Yargılandığı bir duruşmaya alınmayan Araştırmacı-Yazar Sabiha Ünlü, çarşaflı ve başörtülü bayanların yaşadığı sıkıntıları anlattı. Ünlü, “CHP'nin çarşaf açılımını ise politik ranta dönük bir çıkış” olarak değerlendirdi.

ÇARŞAFLI OLDUĞUM İÇİN YARGILANDIĞIM DURUŞMAYA ALINMADIM

* Çarşaflı olduğunuz için başınıza gelen olumsuz durumlar oldu mu? Bizimle paylaşacağınız anılarınız var mı?
- Oldu tabiî ki. Bir seferinde adliyeye giremedim. Üstelik bu benim kendi davamdı. Beşiktaş'ta Güvenlik Mahkemesi'nde gerçekleşmişti bu olay. Hatta bana kıyafet almam için yol gösterdiler. Beşiktaş çarşısında şöyle örtüler var, böyle örtüler var, onları giyin dediler. Bu şekilde içeri alamayız sizi. Ben orada kıyafetimi değiştirmektense mahkememe girmemeyi tercih ettim. Bir keresinde de asker ziyaretine gitmiştim aynı muamele ile karşılaştım. Bu kıyafetle görüşemezsiniz telaşları oldu. Çarşaflı olarak bu tür zorluklara o kadar sık ve çok rastlıyorsunuz ki; bu tarz davranışlar sizin için belli bir zamandan sonra sıradanlaşıyor.

* Müslüman hanımlara kılık kıyafet konusundaki tavsiyeleriniz nelerdir?
- İslam'ın istediği ölçülere uygun giyinmek için çaba sarf etmemiz lazım. Bu konularda üzerinize gelen muazzam bir dış çevre faktörü var. Hiçbir yere kabul edilmeme, tüm kurumlardan dışlanma. Bir kimse, bulunduğu, yaşadığı ülkesinde böyle bir muamele görmeye ne kadar direnebilir ve dayanabilir. Artık kişinin inancına ve iman gücüne bağlı. Tabiî ki ben önce kendimden o tavizi vermemeyi, sonra da kardeşlerim için inşallah bu kadar taarruza rağmen diri ve dirençli durmayı başarabiliriz ve başarabilirler temennisinde bulunuyorum.

CHP'nin çarşaf açılımını samimi bulmuyorum

* Son dönemlerde Türk siyaseti çarşaf üzerine odaklanmış durumda. Çarşaflı hanımlara törenlerle CHP tarafından rozetler takıldı. Bu olayı ilk duyduğunuzda neler hissettiniz? CHP'nin bu açılımını samimi buluyor musunuz?
- Çok şaşırdım. Samimi bulmuyorum tabiî ki. Bu bir politik harekettir. Genelde bu tip politik hareketleri hiç samimi bulmuyorum; çünkü arkası gelmiyor. Çözüme yönelik veya vatandaşların yaşadığı sıkıntıyı ortadan kaldırmaya dönük herhangi bir adım atılmıyor. CHP'nin, daha düne kadar başörtülülere ve çarşaflılara yönelik tavrını unutmadık.

* CHP'nin bu zamana kadarki çarşafa bakışları göze alındığında, bu sert değişimi neye bağlıyorsunuz?
- Siyasi olarak AK Parti'nin de önüne geçmek için bir hareket olabilir. CHP, biz daha ilerisini savunuyoruz. Daha özgürlükçüyüz mesajı vermek istiyor. Halkın bu noktada bir kanaati vardır:“CHP dinî noktada halkın düşüncelerinden uzaktır.” CHP, bu düşünceyi silmek için bir hamle yapıyor. Biz değil başörtülüler, çarşaflılar olsa kabulümüz. Yani “biz özgürlükçülükte diğer siyasi partilerin önüne geçebiliriz ve öyle düşünüyoruz” mesajı vermek istiyorlar.

* Seçim yatırımı olabilir mi?
- Evet, olabilir.

VAKİT