Müslümanlarla ilgili çizgi roman yapıldı


Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaleti, okullarda dağıtılmak üzere bir çizgi-roman hazırlattı

2007-11-02

18:28


Başörtülü Ayşe örnek Müslüman

Gençleri İslam dini konusunda aydınlatan çizgi romanda Alman Andi ile türbanlı Ayşe’nin maceraları, Ayşe’nin radikal İslamcılara yakın abisi anlatılıyor.

Almanya’da federal hükümetin yanı sıra eyalet yönetimleri de, yükselen radikal İslam ve terör tehdidiyle mücadele çabalarına hız verdi. Geçen ay saldırı hazırlığındaki bir grup radikal İslamcı’nın yakalandığı Kuzey Ren Vestfalya da bu eyaletlerden sadece biri.

Frakfurt Havalimanı’nın da aralarında bulunduğu hedefleri vurmayı planlayan zanlılar arasında bir Türk’ün yanı sıra sonradan Müslüman olan Almanlar da vardı.

Eyalet İçişleri Bakanlığı, bu gelişme üzerine radikal İslam ve teröre karşı ilginç bir mücadele yöntemi seçti ve okullarda dağıtılmak üzere İslam dinini ve radikal İslam’ın tehlikelerini anlatmak için bir çizgi-roman hazırlattı.

Kitapta öğrencilere aşırı dincilerden ve propagandalarından uzak durmaları mesajı veriliyor.

AYŞE TÜRBANLI AMA ÖRNEK MÜSLÜMAN

Kitabın kahramanı Andi adlı bir Alman çocuk. Andi’nin kız arkadaşı ise Ayşe adında türbanlı bir Türk kızı. Andi’nin ilk serüveninde Ayşe’nin erkek kardeşi Murat’ın aşırı İslamcı çevrelere çekilmeye çalışılması hikaye ediliyor.

Aşırı dinci Harun karakteri tarafından kandırılan Murat, yabancı ve Müslüman olduğu için ayrımcılığa uğradığına inandırılıyor.

Harun bir süre sonra Murat‘a, başka dinden gençlerle arkadaşlık kurmaması, basketbol oynamaması, kardeşi Ayşe’ye Andi ile sinemaya gitmemesi için baskı yapmakla kalmıyor; Murat’ı köktendinci bir şeyh ile de tanıştırıyor. Şeyh de Murat’ın beynini cihad fikriyle yıkamaya çalışıyor.

Çizgi romandaki akıllı ve dindar Ayşe karakteri Alman anayasası ve demokrasisini tanıyan örnek bir Müslüman olarak gösteriliyor.

İlk olarak 17 bin adet basılıp dağıtılan 38 sayfalık kitapta laiklik, batı düşmanlığı gibi konularda açıklayıcı bilgiler de bulunuyor. Çizgi-romanı, Hamburg eyaleti de okullarda dağıtmak ıstıyor.

UZMANLARA GÖRE SIKICI VE DİDAKTİK

Uzmanlar, kitabın gençlik jargonuyla yazılmasına karşın zaman zaman fazla didaktik ve sıkıcı bir dil kullanılmasını eleştiriyor. Kitaptaki yaklaşımla kamuoyunda varolan önyargılar arasında paralellik olduğuna da dikkat çekiliyor.

Gençlerin renkli ve mükemmel olarak resmedilmiş çizgi romana ne kadar ilgi göstereceği de merak konusu. Zira Andi’nin maceraları sadece Müslüman değil Alman gençlere de yönelik.

Müslümanlar henüz sözkonusu çizgi romanla ilgili herhangi bir değerlendirme yapmadı; ama Andi ve maceralarının Almanya’daki Müslümanların yaşamlarına ilişkin yeni bir tartışma başlatması kaçınılmaz.

NTVmsnbc


http://www.sentezhaber.com/index.php...index_id=18424