İspanya’nın ilk kadın savunma bakanı, eleştiri konusu olan doğum izninden dönüşte genelkurmay başkanı ile üç kuvvet komutanını kovdu.

Franco’nun faşist diktatörlüğünün yaralarını tam saramamış, maçoluğuyla namlı İspanya’da Sosyalist Başbakan Rodriguez Zapatero’nun çoğu kadınlardan oluşan kabinesinde ilk kadın savunma bakanı yaptığı Carme Chacon, 42 günlük doğum izninden bir döndü pir döndü.

Yedi aylık hamileyken bakan atandığında ‘Doğum iznine çıkacak, annelik yapacak, orduyla nasıl ilgilenecek’ diye eleştirilmiş Chacon, askerlere ‘keşke hiç dönmeseymiş’ dedirtecek türden bir ‘temizlik’ operasyonuna el attı. Ayrılıkçı damarın güçlü attığı Katalonya bölgesinden gelen hukuk eğitili almış kadın bakan, genelkurmay başkanı Felix Sanz ve güç kuvvet komutanını görevden alacağını açıklayarak otoritesini gösterdi.

‘Sanz’ı tut’ tavsiyesini dinlemedi
Hatta İspanya’da Chacon’un hem selefi Jose Antonio Alonso hem de Zapatero’nun Sanz’ı görevde tutmasına yönelik telkinlerini dinlemediği dedikodusu yapılıyor. Komutanları görevden alma duyurusu “Çalışmalarından hayranlık ve gurur duyuyorum. Onların bilgece görüşlerine ilerde de başvurmak istiyorum” sözleriyle bezeyen kadın bakan, yerlerine kimleri atacağını açıklamadı.


Chacon’un nisanda göreve gelir gelmez porno ve maç sitelerine girmeyi yasaklayarak askerlerin damarına basmıştı. Ama kadın bakan, bu kez ordunun uluslararası profilini yükseltirken askerlere jestler yapmaya da soyundu. Uluslararası barış operasyonları ve savaş bölgelerinde sivilleri korumaya yönelik askeri operasyonları artırmayı istediğini belirten Chacon, “İspanya ordusu genelde barış için savaş alanında çalışır. Bunda çelişki yok.

Silahlı kuvvetler silahlı, askeri bir örgüttür, sivil toplum kuruluşu değil” dedi. Bu tür operasyonlara en fazla 3 bin askerin katılması sınırlandırılmasının kaldırılması ile toplam asker sayısının 126 binden 130 bine çıkarılmasını öneren kadın bakan, İspanya’nın Fas’la paylaşamadığı ve kaçak göçmenlere atlama tahtası olan Kuzey Afrika’daki Ceuta ile Melilla bölgelerinde de asker sayısını 350’den 3 bine yükseltecek.

Savunma üniversitesi kurulacak
Savunma üniversiteleri ve asker aileleri için kreş, bakımevi, hastane kurulması, asker haklarının artırılıp çalışma şartlarının düzeltilmesi, kadınla erkek askerler arasında eşitlik sağlanması da Chacon’un vaatleri arasında. Kasımda askerlerin çalışma şartlarının kötülüğünü protesto eden gösteri, İspanyol askeri tarihine bir ilk olarak geçmişti.

RADİKAL