+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 3 ve 3

Konu: Lübnan'a Asker!

  1. #1
    Ehil Üye Ebu Hasan - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2006
    Bulunduðu yer
    Ankara
    Yaþ
    42
    Mesajlar
    3.049

    Standart

    <TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0 <TR>
    <T>
    <TR>
    <TD width="100%" height=85>
    Lübnan'a asker!






    Bu konuda çok þey söylendi, söyleniyor. Karþý çýkanlar var, gönderilsin diyenler var. “Bu iþi yöneticiler daha iyi bilir, onlar karar versin” diyenler var.


    Bir konuda bu denli çeþitli fikirlerin olmasý demokrasi açýsýndan saðlýklý bir yapýmýzýn olduðunu gösteriyor. Demek ki, ülke için önemli meselelerde, hatta hayatî meselelerde toplumumuz hisleri ile deðil aklý ile hareket ediyor.


    1 Mart tezkeresinde de ayný süreç yaþanmýþtý. Þiddetli yazýlar yazýlmýþ, fikirler serdedilmiþti. Bir kýsmýna göre göndermenin cinayet, diðer kýsma göre göndermemenin cinayet olduðu söylenmiþti. Ama sonuçta saðduyu hâkim olmuþ, doðru olan yapýlmýþtý.


    Ümit ediyoruz ki, yine saðduyu hâkim olur ve ülkemizin yüksek çýkarlarý düþünülür ve toplumun hissiyatýna tercüman olunur.


    Olayý özetlersek: Bir tarafta, iki askerinin rehin alýnmasýný bahane ederek güney Lübnan’ý 34 gün boyunca bombalayýp yerle bir eden, insan yaþýyor mu, canlý var mý bakmadan taþ üstünde taþ býrakmayan, bebekleri öldüren, kadýnlarýn, kýzlarýn, yaþlýlarýn enkaz altýnda can vermesinden hiçbir þekilde etkilenmeyen, hatta bu saldýrýlardan sonra “Bari özür dile” diyenlere küçücük bir özür dilemeyi çok bulan, pervasýz bir tutum içerisinde bulunan Ýsrail var.


    Diðer tarafta ise; caný yanan, evi yýkýlan, çoluk çocuðu telef olan, uðradýklarý zulüm karþýsýnda dehþete kapýlmýþ,—köþeye sýkýþmýþ bir keçinin hayatý pahasýna aslana saldýrmasý gibi—saldýrmak için sadece fýrsat bekleyen, ama hiçbir zaman bu fýrsatý yakalayamayacak olan mazlûm bir toplum var.


    Peki! Uluslar arasý güç oraya niçin gidecek?


    Þunun için! Caný yanmýþ, dibe vurmuþ, her þeyini kaybetmiþ insanlarýn güçsüz, kuvvetsiz, ölçüsüz plansýz tepkisinden gerçek saldýrganlarý kurtarmaya, biraz daha güçlenmesine imkân tanýmaya, gidiyor. Zavallý(!) 34 gün boyunca gece gündüz saldýrdý durdu, yoruldu, bitap düþtü. Çoluk çocuk, yaþlý genç binlerce insaný öldürdü, bunu yaparken büyük efor sarf etti, hem bedenen yoruldu hem ruhen, mazlum insanlarý öldürmenin verdiði ruhî rahatsýzlýktan bitap düþtü, bu durumda biraz nefes almasý lâzým, biraz toparlanmasý lâzým, tâ ki yeni saldýrýlarda bulunabilsin, yeniden ama daha güçlü ve daha zalimane saldýrabilsin. Ýþte, uluslar arasý güç ona bunu saðlayacak.


    Sadece Ortadoðu’da deðil bütün dünyada ipler ABD’nin, dolayýsýyle Ýsrail’in elinde olduðunu herkes biliyor. O sebepledir ki, meydana gelen olaylarý en dikkatli araþtýrmacýlar bile yorumlamakta aciz kalýyor. Planlar, tuzaklar, hile ve entrikalar o kadar girift ki, yardým etmek isteyen ülkeler dahi oraya gitmekten çekiniyor. Ýsrail, açýktan “Bize düþman olanlar gelmesin” diyebiliyor, barýþ gücü diye gönderilecek ekibe baþkanlýk edecek ülkeyi seçiyor. Önce, Fransa olsun dedi, sonra baktý Fransa’nýn göndereceði asker sayýsý yetersiz bu defa Ýtalya olsun diyor, Ýtalya ise, Ýsrail’e herkes gibi güvenemediðinden ateþkes garantisi istiyor. Bu karmaþada Türkiye de gündemde, liderlik için Türkiye’nin de ismi geçiyor.


    Türkiye bu iþi üstlenirse n’olur? Olacaðý þudur: Öncelikle bütün dünyanýn ittifak ettiði zalimane saldýrýlarýn manevî vebalini üstlenmiþ olur. Kendi dininden olan insanlarýn karþýsýna geçip savaþma riskini almýþ olur. Ýslâm ülkeleri, bilhassa Arap devletleri ile ipleri biraz daha germiþ olur, devletlerle olmasa bile toplumlarýn güvenini kaybeder. Bunun sonucunda da henüz geliþmeye baþlamýþ ticarî iliþkilerde bilhassa Arap sermayesinin ülkemize yönelmesinde ciddî azalmalar olur. Bir de (bana göre en önemlisi budur) Ýsrail gibi dünyada meydana gelen her türlü hile ve dolabýn kaynaðý bir devletle siyaset sahnesinde dans etmeyi öðrenir(!). Bunun faturasý ise danstan sonra anlaþýlacaktýr. </TD></TR>
    <TR>
    <TD>
    Nurettin HAYAT
    26.08.2006 </TD></TR></T></TABLE>
    <CENTER>
    <TABLE width="100%">
    <T>
    <TR>
    <TD>

    </TD></TR></T></TABLE></CENTER>
    Vücudunu mucidine feda et.Mukabilinde büyük bir fiyat alacaksýn.Mesnevi-i Nuriye sahife 101


  2. #2
    Dost pegai - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2006
    Bulunduðu yer
    çanakkale
    Mesajlar
    13

    Standart

    Ümit ediyoruz ki, yine saðduyu hâkim olur ve ülkemizin yüksek çýkarlarý düþünülür ve toplumun hissiyatýna tercüman olunur.

  3. #3
    Pürheves busra - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jun 2006
    Bulunduðu yer
    istanbul
    Mesajlar
    282

    Standart

    <A =koyubaslik>Bakanlar Kurulu'ndan asker Lübnan'a göndermeye yeþil ýþýk</A>


    Adalet Bakaný ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, prensip olarak, Lübnan'a gönderilecek barýþ gücüne destek verilmesi kararý aldýklarýný bildirdi.


    Çiçek, bu konuda mümkün olursa bu hafta içerisinde olmazsa gelecek hafta TBMM'yi toplantýya çaðýrmayý düþündüklerini söyledi.


    Adalet Bakaný Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun prensip itibarýyla BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayýlý kararý çerçevesinde Lübnan'a gönderilecek görev gücüne katýlým kararý verdiðini kaydetti. Çiçek, bu konuda TBMM'nin en kýsa sürede toplantýya çaðrýlacaðýný bildirdi.


    Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantýsýnýn ardýndan yaptýðý açýklamada, toplantýda Orta Doðu'daki geliþmelerin de deðerlendirildiðini kaydetti.


    Türkiye'nin yaný baþýnda olup biten her türlü olaya üçüncü bir ülke gibi, uzak bir ülke gibi bakamayacaðýný ve bunun milli menfaatlere uygun olmadýðýný dile getiren Çiçek, barýþýn ve huzurun saðlanmasý yönünde Türkiye'nin ciddi çabalar sarfetttiðini söyledi. Çiçek, þöyle konuþtu:


    ''Türkiye geliþmeleri aktif bir þekilde takip etmektedir. Sayýn Baþbakan'ýn da bu konularda görüþmeler yaptýðý bilinmektedir.


    Bugün Bakanlar Kurulunda da konu çok yönlü olarak deðerlendirilmiþtir. BM'nin 1701 sayýlý karar çerçevesinde konu deðerlendirilmiþtir ve ülkemizin çýkarlarý ön planda tutularak milli menfaatlerimiz neyi gerektiriyorsa o hassasiyet ve bütünlük içerisinde konu ele alýnmýþ her kurul üyesi bakanýmýz konuyla ilgili deðerlendirmeleri yapmýþtýr ve prensip itibarýyla 1701 sayýlý BM Güvenlik Konseyi kararý çerçevesinde ilke olarak BM görev gücüne katýlmaya karar vermiþtir. Bunun ayrýntýlarý hiç þüphesiz vardýr. Baþtan beri Dýþiþleri Bakanlýðý, Genelkurmay Baþkanlýðý, devletin ilgili birimleri muhtemel geliþmeleri de göz önünde bulundurarak bir çalýþma yapýyordu. Bundan sonra da yapacaktýr. Yarýn dar çerçevede bir toplantý daha yapýlacak. Bir kaç gün içerisinde de Anayasa ve TBMM Ýçtüzüðü de dikkate alýnmak suretiyle TBMM'yi toplantýya çaðýrmýþ olacaðýz, asker gönderme konusuyla alakalý olarak.


    Ýnsani amaçlarla hava limanlarýnýn ve hava sahamýzýn kullandýrýlmasý geçmiþte de alýnan karar çerçevesinde mümkündü. Ancak bunu bir defa daha teyit etmek adýna bir karar daha bugün imzaya açýldý. Onu tamamlamýþ oluyoruz. Konu deðerlendirilirken birinci olarak üzerinde durduðumuz, en çok hassasiyet gösterdiðimiz Türkiye'nin menfaatidir.''


    Bu konunun iç politika malzemesi olarak kullanýlacaðýný bildiklerini dile getiren Çiçek, böyle bir kararý verirken iç politika tartýþmalarýnýn ötesinde konuyu ele almaya çalýþtýklarýný söyledi. Bir çok ülkenin bu konuyla ilgilendiðini, adýmlar attýðýný belirten Çiçek, ''Bir bölge ülkesi olarak ve bölgeyle yakýnen alakasý olan bir ülke olarak buna, kale arkasýndan maç seyreder gibi seyirci kalýnmasý kesinlikle söz konusu olamaz. Dolayýsýyla Türkiye, bu noktada aktif bir rol baþta da oynamýþtýr, bundan sonra da üzerine düþen neyse bunu yapacaktýr. Bunun yasal, anayasal çerçevesi neyse bu süre içerisinde yapmýþ olacaðýz'' diye konuþtu.


    ''BELLÝ ÃžARTLARIN OLUÞMASI HALÝNDE...''


    Bölgedeki þartlarýn ne olduðunun da farkýnda olduklarýna dikkati çeken Çiçek, þöyle devam etti:


    ''Türkiye baþtan beri de her halükarda orada bulunalým deðil, belli þartlarýn oluþmasý halinde ve bu çerçevede, bu görev birliðine katký vermeyle ilgili düþüncelerini kamuoyuna ifade etmiþti.


    Bunun birinci þartý, BM Güvenlik Konseyi kararýna uymasý idi. Bu karar alýnmýþtýr. Ýkincisi, barýþý tesis etmek üzere deðil, gidecek kuvvetin barýþý korumak için, barýþ amaçlý gitmiþ olmasý amaçlanmaktaydý. Biz bunu hep ifade ettik. 1701 sayýlý karara baktýðýmýzda üzerinde durulan konu budur. Üçüncü olarak da taraflarýn bu noktadaki katkýmýza olumlu cevap vermesi gerekmekteydi. Yapýlan görüþmelerde tüm taraflar bizim bu göreve katký vermemiz noktasýnda olumsuz bir kanaat vermemiþtir. Tam tersi, Türkiye'nin orada bulunmasýnda sayýsýz faydalar saðlayacaðý ifade edilmiþtir. Bütün bunlarý da deðerlendirerek TBMM'de Anayasa'nýn 92. maddesine göre karar alýnmasý noktasýnda bir çalýþmayý baþlatmýþ olacaðýz.''


    Çiçek, esas olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetleri olarak geriye dönük olarak 20'den fazla ayrý yerde BM Kararlarýna uygun olarak, uluslararasý meþruiyetin saðladýðý imkanlarla barýþý korumak ve Türkiye'nin menfaatlerini korumak amacýyla yurt dýþýna asker gönderildiðini anýmsattý. Dolayýsýyla bunun ilk kez olmadýðýný kaydeden Çiçek, bir kýsým deðerlendirmelerin sanki Türkiye ilk kez asker gönderiyormuþ gibi yapýldýðýna iþaret etti. Çiçek, þöyle konuþtu:


    ''Bunu söyleyiþimin sebebi þudur: Sanki Türkiye ilk defa yurt dýþýna asker gönderiyor. Þayet yurtdýþýna asker gönderirse içerdeki bir kýsým asayiþ ve güvenlik sorunlarý sebebiyle sanki bir zaafa uðrayacakmýþ gibi hiç de doðru olmayan devletimizin büyüklüðüne yakýþmayan deðerlendirmeler yapýlmaktadýr. Bunlarýn hiçbirisi doðru deðil. Nitekim bu ülkelere kuvvet gönderilirken yine Türkiye'nin bölge sorunlarý vardý ve bunlarýn hiçbirisi zaafiyet olarak telakki edilmemiþti. Bunlar belli ki, objektif deðerlendirmeler deðil, daha çok politik zaruretlerden ve iç politika beklentilerinden kaynaklanan deðerlendirmeler olarak görülmektedir. Hükümet olarak da deðerlendirmemiz budur. Yarýndan itibaren bu çalýþmayý tamamlamýþ olacaðýz. En kýsa süre içerisinde TBMM'yi toplantýya çaðýrmýþ olacaðýz.'' Adalet Bakaný ve Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, ''Bizim açýmýzdan mümkün olursa bu hafta içerisinde, mümkün deðilse önümüzdeki haftanýn baþýnda ya da ortasýnda Meclis'i toplantýya çaðýrmayý düþünüyoruz'' dedi.


    Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantýsýna iliþkin yaptýðý açýklamalarýn ardýndan gazetecilerin sorularýný yanýtladý.


    Çiçek, bir gazetecinin, Meclisin toplantýya çaðýrýlmasýyla ilgili olarak, ''En kýsa süre derken öngördüðünüz bir tarih var mý? 19 Eylül vardý, ama bu geç bir tarih olarak görülüyor'' sözleri üzerine, þunlarý kaydetti:


    ''19 Eylül tarihi bu konuyla alakalý deðil. Zaten biz bazý yasalarýn çýkarýlabilmesi açýsýndan, 18 Eylülde okullar açýlýyor ve milletvekillerinin önemli bir kýsmý Ankara'ya gelmiþ oluyor eðitim, öðretim ve ailevi sebeplerden dolayý. Dolayýsýyla, Ankara'da milletvekilleri bulunduðuna göre biz bu sebeple Meclis'i çalýþtýrabiliriz diye düþünmüþtük. 19 Eylül tarihi böyle düþünceden hareketle ortaya çýktý.


    Söylediðiniz konu ayrý bir konudur. Mümkünse en kýsa zamanda, Anayasa bakýmýndan Meclis baþkanlýðýna müracaat edilecek ve Meclis Baþkanlýðý bu toplantýyý belirleyecek. Çünkü milletvekillerine bunun haber verilmesi lazým. Bizim açýmýzdan mümkün olursa bu hafta içerisinde, bunu incelememiz gerekiyor, çalýþma dediðimiz biraz da budur, mümkün deðilse önümüzdeki haftanýn baþýnda ya da ortasýnda Meclis'i toplantýya çaðýrmayý düþünüyoruz. Bizim kanaatimiz budur.


    Basýnda sayýn Genel Sekreterin geliþiyle baðlantýlý deðerlendirmeler yapýlýyor. Bunlarýn hiçbirisi doðru deðil.''


    ''HER KANAATE SAYGI DUYARIZ AMA...''


    Çiçek, bir gazetecinin Cumhurbaþkaný Ahmet Necdet Sezer'in, Lübnan'a asker gönderme konusundaki görüþlerine dikkat çekerek, devletin zirvesinde bir görüþ ayrýlýðý bulunup bulunmadýðý ve gönderilecek gücün niteliði ve sayýsýna iliþkin sorusu üzerine, ''Sayýn Cumhurbaþkaný kendi kanaatini ifade etmiþtir, ama Hükümet olarak biz öyle bakmýyoruz. Þüphesiz ifade edilen her kanaate saygý duyarýz, ama biz Türkiye'nin çýkarlarýnýn, misyonunun o güce katký vermek þeklinde olacaðý kanaatindeyiz. Öyle düþündüðümüz için de zaten Meclisten yetki almak istiyoruz'' diye konuþtu.


    ''Tabii bundan sonraki süreç TBMM ile alakalýdýr'' diyen Çiçek, þunlarý kaydetti:


    ''Sorduðunuz diðer konularla ilgili zaten baþtan beri Genelkurmay Baþkanlýðý ve Dýþiþleri Bakanlýðý, devletin diðer birimleri yakýn temas içinde, zaten bunu belirlemeye çalýþýyor. Gelecek tezkere de bunlar zaten ayrýntýlý olarak yer alýr. Birliðin kompozisyonu, niteliði, nerede konuþlanacaðý, detaylarý zaten o çalýþmayla ortaya çýkar.


    Bugün üzerinde durduðumuz konu Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak görev gücüne katký vereceðimiz konusunda irademizi ortaya koyduk. Tabii bunun gerçekleþmesi TBMM'den gerekli kararýn çýkmasýna baðlýdýr. Biz ilk adýmý attýk, ikinci adým Meclisten çýkacak karardýr. Ondan sonraki detaylandýrma iþi birliðin niteliði, miktarý gibi diðer konular ilgili kuruluþlarýn, en baþta Genelkurmay Baþkanlýðýnýn ve Dýþiþleri Bakanlýðýnýn çalýþmalarýyla ilgilidir. Onlar da zaten her türlü geliþmeye karþý bu hazýrlýklarý yaptýlar ve yapýyorlar.''


    Çiçek, bir gazetecinin ''Türk askerine Hizbullah'ýn silahsýzlandýrýlmasýnda görev almayacaðý konusunda bir teminat verildi mi?'' sorusuna ''Dýþiþleri Bakanlýðý ve Dýþiþleri Bakanýmýz tarafýndan ve Sayýn Baþbakan tarafýndan müteaddit defalar ifade edildi, zaten biz barýþý korumak adýna öyle bir güce katký veriyoruz. Bu gücün, Hizbullah'ýn silahsýzlandýrýlmasý diye doðrudan bir misyonu söz konusu deðil. Türkiye böyle bir çabanýn, gayretin içinde olmayacaðýný, bu maksatla bir gidiþin söz konusu olmayacaðýný da bu kararla ifada etti. Ortada bizim açýmýzdan tedirgin olacak bir husus yok'' karþýlýðýný verdi.''
    Mutluluðun gizi dünyanýn bütün harikalarýný görmektir,ama Kaþýktaki Ýki Damla Yaðý Unutmadan...

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Þu an 1 kullanýcý var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Zihindeki asker
    By YÝÐÝDO in forum Serbest Kürsü
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 18.09.11, 11:44
  2. Asker Vedasý...
    By Garip_Maznun in forum Serbest Kürsü
    Cevaplar: 13
    Son Mesaj: 26.04.09, 20:16
  3. Ýsrail Lübnan'ý Bombalýyor
    By elips in forum Gündem
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 14.01.09, 14:41
  4. Asker
    By slim in forum Mizah
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 26.10.08, 23:11
  5. Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 30.08.06, 00:22

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
Google Gruplarý
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0