İSRAİL HAKKINDA 200 SUÇ DUYURUSU

Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı, İsrail'in Gazze'de işlediği suçlarla ilgili olarak ''hazırlık soruşturması'' yürütüyor. Savcılık bürosunca yapılan açıklamaya göre, savcılığa, Gazze'de İsrail'in işlediği suçlar konusunda yaklaşık 200 kişi ve kuruluştan suç duyurusu geldi. Açıklamada, savcılığın, gelen tüm duyuruları incelediği ve gerekli görürse dâvâ açılacağı bildirildi.
İSPANYA’DA DA AYRI BİR SORUŞTURMA


Bu arada, İspanya'da da, İsrail'in 2002'de Hamas lideri Salih Şehada'yla birlikte 14 kişiyi öldürdüğü bombalama nedeniyle, İsrailli yetkililer hakkında soruşturma başlatıldı. Bunlar arasında eski Genelkurmay Başkanı Dan Halutz da var. O dönemde Hava Kuvvetleri Komutanı olan Halutz bir meskene bomba attığında ne hissettiği sorusunu "Kanatta hafif bir sarsılma" diye cevaplamıştı.
LAHEY'DEKİ Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Luis Moreno-Ocampo, İsrail’in Gazze’de işlediği suçlarla ilgili olarak ‘’hazırlık soruşturması’’ yürütüyor. Savcılık bürosunca yapılan açıklamaya göre savcılığa, Gazze’de İsrail’in işlediği suçlar konusunda yaklaşık 200 kişi ve kuruluştan suç duyurusu geldi. Açıklamada, savcılığın, gelen tüm duyuruları dikkatlice incelemekte olduğu ve gerekli görürse dâvâ açılacağı bildirildi. UCM; savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçların faillerini yargılamakla görevli ilk uluslar arası kalıcı mahkeme. Lahey / aa

04.02.2009