Muhtırayı bilseydim oylamaya katılırdım" diyen Mehmet Ağar'ın derin çelişkileri, şifreli telefon trafiği ortaya çıktı.
DP lideri Ağar'ın Genelkurmay'ın “27 Nisan bildirisinden önceden haberimiz olsaydı oylamaya katılırdık” sözlerine tepki geldi. Oylamaya katıldığı için Ağar'ın hışmına uğrayan Ümmet Kandoğan, Ağar'ın sözlerini seçimler öncesi basit bir taktik olarak değerlendirdi.
"Sen katılacaktın da katılan Kandoğan'ı niye attırdın?"
Demokrat Parti lideri Mehmet Ağar, Genelkurmay Başkanlığı'nın 27 Nisan gecesi yayınladığı bildiriden daha önce haberlerinin olmadığını iddia ederek, “Böyle bir durumda TBMM'de cumhurbaşkanlığı oylamasına katılırdık” açıklaması tepkilere neden oldu. CHP ve Anavatan Partisi lideri Erkan Mumcu'yla birlikte seçimin Anayasa Mahkemesi'ne gitmesini sağlayan Ağar, oylamaya katılan Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan ve Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ı partisinden attırmıştı. Bu attırmalar "muhtırayı bilseydim oylamaya katılırdım" diyen Ağar'ın sözleriyle çelişiyor çünkü atılmalar muhtıradan sonra oldu.

ŞİFRE TELEFON KAYITLARI
Erkan Mumcu'nun, 25 Nisan günü MKYK toplantısına kadar Meclis'e girme taraftarı olduğunu vurgulayan Ümmet Kandoğan “Bir kaç telefon görüşmesinin ardından Meclis'e girmeme kararı aldı. Aynı gün (25 Nisan) ben saat 18.50'ye kadar Sayın Ağar'ın yanındaydım. Ağar bir süre sonra beni aradı ve 'Meclis'te basın toplantısı yapacağız' dedi. 'Niye' diye sordum. Sayın Ağar, 'Mumcu aradı, konu erken seçim' dedi. Yani Mumcu o saate kadar bile Genel Kurulu'na katılma taraftarı idi. Bütün bunlar her ikisinin de Genelkurmay'ın böyle bir açıklama yapacağından haberdar olduklarını gösteriyor. Nitekim açıklamadan sonraki oylamaya da katılmamıştır” şeklinde konuştu.
TEKRAR OYLAMASINA DA KATILMADI
“Haberim olsaydı oylamaya katılırdık” diyen Ağar, bildiriden sonra ardından 6 Mayıs 2007 tarihinde tekrarlanan Cumhurbaşkanlığı 1. tur seçimlerine de katılmamıştı.

Ağar'ı baraj korkusu sardı Oylamaya katıldığı için partisinden ihraç edilen Ümmet Kandoğan, “Sayın Ağar'ın söyledikleri gerçekleri yansıtmıyor. Baraj altında kalma endişesi nedeniyle, tabandan gelen büyük tepkiyi önlemek için böyle konuşuyor. Zira hem Sayın Ağar, hem de Sayın Mumcu'nun Genelkurmay'ın yapacağı sert açıklamadan haberleri vardı” dedi. Kandoğan, Ağar'ın sürekli kendisine, “AK Parti'ye Cumhurbaşkanı seçtirmem” dediğini de söyledi.