+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 2 ve 2

Konu: Zilhicce Ayımız Hayırlı Olsun...

  1. #1
    Ehil Üye delailinnur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Sep 2007
    Mesajlar
    1.368

    Standart Zilhicce Ayımız Hayırlı Olsun...

    Zilhicce Ayımız Hayırlı Olsun
    Kurban bayramının bulunduğu aya Zilhicce denir. Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti çoktur. Bu husustaki hadis-i şeriflerden birkaçı şöyledir:

    (Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç bir yıl oruç tutmaya bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.) [İbni Mace]
    (Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için 700 misli sevap verilir.) [Beyhekî]
    (Zilhiccenin ilk dokuz gününde oruç tutan her günü için helal malından yüz köle azat etmiş veya yolundaki mücahidlere yüz at vermiş veya Kâbe’ye kurban için yüz deve göndermiş gibi sevaba kavuşur.) [R. Nasihin]
    (Bu on günün hayrından mahrum olan kimseye yazıklar olsun! Bilhassa dokuzuncu [Arefe] günü oruçla geçirmelidir! Onda o kadar çok hayır vardır ki saymakla bitmez.) [T. Gafilin]
    (Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutana her günü için bir yıllık oruç sevabı verilir.) [EbulBerekat]
    (Zilhiccenin ilk on günü fazilette bin güne Arefe günü ise on bin güne eşittir.) [Beyhekî]
    (ALLAH indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi tahmidi tehlili ve tekbiri çok söyleyin!) [Taberânî]
    [Tesbih: SübhanALLAH
    Tahmid: Elhamdülillah
    Tehlil: Lâ ilâhe illALLAH
    Tekbir: ALLAHü ekber demektir.]
    İlk on günün kıymeti
    Peygamber efendimiz Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerin diğer aylarda yapılan amellerden daha kıymetli olduğunu bildirince Eshab-ı kiram (Ya ResulALLAH yolundaki cihâddan da mı daha kıymetlidir) dediler. Peygamber efendimiz cevabında buyurdu ki: (Evet cihâddan da kıymetlidir. Ancak canını malını esirgemeden harbe gidip şehit olan kimsenin cihâdı daha kıymetlidir.) [Buharî]
    Ebüdderda hazretleri buyurdu ki:
    (Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmalı çok sadaka vermeli ve çok duâ ve istigfar etmelidir! Çünkü Muhammed aleyhisselam (Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun) buyurdu.
    Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutanın ömrü bereketli olur malı çoğalır çoluk çocuğu belâlardan muhafaza olur günahları affolur iyiliklerine kat kat sevap verilir ölürken kolay can verir kabri aydınlanır Mizan’da sevabı ağır gelir ve cennette yüksek derecelere kavuşur.) [Şira]
    Nafile oruç tutarken uygun bir davete gidilince orucu bozmak günah değildir. Bir mümin arkadaşı sevindirmek ve onu üzmemek için davetine gidilir. Davete gidip de orucunu bozmayan bir kimseye Peygamber efendimiz (Arkadaşın senin için bu kadar külfete girdiği hâlde sen hâlâ “Oruçluyum” diyorsun. Şimdi ye sonra yerine bir gün tutarsın.) buyurdu. Yine buyurdu ki: (Davete giden Ramazan kaza ve adak orucu değilse [nafile] orucunu bozsun!) (Din kardeşinin hatırı için nafile orucu bozana bin günlük oruç sevabı yazılır. Bu orucu kaza edince de iki bin günlük sevap yazılır.)
    Öğleden sonra bir zaruret olmadıkça nafile orucu bozmamalıdır! Hadis-i şerifte (Nafile oruç tutan kimse öğleye kadar muhayyerdir.) buyuruldu.


    Arefe günü oruç tutmanın önemi nedir?


    Hadisi şeriflerde buyuruluyor ki:
    (Arefe günü tutulan oruç bin gün [nafile] oruca bedeldir.)
    (Aşûre günü orucu bir yıllık Arefe günü orucu da iki yıllık [nafile] oruca bedeldir.)
    (Arefede tutulan oruç iki bin köle azat etmeye iki bin deve kurban kesmeye ve yolunda cihâd için verilen iki bin ata bedeldir.)
    (Arefe günü [Besmele ile] bin İhlâs okuyanın günahları affedilir ve duâsı kabul olur.)

    İlaçların en hayırlısı KUR'AN'dır!

    Şüphesiz ALLAH ve Melekleri Peygambere
    Salat ederler.Ey İman Edenler,siz de O'NA
    Salat edin ve tam bir teslimiyetle O'NA Selam verin.(Ahzab-56)
    "İlmi, amel için öğreniniz. Çokları bunda yanıldı. İlimleri dağlar gibi büyüdü, amelleri ise zerre gibi küçüldü."
    İbrahim bin Edhem (r.a.)

  2. #2
    Vefakar Üye bEtüL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2006
    Mesajlar
    323

    Standart

    Muhteşem Fırsat: Zilhicce'nin On Günü; Leyali-i Aşere
    Kur’an-ı Kerim’de Fecr Suresi’nin başında, “On geceye yemin olsun ki…” ifadeleriyle bahsedilen bu on gecenin ne muazzam bir hazine olduğunu ne yazık ki hakkıyla bilemiyoruz.
    Yani her senenin Kurban Bayramından önceki ilk dokuz günü ve Kurban bayramı günü olmak üzere tam “on gün” “leyâli-i aşere”, yani on mübarek gecedir. Onuncu gün Kurban Bayramı’nın ilk günüdür.
    Bu Günlere mahsus Hadis-i Şerifler
    *** “Allah'a ibadet edilecek günler içinde Zilhicce'nin ilk on gününden daha sevimli günler yoktur. O günlerde tutulan her günün orucu bir senelik oruca,her gecesinde kılınan namazlar da Kadir Gecesine denktir.”
    (Tirmizi: Savm, 52; İbn Mace: Sıyam, 39)
    *** Yine Efendimizden (s.a.v.) harika bir teşvik cümlesi:
    “Allah indinde Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur.Bugünlerde tesbihi (sübhanallah), tahmidi (elhamdülillah), tehlili (lâilâheillâllah) ve tekbiri (Allahu ekber ) çok söyleyin!” (Abd b. Humeyd, Müsned, 1/257)
    ***“Günlerden hiçbiri yoktur ki onlarda yapılan bir iş Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan işten daha faziletli ve yüce, Allah’a daha sevimli olsun…”
    (Tirmizi, Savm: 52; Darimî, Savm: 52)

    *** Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam şöyle buyurdu:
    “Allah katında içinde bulunduğumuz şu günler (Zilhicce'nin ilk on günün)deki salih amelden daha sevimli (salih amelin bulunacağı) başka günler yoktur.”
    Sahabeler, sordular:“Ya Resulallah, Allah yolunda cihat da mı?”
    Resulullah (s.a.v.) cevap verdi:
    “Evet, Allah yolunda cihat da. Meğerki bir adam canıyla ve malıyla cihada çıkıp da kendisine ait mal ve candan hiçbir şeyi geri getiremez olursa, o başka.” (İbni Mâce, Sıyam: 39.İbni Hacer, 5:119)
    Arefenin yeri başkadır
    Bu on gün içinde Arefe gününün yeri ise bambaşkadır.
    Bu güne mahsus Hadis-i Şerifler
    ***“Arefe günü tutulan oruç, geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına keffaret olur.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)
    ***Hz. Ebu Bekir’in oğlu Abdurrahman, Arefe günü kardeşi Hz. Aişe’nin (r.a.) huzuruna girdi. Hz. Aişe oruçlu olduğu için hararetten dolayı üzerine su dökülüyordu. Abdurrahman ona:“Orucunu boz” dedi. Hz. Aişe:
    “Resulullahın (s.a.v.), ‘Arefe günü oruç tutmak, kendisinden önceki senenin günahlarına keffaret olur’ dediğini işittiğim halde iftar mı edeyim?” dedi. (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 458)

    *** “Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 460)

    ***“Arefe günü gelince, Yüce Allah rahmetini saçar. Hiçbir gün o günde olduğu kadar insan cehennemden azat olunmaz. Kim Arefe günü gerek dünya ve gerekse âhiret ile ilgili olarak Allah’tan bir şey isterse, Allah onun dileğini karşılar.”
    ***“Arefe gününden daha faziletli bir gün yoktur. Allahü Teala o gün, yer ehli ile meleklere karşı övünür ve (Arafat’taki hacıları kast ederek) şöyle buyurur: ‘Kullarıma bir bakın. Saçları başları dağınık, toz toprak içinde her uzak ilden bana geldiler. Bu hâlleri ile onlar, rahmetimi ümit etmekteler, azabımdan dahi korkmaktalar. Şahit olunuz, onları bağışladım. Onların yerlerini cennet eyledim.’
    Melekler derler ki: ‘Onların arasında biri var ki; yalancıktan bu işi yapar. Falan kadın da öyle.’
    Allahü Teâla şöyle buyurur: ‘Onları da bağışladım.’
    Bu on günü hangi ibadetlerle değerlendirmeliyiz?

    1-Her şeyden önce her zaman ve zeminde en vazgeçilmez ibadet olan beş vakit namazı asla ihmal etmemeliyiz.
    2-Mümkünse bugünlerde oruç tutup zamanımızı Kur’an, istiğfar, salavat, zikir ve dua ile geçirmeliyiz.
    3-Her zaman yapamayanlar bile hiç değilse bugünlerde kuşluk, evvabin, teheccüt gibi namazları kılmalı, affa nail olmak için çırpınmalıdır.
    4-Hatta affa ve rızaya nail olmayı hedef kabul ederek, bu on günü sanki Ramazan’ın son on günüymüş gibi geçirmeliyiz. Buna güç yetiremeyenler, hiç değilse arefe gününü ve bir gün öncesini oruçla ve ibadetle geçirmelidirler.
    6- On gece içinde, bilhassa terviye, arefe ve bayram gecelerini ihya etmenin özel bir yeri vardır.
    7-Arefe günü bin İhlâs Suresi okumak çok faziletlidir. Çünkü arefe, tevhidin, azamet ve kibriyanın tam hissedilip ilan edildiği gündür. Teşrik tekbirleri on gün içinde müsait oldukça söylemek büyük sevaptır.

    On Günlük İhyanın Püf Noktaları
    Bunun için şu basit, ama etkili tavsiyelere dikkat edin:
    * Her yılın Kurban Bayramı öncesi 9 günü ile Kurban Bayramı gününü yani Zilhicce’nin ilk on gününü ajandanıza veya her gün gördüğünüz bir yere not edin.
    * Bu on gün içinde sizi meşgul edecek misafirlik, yolculuk ve yorucu işlerden uzak durun.
    * Seçici olmadan maç, dizi, haber izlemek gibi boş ve sizi ilgilendirmeyen işlere zaman ayırmaktan her zaman kaçının; bu on günde ise daha bir titiz olun.
    * Bugünlerde sağlığınıza özel bir önem verin ki, ibadet ve zikirden geri kalmayın. *Eğer ev hanımı, emekli, yaşlı gibi mesaiye bağlı bir işiniz yoksa bu on günü sanki i’tikafa girmiş gibi dolu dolu geçirin.
    * Öğrenci, memur, işçi gibi belirli bir uğraşınız varsa, mümkün olduğu kadar izin ya da tatil günlerinde oruç ve ibadete ağırlık verin.
    * İş, okul vs. sizi mutlaka meşgul etse bile aralardaki “ölü zamanları” değerlendirin.
    * Yanınızda sürekli küçük ebatlı bir Kur’an veya bir evrad kitabı taşıyın. Boş zamanlarda birkaç sayfa bile okusanız kârdır.
    * Kur’an okumasını bilmeseniz bile, ezberinizde olan sureleri defalarca okumanız büyük sevaptır.
    * Bu on gecede daha az uykuyla idare edin ve uykunuzu kaçıracak çay, kahve gibi içecekleri daha çok tüketin.
    * On günün tümünde oruçlu olamadıysanız fırsat bulduğunuz gün oruç tutun..
    * Zaman kazanmak için bayramlık ve kurbanlık alış verişini önceden yapmaya çalışın.

    Moral Dergisi / Cemil Tokpınar dan alınmadır………………
    Ey Baki olan Allah,Baki ancak Sensin...

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Ben Geldim Hayırlı Olsun:)
    By yuşaa in forum Serbest Kürsü
    Cevaplar: 12
    Son Mesaj: 04.08.11, 16:56
  2. Şevval Ayımız Hayr Olsun...
    By **Muttakİ** in forum Genel Duyurular
    Cevaplar: 6
    Son Mesaj: 13.10.09, 10:45
  3. Bismillah, Cumanız Hayırlı Olsun..
    By tamer in forum Dualar
    Cevaplar: 15
    Son Mesaj: 28.11.08, 10:19
  4. Hayırlı İlminiz Bol Olsun İnşaallah...
    By delailinnur in forum İslami Nitelikli Yazılar
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 16.11.07, 19:44
  5. Hayırlı Olsun!!
    By aseyda in forum Gündem
    Cevaplar: 8
    Son Mesaj: 28.04.07, 10:49

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0