Ergenekon terör örgütünün kendi medyasını kurma çalışmaları kapsamında Cumhuriyet'i satın almak için girişimlerde bulunduğuna dair iddialar yeni bir tartışma başlattı.

Şevket Sabancı'nın da gazeteyi almak istediği ileri sürülürken, gazeteci Mete Akyol, tartışmaları değerlendirdi. Akyol, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şevket Sabancı'nın 1999'da İlhan Selçuk'la görüştüğünü, kendisinin de buna aracılık yaptığını açıkladı. Tarafların anlaşamadığını aktaran Akyol, Sabancı'nın Veli Küçük'e haber gönderdiği iddialarını ise reddetti.

Mete Akyol, Cumhuriyet Gazetesi'nin satışına ilişkin soruları cevapladı. Şevket Sabancı'yla sınıf arkadaşı olduğunu belirten Akyol, iddialar hakkında şu bilgileri verdi: "1999 yılıydı. Cumhuriyet Gazetesi çok güç durumdaydı. Hatırlarsanız, o dönemde medyada bir reklam tartışması vardı. Star Gazetesi 50 TL'ye düşürmüştü fiyatını. Hürriyet, Cumhuriyet hepsi isyan etmişlerdi ve 'Boş kâğıt bile bu fiyata satılmaz' diye. O sırada ben Şevket'lerin Turgut Reis'teki yazlığındaydım...

Star'ın fiyatları düşürmesi karşısında Cumhuriyet bunun altından kalkamaz dedik. Çünkü o zaman Cumhuriyet gazetesi en pahalı gazeteydi. Şevket, 'Atatürk müessesesi bu, göz göre göre batıyor. İlhan Selçuk'u tanıyor musun?' dedi. 'Tabii, yarım yüzyıldır ağabeyim.' dedim. Şevket, 'Benim yapacağım bir şey var mı? Ne yapabilirim? Parasal kaynak ihtiyaçları varsa para vereyim, hisse satmak istiyorlarsa alayım, gazeteyi satmak istiyorlarsa satın alayım. Yoksa benim bir siyasi grubu etkilemek için bir ihtiyacım yok. En ufak bir şeyine karışmayacağım. Tamamen yine onlar yönetsin.' dedi."

Şevket Sabancı'nın bu talebini İlhan Selçuk'a ilettiğini ifade eden Akyol, "İlhan abi görüşme talebini kabul etti. Şevket Bey'le görüştüler. Ancak anlaşılamadı. Olmadı, öyle bitti. Orada söylenen şu; Şevket Sabancı, Mete Akyol aracılığı ile Veli Küçük'e haber göndermiş falan, doğru değil. Ben Veli Küçük adını bile bilmem. Şevket'in de ömründe gördüğünü zannetmem." diyor.

Cumhuriyet'in satışıyla ilgili görüşmeler Ergenekon iddianamesinde de geçiyor. Enka tesislerinde Veli Küçük, Gürbüz Çapan, Ferit İlsever, Kemal Özden ve müteahhit Ümit Ülgen'in birlikte yemek yediklerine ve hisseler konusunda görüşüldüğüne dikkat çekilen iddianamede, 'görüşmeler sonunda Cumhuriyet Gazetesi'nin başına Mete Akyol, gelirler giderler müdürlüğüne Ümit Ülgen ve Kemal Özden'in getirileceği, içerideki kadrolaşmayı da Doğu Perinçek ile Mete Akyol'un yapacağının kararlaştırıldığı' aktarılıyor.

Zaman