+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 3 ve 3

Konu: Osmanlı'da Ehl-i Beyt Sevgisi Sergisi Açıldı

  1. #1
    Ehil Üye muhibbülkurra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Mar 2007
    Mesajlar
    4.304

    Standart Osmanlı'da Ehl-i Beyt Sevgisi Sergisi Açıldı

    Osmanlı'da Ehl-i Beyt Sevgisi Sergisi açıldı Topkapı Sarayı'nda açılan "Osmanlı Devleti'nde Ehl-i Beyt Sevgisi" isimli sergide, sarayda saklanan; ancak ilk kez ziyarete sunulan eserler de görülebilecek. Sergi 24 Kasım'a kadar açık.


    Türk Kadınları Derneği (TÜRKKAD) tarafından düzenlenen "Osmanlı Devleti'nde Ehl-i Beyt Sevgisi" isimli sergi, Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Bölümü'nde açıldı. Sergi 24 Kasım'a kadar açık. Açılışa Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Başbakan Danışmanı Prof. Dr. Nabi Avcı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Avukat Kezban Hatemi, Fermani Altun ile Peygamber Efendimiz'in Hz. Hüseyin neslinden gelen 37. kuşaktan torunu Rauf Tav, Hz. Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Bayru Çelebi ile ABD, Kanada ve İran'dan çok sayıda davetli katıldı.
    Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu açılışta yaptığı konuşmada, Osmanlı hanedanında Ehl-i Beyt'in önemine dikkat çekerek, "Peygamber Efendimiz'e inandığımız, onu sevdiğimiz ve güvendiğimiz için onun söylediği her şeyi kabul ettik. Allah'ın kelamını başımızın üzerine koyduk" dedi.
    RAMAZAN'DA ONU HATIRLAYALIM
    Ramazan'ın manevi havasına bu sevgi ile girmek gerektiğine değinen Bardakoğlu, "Efendimiz'i tekrar hatırlamak, onun güzide Ehl-i Beyt'ini yad etmek, bu sevgi etrafında birleşmek ne kadar önemli. Bu sevgiye çok ihtiyacımız var" dedi.

    OSMANLI'NIN HER ALANINDA EHL-İ BEYT SEVGİSİNİ GÖRMEK MÜMKÜN
    Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Hilmi Aydın yaptığı konuşmada, Şûra Suresi'nin yirmi ikinci ayetinde, "Ya Muhammed söyle, ben kendi peygamberliğim için sizden bir ücret talep etmiyorum. Ancak benim yakınlarımı seviniz" buyrulduğunu ve bu idrak ile Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethi ve bu fetih ile halifelik makamının Osmanlı Devleti'ne intikaliyle birlikte, Ehli Beyt'e âit birçok özel eşya Osmanlı Devleti'nin özel koruması altına girdiğini anlattı. Osmanlı sultanları, Kutsal Emanetler Dairesi'nde Hz. Peygamber'in aziz hatıralarıyla birlikte, Ehli Beyt'e âit olan veya onlara atfedilen eşyaları yüzyıllar boyunca büyük bir özenle saklayarak günümüze ulaşmasını sağladığını ifade eden Aydın 'Osmanlı'nın sanatında, edebiyatında ve musikîsinde de Ehli Beyt sevgisinin yansımalarını görmek mümkündür' dedi.

    EHLİ BEYT SEVGİSİYLE BÜYÜDÜK
    TÜRKKAD İstanbul Şubesi Başkanı Cemalnur Sargut ise konuşmasında Türk'lerin atalarının mirası olan Ehli Beyt sevgisiyle büyüdüğünü söyleyerek, ' Onlar gibi Allah'ın iltifatına mazhar olmak için yaşıyoruz. Bu sergi Ehli Beyt'in izni ve lütfudur. Sevgi, bölücü değil bütünleştiricidir. Peygamber ve ailesine duyulan hislerin manası tevhid ve bütünlemek için çabadır" dedi.


    Konuşmaların ardından Bardakoğlu ve beraberindekiler sergiyi gezdi. Gülsuyu, gül lokumu ikram edilen gecede, mehter ile ilahiler okundu. Serginin kuratörlüğünü Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi Şefi Sevgi Ağca üstlenirken, sergide emeği geçenlere şilt takdim edildi.
    27.08.2008
    Kâinat mescid-i kebîrinde, Kur’ân, kâinatı okuyor. Onu dinleyelim. O nur ile nurlanalım. Hidâyetiyle amel edelim. Ve onu vird-i zebân edelim. Evet, söz odur ve ona derler. Hak olup, Haktan gelip, Hak diyen ve hakikati gösteren ve nurânî hikmeti neşreden odur.
    Kur’ân’a ve imana ait herşey kıymetlidir; zâhiren ne kadar küçük olursa olsun kıymetçe büyüktür. Evet, saadet-i ebediyeye yardım eden, küçük değildir.

  2. #2
    Ehil Üye Majâz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jun 2007
    Mesajlar
    1.707

    Standart İstanbuldakilere Güzel Haber...(Topkapı Sarayı 'Ehl-i Beyt' âşıklarını bekliyor)

    Topkapı Sarayı 'Ehl-i Beyt' âşıklarını bekliyor

    Topkapı Sarayı Müzesi ve TÜRKKAD (Türk Kadınları Kültür Derneği) İstanbul Şubesi'nin ortaklaşa düzenledikleri serginin açılışına yoğun bir ilgi vardı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Prof. Dr. Uğur Derman, Prof. Dr. Kezban Hatemi, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi ve Prof. Dr. Emin Işık gibi isimlerin yanında pek çok Hazreti Peygamber ve Ehl-i Beyt muhibbi, ilk kez sergilenecek emanetleri görmek için sarayın bahçesinde sabırsızlıkla bekliyordu. Eyüp Belediyesi mehter takımının verdiği konser sonrasında açılış konuşmaları yapıldı. Bardakoğlu, konuşmasında "Birleşmemizin bir parametresi de Hz. Peygamber ve Ehl-i Beyt sevgisi olmalıdır. Osmanlı'dan devraldığımız bu sevgiyi milletçe yaşatmalıyız. Hz. Peygamber'i daha iyi anlamalıyız. O'nun sevgisi, Ehl-i Beyti'nin sevgisi bizim için bir yol açıcı, bir rehber ve bizi birleştiren ortak bağlardan biri olmalı." dedi. Açılışa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay kutlama mesajı gönderdi.
    Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Hilmi Aydın, Nakibüleşraflık müessesesini anlattığı konuşmasında Osmanlı döneminde Peygamber soyundan gelenlere duyulan saygıdan bahsederek, padişahların Ehl-i Beyt'e ait hatıraları yüzyıllarca özenle saklayarak günümüze ulaşmasını sağladıklarını söyledi. TÜRKKAD İstanbul Şubesi Başkanı Cemalnur Sargut, insanların başarılarının arkasında "Allah'ın sevgililerinin" gücü olduğunu belirterek, Ehl-i Beyt'i sevmenin Allah'ın bir lütfu olduğunu dile getirdi. 'Peygamber soyundan gelen Rauf Tav ise "Hakikat, Allah bir, Kur'an bir, Hz. Muhammed bir. İhtilaf nerede? Neden Şii, Sünni, Alevi olsun?" dedi. Konuşmaların ardından sergiye hizmeti geçenlere plaketler verildi. Davetlilere de demirhindi şerbeti, gül lokum ikram edildi. Bunun yanında sergi için hazırlanan katalog göz dolduruyordu.
    Küratörlüğünü Sevgi Ağca'nın yaptığı sergide Hz. Peygamber'in su içtiği 'Kadeh-i Şerif', Hz. Hüseyin'in cübbesi, Hz. Fatıma'nın hırkası ve seccadesi, Hz. Ali'nin kılıcı, Kerbela toprağı, Ehl-i Beyt'e ait minyatürlerin de bulunduğu Kısas-ı Enbiya ve Siyer-i Nebi gibi sarayda korunan, lakin çoğu şimdiye kadar vitrine çıkartılmayan eserler yer alıyor. Sergiyi Ramazan'da gezmeyi ihmal etmeyin; zira hem bu kutlu ayın hem de serginin bereketinden istifade etmiş olursunuz. Ziyaret etmek için 24 Kasım'a kadar vaktiniz var.

    27 Ağustos 2008, Çarşamba
    Zaman

    İşte burada oturuyorum, yaşlı bir örümcek, sabırla
    bir sözü bir ötekinin ardına diziyor,
    bütünün bir anlamı olacağını umarak,
    bir vahiy, bir ebedi kesinlik
    ya da bir mükemmeliyet kazası
    her yaşamda olduğu gibi nasılsa.

    ...




  3. #3
    Ehil Üye muhibbülkurra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Mar 2007
    Mesajlar
    4.304

    Standart

    “Ehl-i Beyt” sizi Topkapı Sarayı’nda bekliyor

    Topkapı Sarayı Hırka-i Saadet Dairesinde yüzyıllarca muhafaza edilen Hazret-i Hüseyin’in cübbesi ve Hazret-i Fatma’nın hırkası gibi Hazret-i Peygamber’in ev halkına ait hatıralar ilk kez görücüye çıktı
    TOPKAPI Sarayı Müzesi ile Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) İstanbul Şubesinin ortaklaşa düzenlediği “Osmanlı Devleti’nde Ehlibeyit Sevgisi’’ sergisi ziyarete açıldı. Sergide, müzenin Hırka-i Saadet Dairesi’nde yüzyıllarca muhafaza edilen Hazreti Hüseyin’in cübbesi ve Hazreti Fatma’nın hırkası gibi Hazreti Peygamber’in ev halkına ait hatıralar ilk kez görücüye çıktı. Serginin hazırlık çalışmaları sırasında, envanter kayıtlarında Hazreti Muhammed’in katibi Ebü’l Hasan’ın kılıcı olarak yer alan kılıcın, Hazreti Ali’yi ait olduğu ortaya çıktı.
    Sergi hakkında bilgi veren Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Hilmi Aydın, sergiyle Osmanlı Devleti’ndeki ehlibeyit sevgisini yerli ve yabancı ziyaretçilere gösterebilmeyi amaçladıklarını söyledi. Aydın, Osmanlı padişahlarının, Hazreti Peygamber’e duydukları sevgiyle ehlibeyte ait olan veya ona atfedilen eşyaları yüzyıllar boyunca Topkapı Sarayı Hırka-i Saadet Dairesi’nde büyük bir özenle sakladıklarını anlatarak, sergilenecek eserler arasında; Hazreti Muhammed’in kızı Hazreti Fatma’nın hırkası, Hazreti Fatma’ya atfedilen seccade, Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Hüseyin’in cübbesi, Hazreti Muhammed’in damadı Hazreti Ali’nin kılıcı, Kerbela toprağı, Hazreti Peygamber’in su içtiği tas ile Kısas-ı Enbiya ve Siyer-i Nebi el yazmalarının yer aldığını kaydetti. Eserlerin yeni keşfedilmiş eserler olmadığını belirten Aydın, ilk kez teşhir edilmeleri nedeniyle önem taşıdığına dikkati çekti.
    Aydın, eserlerin bugüne kadar sergilenmemiş olmasının özel bir nedeni bulunmadığını dile getirerek, ‘’Eserlerdeki yorgunluk ve yıpranmalar görülebiliyor. Çok ciddi bir konservasyon ve restorasyon işlemlerine tabi tutulmaları gerekiyordu’’ dedi. Teşhire konulan eserlerin detaylı bilgilerinin yer aldığı Türkçe ve İngilizce bir yayının da hazırlandığını belirten Aydın, serginin böylece kalıcı hale getirildiğini söyledi. Hilmi Aydın, ‘’Serginin amacı, Osmanlı Devleti’ndeki ehlibeyit sevgisini yerli ve yabancı ziyaretçilerimize gösterebilmek. Hazreti Peygamber’in hoşgörüsünün daha sonraki dönemlerde insanların kısmi nefsani davranışların getirdiği olumsuzluklarla eksilmediğini ve günümüzde de devam ettiğini halkımıza gösterebilmek’’ diye konuştu.
    Osmanlı döneminde insanlara, ehlibeyte olduğu gibi hiçbir ayrım gözetilmeden yaklaşıldığını dile getiren Aydın, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Günümüzde de Osmanlı’da olduğu gibi Hazreti Muhammed’e karşı duyulan sevgi ne ise Hazreti Ali, Hazreti Hüseyin, Hazreti Hasan ve Hazreti Fatma’ya duyulan sevgi arasında hiçbir fark olmadığını söylememiz gerekir. Ancak her ortamda, her dönemde birtakım istenmeyen olayların olduğu da bir gerçek. Önemli olan bunların sistematik şekilde bir devlet politikası haline getirilmemesidir.’’


    28.08.2008


    Kâinat mescid-i kebîrinde, Kur’ân, kâinatı okuyor. Onu dinleyelim. O nur ile nurlanalım. Hidâyetiyle amel edelim. Ve onu vird-i zebân edelim. Evet, söz odur ve ona derler. Hak olup, Haktan gelip, Hak diyen ve hakikati gösteren ve nurânî hikmeti neşreden odur.
    Kur’ân’a ve imana ait herşey kıymetlidir; zâhiren ne kadar küçük olursa olsun kıymetçe büyüktür. Evet, saadet-i ebediyeye yardım eden, küçük değildir.

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Ahmağın Sevgisi Ayının Sevgisi Gibidir...
    By *SAHRA* in forum Serbest Kürsü
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 30.09.13, 16:26
  2. Bahar Sergisi Açıldı
    By 1kul in forum Risale-i Nur'dan Vecize ve Anekdotlar
    Cevaplar: 9
    Son Mesaj: 18.04.09, 20:28
  3. Osmanlı'da Peygamber Sevgisi
    By edep_yahû in forum Tarih
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 14.07.08, 19:20
  4. Risâle-i Nur'da Âl-i Beyt Sevgisi
    By halenur in forum Bediüzzaman ve Risale-i Nur Çalışmaları
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 21.06.08, 20:11
  5. Osmanlılar'ın Ehl-i Beyt Sevgisi
    By alanyali in forum İslami Nitelikli Yazılar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 03.11.07, 11:29

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0