Üniversitenin açıldığı gün türbanlı öğrencileri "kampusa türbanla girmenin doğuracağı hukuki sonuçları önceden kabul ediyorum" yazılı kağıt imzalatarak içeriye alan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran, tepkiler üzerine öğrencilerle yeni bir formül üzerinde anlaştı. Önceki rektör Prof. Dr. Ayşe Soysal döneminde derslere türbanla giren öğrenciler, Özçaldıran ile yaptıkları anlaşma sonucu türban yerine "farklı bağlama, kapüşon ve şapka" kullanacak.

Öğrencilere kağıt imzalatmasının nedeninin "yaptıklarının sorumluluğunu almaktan ibaret" olduğunu savunan Özçaldıran, öğrencilerini iddia edildiği gibi "fişlemediğini" belirterek, şöyle dedi: "Yanlış anlaşıldığı için kaldırdık. Fişleme, gözüne soka soka kağıt imzalatmak değildir, habersiz yapılır.

Bu imza ’Mahkeme kararlarına rağmen böyle davranmayı seçebilirsiniz o zaman seçimlerinizin arkasında durun’ anlamına geliyordu." Gerginliğin ardından ertesi sabah "Çabuk bana öğrencileri temsil edebilecek bir kaç tane arkadaş yollayım" diyerek, iki öğrenci temsilcisi ile görüştüğünü söyleyen rektör, öğrencilere yaptığı açıklamayı şöyle anlattı: "Öğrencinin ne başına, ne piercing’ine karışırım. Ama bu hoca Kadri. Rektör olarak ise sorumluluklarım var. Öte yandan burası Boğaziçi. Ben size yasaları anlatarak, bunun sorumluluğunu taşımanızı istedim. Bu kağıdın anlamı da bu." Özçaldıran, öğrencilerin ise "Madem ki türban rahatsızlık doğuruyor o zaman biz onu simge şeklinde bağlamayız, başka şekilde bağlarız, kullanırken de onu kamufle eder, kapüşan ve şapka takarız" çözümünü sunduklarını söyledi. Özçaldıran rektör yardımcıları ile yaptığı görüşme sonucunda da bu fikrin benimsendiğini anlattı.

habersaati