+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 4 ve 4

Konu: Bediüzzaman Haklı Çıktı, Rus da Dinsiz Kalamadı

  1. #1
    Ehil Üye muhibbülkurra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Mar 2007
    Mesajlar
    4.304

    Standart Bediüzzaman Haklı Çıktı, Rus da Dinsiz Kalamadı

    Moskova İslâm Üniversitesi Rektörü Marat Murtazin, Rusya’daki İslâmî gelişmeleri anlatırken; “Ateizm artık Rusya’da devlet politikası olmaktan çıktı” dedi. Said Nursî'nin “Rus da dinsiz kalamaz, Kur'ân'la musalâha veya tâbi olur” sözünü hatırlattığımız Murtazin, “Ateizm devlet politikası olmaktan çıktığına göre bu tesbitin gerçekleşmiş olduğu söylenebilir" ifadesini kullandı.
    Rusya’da, ateizm devlet politikası olmaktan çıktı

    Moskova İslâm Üniversitesi Rektörü Marat Murtazin, Rusya’daki İslâmî gelişmeleri anlatırken; “Ateizm artık Rusya’da devlet politikası olmaktan çıktı” dedi.
    Din eğitimi konusunda Türkiye’nin tecrübesinden istifade etmek istediklerini ifade eden Murtazin, bu konuda Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi ve İstanbul Müftülüğü ile ortak çalışmalar yapmak istediklerini de belirtti.
    Marat Murtazin, İslâm Araştırmalar Merkezi’nin (İSAM) İstanbul Bağlarbaşı’ndaki merkez konferans salonunda bir konferans verdi. Rus hükümetinin laiklik prensibini uyguladığını ve insanların dinine karışmadığını ifade eden Murtazin, “Dinî eğitimin resmî kuruluşlar dışında verilmesini uygun buluyoruz. Aksi hâlde Rusya’daki okullarda Hırıstiyanlık eğitimi resmî olarak okutulmaya başlar ve bu da oradaki Müslümanlar nezdinde problemlerin doğmasına sebep olur” dedi.
    Rusya’nın gücünün farklı halklardan oluşmasından ve buna gösterilen saygıdan kaynaklandığına işaret eden Marat Murtazin, “Meselâ biz Tatarlar ve diğer Müslümanlar hep burada yaşadık. Bundan sonra da yaşayacağız. Türkiye’deki Müslümanlarla daha fazla işbirliği yapmak da istiyoruz” şeklinde konuştu.
    Konferans sonunda dinleyicilerin sorularını da cevaplandıran Murtazin, Rus entelektüellerinin İslâma bakışının müsbet yönde geliştiğine işaret etti. Murtazin, Rusya’da ateizmin bir devlet politikası olmaktan çıktığını da ifade ederek, “Elbette bazı konularda hürriyetler kısmen kısıtlı. Meselâ şu anda Rusya’da Said Nursî’nin Rusçaya tercüme edilen eserlerinin basılması yasak. Ancak bu kararlar, çok küçük yerlerde ve tecrübesi olmayan, ehil olmayan hakimler tarafından alınıyor. Bu kararları alanlar, konuyu bilmiyor, Said Nursî’nin eserlerini okumamış, incelememiş kişiler... Nursî’yi tanımadan eserlerini yasaklamayı tercih ediyorlar” dedi.
    Murtazin’e, “Bediüzzaman’ın, ‘Rus da dinsiz kalamaz. Geri dönüp Hıristiyan da olamaz. Olsa olsa, (...) Kur’ân ile bir musalâha veya tâbi olabilir’” tesbitini hatırlatıp bir değerlendirme yapıp yapamayacağını sorduk.
    Bu soru üzerine, “Ben bu konuda kendimi ehil görmüyorum. Ama her halükârda Rusya’nın Müslümanlarla iyi ilişkiler kurmasını temenni ediyorum. Ateizm devlet politikası olmaktan çıktığına göre bu tesbitin gerçekleşmiş olduğu da söylenebilir” şeklinde konuştu.
    Toplantıya katılan İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı da, Moskova İslâm Üniversitesi’ne kitap desteği yapacaklarını ve bununla ilgili çalışmaların hızla devam edildiği müjdesini verdi. İSAM Başkanı Prof. Dr. M. Âkif Aydın da Murtazin’e günün hatırasına bir hediye takdim etti.

    Dr. Marat Murtazin kimdir?

    St. Petersburg Üniversitesi Doğu Bilimleri (Oryantalistlik) Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. 1983-1990 yılları arasında Askerî Akademi’ye bağlı Ortadoğu Dilleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1992 yılında Rusya Avrupa Bölgesi Dinî İşler Dairesi’nde göreve başladı. Daha sonra 1999 yılında Moskova İslâm Üniversitesi’ne dönüşecek olan Moskova İslâmî İlimler Fakültesi’ni kurarak dekanlığını ve rektörlüğünü yaptı. Halen yürütmekte olduğu bu görevinin yanında İslâmî Eğitim Konseyi Başkanlığı ve Rusya Müftüleri Şûrâ Konseyi Başkan Yardımcılığı görevlerini sürdürmektedir.
    Kâinat mescid-i kebîrinde, Kur’ân, kâinatı okuyor. Onu dinleyelim. O nur ile nurlanalım. Hidâyetiyle amel edelim. Ve onu vird-i zebân edelim. Evet, söz odur ve ona derler. Hak olup, Haktan gelip, Hak diyen ve hakikati gösteren ve nurânî hikmeti neşreden odur.
    Kur’ân’a ve imana ait herşey kıymetlidir; zâhiren ne kadar küçük olursa olsun kıymetçe büyüktür. Evet, saadet-i ebediyeye yardım eden, küçük değildir.

  2. #2
    Vefakar Üye Manâ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Mesajlar
    297

    Standart

    Su yolunu mutlaka bulur. Önüne ne kadar set çekilsede

  3. #3
    Yönetici SeRDeNGeCTi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jun 2006
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Yaş
    38
    Mesajlar
    5.901

    Standart



    Anlamını Bilmediğiniz Kelimelerin Üzerine Çift Tıklayınız...

    Sual: Belki onlar eski hali istiyorlar?
    Cevap: Size kısa bir söz söyleyeceğim; ezber edebilirsiniz: İşte, eski hal muhal; ya yeni hal veya izmihlâl...
    (Bediüzzaman Said Nursi)


    Ne hayal, ne kuruntu hakikat istiyorum.
    Hakikat, hakikat, hakikat istiyorum!.. (Osman Yüksel SERDENGEÇTİ)




  4. #4
    Vefakar Üye AsYaX - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Bulunduğu yer
    Manisa-Yozgat
    Yaş
    30
    Mesajlar
    477

    Standart

    Süper Yaa İbrahim Abi))
    Benim kalbim ısrarla cennet kuşatmasında hala, ruhum bedeni terke maruz sevap artı günahlarla!..

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Sizce Kim Haklı :)
    By Mesrure in forum Serbest Kürsü
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 23.06.21, 09:18
  2. Murathan Mungan Bence Haklı Ya Sizce?
    By Sonsuz-Nur in forum Serbest Kürsü
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 28.07.09, 11:27
  3. AİHM, Mehmet Kutlular'ı Haklı Buldu
    By terennüm in forum İnanca ve Düşünceye Özgürlük Platformu
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 14.05.08, 15:50
  4. AİHM Mehmet Kutlular'ı haklı buldu
    By muhibbülkurra in forum Gündem
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 29.04.08, 16:58
  5. Rusya da Dinsiz Kalamadı
    By elff in forum Gündem
    Cevaplar: 9
    Son Mesaj: 30.04.07, 23:40

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0