Konu Kapatılmıştır
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 2 ve 2

Konu: Görme Engelliler İçin Hazırlanan Hastalar Risalesi, Hayata Bağlıyor

  1. #1
    Ehil Üye Muntesip - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Bulunduğu yer
    ....şehr-i güzin...
    Yaş
    37
    Mesajlar
    3.218

    Standart Görme Engelliler İçin Hazırlanan Hastalar Risalesi, Hayata Bağlıyor

    Görme engelliler için hazırlanan Hastalar Risalesi, hayata bağlıyor
    "Adalet olsaydı sen kör olmazdın" tarzı baskılar altında bunalan ve Hastalar Risalesi'ni dinleyerek ruh tedavi olan Mustafa Bügelek, yıllar sonra kitabı kabartma olarak bastırdı. Amacı bu şekilde yönlendirilen, baskı yapılan engellilere yardımcı olmak. Braille alfabesiyle basılan kitap, görme engellilere dağıtıldı. Sırada kabartma Yasin, Tebareke, Amme Cüzü ve ilmihal var.
    Beyazay Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Bügelek, doğuştan görme engelli. Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Bölümü mezunu. Öğrencilik yıllarında birtakım çevreler onu inanç konusunda yönlendirmeye çalışmış. Kendisi bu yönlendirmelere önem vermese de birçok arkadaşının kafasında soru işareti olarak kalmış. Bediüzzaman Said Nursi'nin kaleme aldığı Hastalar Risalesi'ni okuması tavsiye edildiğinde kasete okutarak dinlemiş. 'Bunu görme özürlüler de mutlaka bilmeli' diyerek kaset sayısını artırıp dağıtmış. Dinleyenler 'Bunlar insanın parmaklarının ardından geçmeli, kendisi okumalı.' tavsiyesinde bulununca kabartma olarak bastırmaya karar vermiş. Braille alfabesiyle basılan kitapların maliyeti yüksek olduğu için proje bir süre askıda kalmış. Sponsorların bulunmasıyla bin kadar basılarak dağıtılan kitap sayesinde günlerce teşekkür telefonu almışlar. Gelen telefonlardan özellikle biri Bügelek'i çok etkilemiş. 10 yaşında bir ilköğretim öğrencisinin "Abi çok teşekkür ederim. Dini hikâyeler de var mı? Ben onları da okumak istiyorum." sözleri üzerine bu konuda da çalışma başlatmaya karar vermiş.
    Beyazay Derneği olarak daha önce de kabartma Kur'an-ı Kerim bastırdıklarını ve kurs düzenlediklerini hatırlatan Bügelek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu proje sayesinde birçok görme engelli arkadaşımız Kur'an'ı okumayı öğrendi. Geçtiğimiz günlerde de Filistin'deki bir dernekten mail aldım. Bizden kabartma Kur'an-ı Kerim istiyorlar."
    Sırada Yasin, ilmihal ve yemek kitabı var
    Mustafa Bügelek, Yasin, Tebareke/Amme Cüzü ve ilmihal basılması için sponsor aradıklarını söyledi. Özellikle Yasin/Tebareke/Amme Cüzü ve ilmihal için yoğun talep aldıklarını anlatan Bügelek, "İlmihali bir yayınevi ile görüşerek sesli kitaba dönüştürmüştük. Fakat gördük ki ilmihal her defasında baştan okunacak bir kitap değil. Bu nedenle Braille basarak görme engellilere dağıtmaya karar verdik." diyor.
    Hastalar Risalesi bize ne anlatıyor?

    Üstad Bediüzzaman'ın kaleme aldığı Hastalar Risalesi'nde özetle şunlar ifade edilir:
    Risale ehl-i imâna gelen musibetlerin aslında birer musibet olmadığını, belki Cenâb-ı Hakk'ın bir hatırlatması ve şefkatli bir iltifatı olduğunu gösteren, şifâ hakkındaki âyetlerin bir tefsiridir. Hastalıkların da namaz, oruç ve diğer ibadetler gibi ibadete vesile olduğunu ve ondan istifade etmemiz gerektiğini, hastalık vasıtasıyla, Şafi ismine mazhar olduğunu, hastalıkların insanın yüzünü asıl hayat olan ebedi hayata çevirmesi lüzumunu, sağlığın ehemmiyetini hissettirmekle, Allah'ın bize verdiği nimetleri hatırlatıp şükrümüzü artırmamız hususunu, ölümü hatırlamakla, bu dünyanın fani olduğunu ve ona aldanmamızın büyük bir helaket ve felaket olduğunu, hastalıkların, insanlar arasındaki hürmet, merhamet ve sevgi tohumlarını yeşerttiğini, ayrıca eski dostluk ve muhabbetleri tazelediğini, hastalığı artıran ve ikileştiren merakı kaldırmakla, hastalığı hafifletmenin yollarından önemli bir ipucunu da bizlere ders verir.
    Braille Alfabesi nedir?

    Çocukluğunda bir kaza sonucu kör olan Fransız Louis Braille, 1825 yılında altı noktadan meydana gelen kabartma yazı sistemini bularak kendi adını verdi. 1918 yılında bu sistem tüm dünyada kabul edilmiştir. Altı tane noktanın çeşitli kombinasyonuyla elde edilir. Özel yazı tableti, çivi kalemi ve oluşan kabartmayı parmakla hissettirebilecek kalınlıktaki kâğıtlar kullanılmaktadır. Tablete yerleştirilen kâğıda sağdan sola yazılmakta, soldan sağa okunmaktadır.

    Ayşegül Aybar

  2. #2

Konu Kapatılmıştır

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Hastalar Risalesi..
    By gamze-i_dilruzum in forum Risale-i Nur'dan Vecize ve Anekdotlar
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 22.12.12, 21:33
  2. Görme Engelliler için Hazırlanan Hastalar Risalesi, Hayata Bağlıyor - Ramazan 2008
    By muhibbülkurra in forum Bediüzzaman ve Risale-i Nur Çalışmaları
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 13.09.08, 10:57
  3. Hastalar Risalesi
    By nesrin in forum Dualar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 05.01.08, 17:58
  4. İnancın Tedavideki Rolü ve Hastalar Risalesi
    By aşur in forum Bediüzzaman ve Risale-i Nur Çalışmaları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 26.01.07, 09:23
  5. Hastalar Risalesi
    By elff in forum Bediüzzaman ve Risale-i Nur Çalışmaları
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 15.01.07, 15:19

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0