Ergenekon operasyonuyla ilgili eleştiriler, statüsü yüksek kişilerin gözaltına alınması, yargılamanın uzun sürmesi gibi konularda yoğunlaşıyor.

Oysa Türkiye'de yürütülen operasyon, dünyadaki örneklerinden çok da farklı değil. Ergenekon operasyonunun bir benzeri bundan yıllar önce İtalya'da gerçekleşmişti.

İki operasyon, medyanın ve bazı siyasetçilerin tepkisi, uzun sürmesi ve tutuklamaların çokluğu sebebiyle birbirine çok benziyor.

Temiz Eller Operasyonu olarak bilinen, Savcı Antonio Di Pietro ile özdeşleşen operasyonda, 7 bin 417 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Operasyon kimine göre 6, kimilerine göre ise 10 yıl sürdü. Suçlananlar arasında cumhurbaşkanları, başbakanlar yüze yakın general vardı.

İtalya, 1969 yılında fırtınalı bir döneme girdi. Suikastler, şiddet eylemleri 5 yıl boyunca İtalya'yı sarstı. Bu ortamda, 1970 yılında "Tora Tora" adıyla bir de darbe girişimi oldu.

Üstelik darbe girişimini destekleyenler de vardı. Mafya babaları mali olarak bu girişime destek veriyordu. Bu karanlık girişimlerin arkasında ise sonraki yıllarda, "kılıç" anlamına gelen, "Gladyo" adlı gizli bir örgütün olduğu ortaya çıktı. İtalya için sancılı bir sürece girilmişti.

İtalyan savcı felice casson, 1982`de, üç jandarmanın öldürüldüğü suikast dosyasını açtı. Soruşturma, gizli örgütün ortadan kaldırılması sürecini de başlattı. Yıllar sonra, soruşturmaya damgasını vuran ise süper yetkilerle donatılan soruşturma savcılarından Antonio Di Pietro oldu.

"Gladio" yapılanması içerisinde sadece ordu ve istihbarat örgütleri mensuplarının değil aynı zamanda mafya üyeleri ve bunlarla ilişkili işadamları ve bürokratların da yer aldığı anlaşıldı.

İTALYA’DA 4 BİN TERÖR EYLEMİ YAPTI

Soruşturmalar sonucunda, Gladyonun 1969-80 arasındaki 4 bin 300 terör eyleminin büyük bölümünü ya bizzat ya da tahrik ve yönlendirme ile yaptığı ortaya çıktı. Operasyon tarihe geçti.

Ancak bu tarihe geçiş hiç de kolay olmadı. Soruşturma kapsamında tam 7 bin 417 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Üstelik Gladyo ilk ortaya çıktığında örtbas edilmeye çalışıldı. Hatta dava sürecinde de bazı siyasiler örgütün çözülmesini istemedi.

Dönemin cumhurbaşkanı Francesco Cossiga, P-2 mason locası ve başbakan Giulio Andreotti'nin de örgüt ile ilişkileri ortaya çıktı. Andreotti, 1993'te açılan dava sonucu 20 yıla mahkûm edildi ancak karar 2002'de İtalyan Yüksek Mahkemesi tarafından iptal edildi. Soruşturma sonucunda aralarında 12 eski bakanın da bulunduğu Gladio'nun 622 üyesi tutuklandı, 139 gizli silah deposu ve sardunya adası'nda bir eğitim kampı ortaya çıkarıldı.

MAHKEME 6 YIL SÜRDÜ

Davanın sonuçlanması ise yaklaşık 6 yıl sürdü. Kimsenin tahmin edemeyeceği isimler; generaller, bakanlar, başbakanlar, gazeteciler, işadamları, yargıçlar ve profesörler yargılandı, hüküm giydi. İtalya için çok kolay bir süreç olmadı ama, toplumda gerginliğe yol açmayı hedefleyen, mafya-siyasetçi-işadamı ilişkilerini açıkça gözler önüne seren "derin" yapılanma ortadan kaldırıldı. İtalya'da sosyal, siyasal ve ekonomik açıdan önemli değişiklik ve gelişmelere yol açtı.

İtalya bu operasyonun ardından rahata erdi. Ülkede o günden bu yana benzer terör olayları ve faili meçhul cinayetler yok denecek kadar azaldı.

kanal a