibi görünmek ne demektir?

Gençliğin Tehlikelerinden Sakınınız

En Hayırlı Gençler


Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör