Siyasete katılmak için bir partiye üye olmaya, sağda-solda kulis yapmaya, cepten para harcayıp sonra o parayı kurtarmak için beyt'ül mâl'e el atmaya, internet haberlerinin altına okuyucu yorumu yazmaya veya kıraathane köşelerinde sohbet arkadaşı aramaya hâcet kalmadı; geçenlerde posta kutuma gönderilen "Ev işleri için püf noktaları" başlıklı öğütlerden aldığım ilhamla, size oturduğunuz yerden memleket işlerine müdahale ve âleme nizam verme taktikleri tavsiye edebilirim; nitekim buyurunuz:

Bazı CHP'li vekillerin, "başörtüsünü de eskiden kötü kadınlar takardı" tarzındaki yersiz demeçlerinin can sıkıcı etkisini silmek için demecin üzerine margarin yağı sürüp 15 dakika beklettikten sonra ayakkabı fırçası ile fırçalayarak deterjanlı suyla yıkayınız; pamuk gibi olacaktır.

Kuvvetler ayrılığı prensibine takla attırıp resmen "tevhid-i kuvva" yani güçler birliği tesis etmek için bazı yüksek bürokratların yaptığı heyecanlı çıkışları eskimiş bir yastık kılıfının içine koyup ağzını düğümleyerek çamaşır makinasının renkli yünlüler programında yıkayınız. Yarım saat sonra demokratik düzenin pırıldadığını göreceksiniz.

Başbakan ve devlet başkanının yurtdışı uçuşları esnasında uçakta gazetecilere hitaben yaptıkları taktikli açılımların anaforunda kaybolmamak istiyorsanız, bir çorba kaşığı zeytinyağına bir çay kaşığı mısır unu karıştırarak bir yumurtanın akıyla çırpıp kavanozda bekletin; gerektiği zaman gıda boyası ile renklendirerek servislerinizde kullanabilirsiniz. Tesiri garantilidir.

Lüzumsuz açık oturum tartışmaları sizi sinirlendiriyorsa televizyonun ekranını üç kat çarşı işi hazır yufka ile kaplayınız. Bilahare maydanozlu peynir rendesi veya isteğe göre önceden kavrulmuş kıyma serpiştirip üstüne iki kat daha yufka serdikten sonra hafifçe tereyağı gezdiriniz; 45 dakika sonra böreğiniz hazır olacaktır. Yemeden önce TV'yi kapatmayı unutmayınız.

Çaktırmadan yapılan zamları protesto etmek için âsâbınızı bozmak yerine 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı salça ve biraz da zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırıp fırına koymadan önce tavuğun her tarafına sürünüz. Böylece tavuk daha lezzetlenirken siz de pozitif sinerji üretmiş olacaksınız. Bu tarifin zamlara bir tesiri olmaz ama bir öğün bir öğündür.

Lâfı evirip çevirip, "yuh yahu, niçin hâlâ darbe yapmıyorsunuz"a getiren bürokratik köşe yazarlarına köpürmek yerine, söz konusu yazıları siyah ayakkabı boyası ile kapladıktan sonra üzerine hindistan cevizi rendeleyip güneşte kurutunuz. Daha sonra bu kupürleri körelmiş bir makasla ince dilimler halinde kestiğinizde makasınızın jilet gibi keskinleştiğini hayretle göreceksiniz.

"Bu devletten hayır gelmez; liboşların eline düştü, buyrunuz aşk ile devleti yeniden kurtaralım" diye çeteciliğe soyunan zevâtın zihinlerde bıraktığı paslı tadı gidermek için kullanılmış limon kabuklarını rendeledikten sonra şeker ile karıştırıp bir litre suda 24 saat bekleterek bir çay kaşığı zeytinyağı ilave ediniz; karışımı gülsuyuna damlatıp rejim buhranları esnasında başınızı havluyla örterek buğu kürü yaparsanız o'ssaat açılırsınız.

Son olarak karnesinde kırık getirip, evdekilerle arası muşmula kıvamına gelmiş öğrenci kardeşlerim için bir reçete sunarak "târif" defterini kapatmak istiyorum: Karnenin fotokopisini çektirip aslını saklayınız; sonra fotokopiyi çamaşır suyuna yatırıp iki saat bekletiniz. Kâğıt hâlâ parçalanmadıysa üstüne sülfrik aside döküp lavabo fırçası ile hırpalayınız. Ertesi gün istirahat ederek, başarısız olduğunuz konuda ders çalışmaya başlayabilirsiniz.
Ahmet Turan Alkan - Zaman Gazetesi