+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 6 ve 6

Konu: Nikahlı Olarak Nişanlı Kalmak ve Nişanlılık Süresi

  1. #1
    Gayyur ebruli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2006
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    55

    Standart Nikahlı Olarak Nişanlı Kalmak ve Nişanlılık Süresi

    Alıntı insirah Nickli Üyeden Alıntı
    Değerli Kardeşimiz;

    Nişanlılık döneminde kıyılan nikahla taraflar evlenmiş olacağı için başbaşa kalmaları caizdir. ancak nişanlılık döneminde dini nikah kıyılmasını doğru bulmuyoruz.

    Bina mı yapacaksınız, temeline dikkat ediniz. Çünkü temeldeki yanlışlık çatının sağlamlığıyla düzeltilemez. Zayıf temel, üzerindeki sağlam çatıyı da çökertebilir.
    Okuyucumun sorusu bunu hatırlatıyor bana. Nasıl bir yanlış başlangıç yapmışlar onu arz edeyim.

    Öğretmen kızcağız, yine öğretmen bir delikanlı ile nişanlanmışlar. “Ne âlâ ne güzel.” diyeceksiniz benim gibi. Acele etmeyin sonuna bakın.
    Daha nişanlılık döneminde tutmuşlar bir de hemen dinî nikah yapmışlar. Yani kızcağız, bütün selahiyeti tam tanımadığı nişanlısının eline vermiş.
    Sonra ne mi olmuş? Bakın ne olmuş.
    Nikahı yaptıktan sonra oğlan teklifini yapmış:
    – Sen özel okulda öğretmensin, orayı terk et, benim gibi Milli Eğitim’e geç. Birlikte olmamız daha güzel.
    Kızcağızın cevabı ise kesin hayır olmuş.
    – Milli Eğitim’de ben başım örtülü çalışamam. Burada idare ediyorlar. Dolayısıyla bu isteğine uyamam.
    Ne olmuşsa bundan sonra olmuş. Damat “Sen de başını açarsın”, deyince kıyamet kopmuş.
    Aldıkları bütün eşyalar iade edilmiş, münasebetler kesilmiş. Yani ayrılmışlar.
    Ancak oğlan diretiyormuş:
    – Gerçi eşyalarımı aldım; ama nikahı vermem. Yani boşamam.
    Kızcağızın sorusu şu:
    – Şimdi ne olacak?
    Baştan yapılan yanlışlığın sonunda neler hissedilirse bunda da onlar hissedilecek, aynı üzüntü ve sıkıntı yaşanacaktır.
    Çünkü yanlışlık baştan yapılmış, henüz taraflar biribirlerini tam tanımadan, bütün ihtimalleri konuşup bir sonuca bağlamadan hemen karar vermiş, dinî nikahı yaptırmışlar.
    Defalarca yazdık. Nişanlılık dönemi tarafların biribirlerini tanıma dönemidir. Böyle tanışma döneminde işi hemen sonuca götürüp de dinî nikah yapılmaz. Yapılırsa selahiyet erkeğin eline geçtiğinden, geri dönülmez hale gelinir. Halbuki nişanlılık, dönülmesi mümkün olan bir devre olmalı; bu dönemi taraflar tanışma süreci olarak yaşamalılar.

    Bu muhayyerlik dönemi yaşanmamış, resmisinden çok önce dini nikah yapılmış, sonunda iyice tanışıp da, ben senin özel okuldaki hizmetini uygun bulmuyorum; uygun olanı, benim gibi resmî yerde hizmet etmen, başın açılsa da.. demeye gelince, anlaşamayacaklarını anlamışlar. Anlamışlar; ama iş işten geçmiş, dinî nikahı yapmış, ayrılma imkânını bütünüyle erkeğin eline vermişler. Buna rağmen de ayrılmışlar; ama erkek nikahı vermiyor, yani boşanmıyormuş.
    Şimdi ne olacak? Esas mesele burada.

    Bir defa nikah, kızcağıza verilen zinetleri, mehri ve eşyaları kendi malı yapar, iadeyi gerektirmez. Çünkü nikahla bunlar onun malı olmuştur. Dinî sorumluluğu hisseden taraflar bunun da uhrevi sorumluluğunu hissetmeli, verdiklerini geri almamalılar.
    İkincisi de, erkeğin kadını boşamasıdır. Çünkü nikahı altında birinin, hem maddi hem de manevi sorumlusudur. Bu sorumluluğu sebepsiz yere taşımaya razı olmamalıdır.
    Üçüncüsü bizim temennimiz, bütün bunlara rağmen tarafların ortak noktaları bulmaları; anlaşmayı, temel mefhumlarda birleşmeyi düşünmeleridir. Çünkü meslek birliği vardır. Bu, önemli bir birliktelik olsa gerektir. Biribirlerini anlamaları kolay olacaktır. Acele karar, iki tarafa zarardır.

    Nişanlılık süresi ;

    Değerli Kardeşimiz;

    Naişanlık süresinin beli bir müddeti yoktur. Ancak kısa olması tavsiye edilir.

    Selam ve dua ile...

    Editör
    www.sorularlaislamiyet.com
    Alıntı Asrı_Saadet Nickli Üyeden Alıntı

    peki nişanlılık süresinde dini nikah yapmayın demiş bu kişi, o süreç içinde yapılan görüşmeler harama girmez mi?
    zaten insanları tanımak çok zor,hele ki bu devirde,herkes kendini saklıyor,başka türlü tanıtıyor,özellikle de erkekler,dereyi geçene kadar siyaha beyaz dyorlar,sonraa gününüzü görüyorsunuz...
    bu işler çok zor yani bilmiyorum,Allah hayırlısnı nasip etsin.


    evet bende onu merak ediyorum, nisanlilik doneminde dini nikah yoksa, ciftler harama girmeden ne derece yakin olabilir? Yalniz kalmamalari lazim, 3 sahis olmasi gerekiyor biliyorum ama ya telefonda falan gorusebilirler mi o zaman? Cok incelemek gerekirse, telde gorusurler ise haram sayilmaz mi?

    tskler
    Konu Meyvenin Zeyli tarafından (29.05.07 Saat 22:35 ) değiştirilmiştir.

  2. #2
    Gayyur internettinhoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2006
    Mesajlar
    134

    Standart

    Nişan ve nişanlılık devresi nasıl olmalıdır? Tarafların görüşmelerinde ölçü ne olmalıdır ?






    Evlenecek taraflar görüşüp, konuştuktan ve anlaştıktan sonra aralarında bir nişan merasimi düzenlenir. Nişan bir çeşit sözleşme sayıldığı için, talip olunan kızı artık bir başkası gelip isteyemez. Nişanlanma memleketimizde yaygın bir âdet olduğu gibi, İslâmda da yeri olan bir husustur. Nitekim, Peygamberimiz, Hz. Âişe ile üç sene kadar nişanlı kaldıktan sonra evlenmişlerdir. Böylece, nişan aynı zamanda bir sünnet sayılmaktadır.(1)

    Nişan merasiminden sonra, aileler arasında akrabalık bağı kurmanın ilk teşebbüslerine başlanır. Taraflar karşılıklı olarak birbirlerine hediye gönderirler ve artık yavaş yavaş düğün hazırlığına başlarlar. Evlenecek kimselerin nişanlılıkları da bir yüzükle belli edilir. Erkeğin altın ve diğer madenlerden yapılmış yüzük kullanması uygun olmadığı için, ancak gümüş yüzük takabilir.

    Nişan, sadece bir evlenme vaadi ve nikâhın başlangıcıdır. Böyle bir vaadden dönmek İslâmî edebe aykırı olduğu için, ölüm ve sonradan zuhur eden bir hastalık gibi, haklı bir sebep yokken, ahdi bozmak doğru olmaz.Fakat sadece nişanlanmakla nikâh hükümleri terettüp etmediğinden, iki taraftan hiçbirisi, İslâm hukuku açısından sözünü yerine getirmek zorunda değildir. Çünkü nişanda, nikâhta bulunan icap ve kabul yoktur. Yani evlenecek eşler iki şahit huzurunda sözlü olarak nikâh akdini yapmış değillerdir.

    Nişanlanmanın her iki taraf için sağladığı en mühim fayda, evliliğin sağlam esaslar üzerine kurulması için başvurulan bir ihtiyat tedbiri olmasıdır. Çünkü, birtakım haklı sebeplerle nişanın bozulması, ileride vukuu muhtemel ve mümkün olan boşanma hadisesinden daha hafif düşmektedir. Her ne kadar "dünürlük" devresinde her hususun enine boyuna konuşulması gerekse de, nişanlıların mesut bir yuva kuramayacakları hususunda ciddî belirtiler çıkarsa, nişan sözleşmesine nihayet verilebilir.

    Nişan bozulduğu takdirde, taraflar birbirlerine verdikleri hediyeyi iade edebilirler. Verilen şeyler telef olmuş veya kaybolmuşsa, bedeli istenebilir.nişanlılık devresinde, zaman zaman ihmal edilen ve dikkat edilmeyen husus, tarafların birbirlerini evliymiş gibi zannedip aradaki mahremiyet sınırını ihlâl etmeleridir.

    Daha önce de belirttiğimiz gibi, evlenecek kimseler birbirlerini ancak istemeye gittikleri zaman görebilirler. Bunun dışında, bir nikâh akdi yapılmadığı müddetçe,nişanlıların yalnız olarak görüşmeleri, konuşmaları, beraber gezmeleri uygun olmaz. Çünkü birbirlerine karşı bir yabancıdan farksızdırlar. Görüşme zarureti hâsıl olsa, yanlarında kadının bir mahremi bulunmalıdır. Bu hususta , Peygamberimizin ikazı açıktır: "Kim Allah'a ve Ahiret gününe inanıyorsa, yanında mahremi olmayan bir kadınla yalnız kalmasın. Çünkü bu takdirde üçüncüleri şeytandır."(2)

    Nişanı, bir evlilikmiş gibi telâkki ederek nişanlılar arasındaki mahremiyet sınırına dikkat edilmemesi neticesinde, cemiyette pekçok üzücü ve aileleri sıkıntıya sokacak durumlar görülmekte ve duyulmaktadır. Bu hususta titizlik gösterilmemesi sonunda tarafları pişmanlığa düşüren bazı hataların çıkma ihtimali göz ardı edilmemelidir. Evlilik akdi yapılıncaya kadar her iki tarafda meşruiyet sınırını aşmamaya itina etmelidirler.

    nişanlılar, nikâhları akdedilene kadar yalnız başlarına görüşüp konuşamayacakları gibi, tokalaşmaktan da kaçınmalıdırlar. Düğün merasimi esnasında dahi henüz nikâhları kıyılmadıkça, mahremiyet sınırını muhafaza etmeleri gerekir. Ancak nikâhları akdedildikten sonra birbirlerine helâl olurlar.

    Bazı bölgelerimizde nişan merasimi esnasında dinî nikâh kıyılmakta; böylece taraflasın birbirleriyle rahat bir şekilde görüşmeleri için mahzur ortadan kalkmaktadır. İslâm hukuku açısından eşler, karı koca olmaktadırlar; fakat resmî nikâhları daha sonraya bırakıldığından, evlilik muamelesi resmen gerçekleşmemektedir. Bununla beraber, iki şahit huzurunda icap ve kabul esaslarına uyularak akdedilen bir nikâh, tarafları birbirine helâl kılar. Baş başa görüşüp konuşabilirler, tokalaşabilirler,gezebilirler.

    Her ne kadar taraflar birbirlerine "Evet" dedikten sonra birbirlerinin helâli olmuşlar, ömür boyu bir ve beraber olmaya karar vermişler, birtakım riskleri göze almışlar ise de, en kötü ihtimalleri de hesaba katarak,nişanlılık devresinde münasebetlerde ölçülü olmanın sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Bilhassa damat adayının, kız tarafının hassasiyetini anlayışla karşılaması gerekir. Bu hassasiyetin bir itimatsızlıktan değil de,haklı bir ihtiyattan kaynaklandığı bilinmelidir. Allah göstermesin, bir nişan bozulması sırasında tarafların vicdan azabı çekmemesi ve ikinci evlilik teşebbüslerinin akamete uğramaması için böylesine bir ihtiyata ihtiyaç vardır.

    Bu vesileyle şu hususa da açıklık getirelim: Nikâhlı olduğu halde nişanı bozulan kadının başka bir erkekle evlenmesi dinen caiz değildir. Başkasıyla yaptığı,nikâh sahih olmaz. Kadının nikâhının sahih olması için önceki nişanlısının (kocasının) kadını boşaması gerekir. Kadını boşadığı takdirde, kadın başka bir erkekle evlenebilir. İddet beklemesine lüzum yoktur. Aksi takdirde, eski nişanlısı boşamadan kız bir başkasıyla evlenemez. Bu hususta karı-koca olup olmamaları aranmamaktadır. Yapılan nikâh akdi dinen tarafları nikâhlı göstermektedir. Kız
    boşanmaâan bir başkasıyla evlendiği takdirde nikâhı batıl olup, bu evlilik sayılmaz.Erkeğin durumu ise farklıdır. Nikâhlı olduğu halde başka bir kadınla evlenebilir.(3)

    1. Müslim, nikâh: 69.
    2. Müsned, 3: 339
    3. Nisa Sûresi, 3.

    Kaynak : Mehmet Paksu, Kadın, Aile, Hayat, Nesil Yayınları

    http://www.sorularlaislamiyet.com/
    Konu Meyvenin Zeyli tarafından (29.05.07 Saat 22:47 ) değiştirilmiştir.
    i'lem eyyuhe'l-aziz!ALLAH'a tevekul edene ALLAH kafidir.

  3. #3
    Gayyur ebruli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2006
    Bulunduğu yer
    Ankara
    Mesajlar
    55

    Standart

    Nisanlilik donemini, evlilige hazirlik olarak anlayan ciftler, evlilik hayatlarina daha emin girerler.
    Bu donemi carcur edenler ise, evliligin cok ciddi duvarina toslayiverirler. Iste bunun icin nisanlilikta yalniz duygu ve heyecana degil, ayni zamanda, detayli incelemeye ihtiyac vardir..
    Cunku, es secerken goz onunde bulundurulmasi lazim gelen noktalar acikca ve tam bir idrak ile olculup tartilmali ve ona gore hareket edilmelidir.
    Nisanlilik devresinde taraftarin ilgilerini, aliskanliklarini, karekterlerini meydana cikaracak genis firsatlar mevcuttur. uygun gorulmeyen yonlerin evlilikte nasil halledilecegini ve tahammulle karsilanacagini da nisanlilikta dusunulmelidir.
    Nisanlaninca cifter daha yakin gorusebilecegi icin, bilinmeyen yonlerin meydana cikarilmasi da kolay olcacaktir.
    Evlilikte boyle firsat ele gecmeyecektir..

    Nisanlilik donemi, bir arastirma, bir tanima ve bir anlamda kesif donemidir. Bu donem asla evlilik donemi degildir.
    Bu donem soyle gecirilmesi tavsiye edilebilir:

    1. Ciftler birbirini ne kadar tanidiklarini test edebilirler

    2. Bu donemde akrabalar taninmali, onlarin gonlu alinmali ve cok iyi dostluk ve yakinlik mesajlari verilmelidir.

    3. Bu donemde bir anlamda evlilik planlari yapilmalidir. Anne ve babalik sorumluluguna ne kadar hazir oldugunu tartisilmalidir.

    4. Cocuk egitimi konusunda ne kadar yeterli ve ne kadar eksik bulunuldugunu gozden gecirilmeli.

    5. Kurulacak ailenin ekonomik bagimsizligi temin edilmeli, sonra evlilik yapilmalidir.

    6. kitap okuma, genel kulturu arttirma ve moral degerler konusundaki eksikler ele alinmalidir.

    7. Evlilik hayatinda kimlerle yakinlik ve dostluk kurulmasi gerektigi, kimlerle de uzak durulmasi konusunda tartismali ve bir politika belirlenmelidir.

    8. Evlilikle ilgili bilimsel ve dini kaynaklar incelenmeli, gerekli sorumluluk icin bazi kurallar olusturulamalidir.

    9. Nisanlilik doneminin mesru olmasina ozen gosterilmelidir.

    Halit Ertugrul (Adim Adim Evlilik)
    Konu Meyvenin Zeyli tarafından (29.05.07 Saat 22:48 ) değiştirilmiştir.

  4. #4
    Gayyur herem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2006
    Bulunduğu yer
    İstanbul
    Mesajlar
    75

    Standart

    arkadaşım cevap isee şuu tanışarak evleniyorlar hadi güzel bir sevgi doğuyor aralarında ve birbirlerinden kopmamak için iki tarafataa pek kötü huylarını bir birinee göstermiyor vee bu nedenlede hep iyi yönlerini birbirlerinee gösterek aaa bu nekadar iyi bir insan deyim cuburlop soluğu nikahtaa alıyorlar evledikten sonraaa maskeler düşüyor vaa sonudaa çatışmaa patlak veriyor

    şu bir gerçek iki taraftaa nee olursaa olsun ciddi bir beraberliğe adım atıyorlara sadece iyi yönlerini birbirnee göstermesin bencee şöylee demeli ali ayşeyee yaa ayşee benim şöylee bir huyum var nedir peki söylee ben evlensemdee seninlee eve yindee geç gelirim iştee bir örnek yani iki taraftaa iyi veya kötü taraflarındaa birbirlerinee anlatmaları lazım bencee dahaa sağlıklı evlik olur


  5. #5
    Vefakar Üye odanedir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Sep 2016
    Mesajlar
    344

    Standart

    Evliler bile yıllar sonra anca karamanın koyununu anlayabiliyor da, nişanlılar neyi tanıyabileceklermiş ki nikahlanıp başlarını yakıyorlar yok yere?
    أُوْلَئِكَ عَلَى هُدًى مِّن رَّبِّهِمْ وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

  6. #6
    Vefakar Üye odanedir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Sep 2016
    Mesajlar
    344

    Standart

    bir de şu var, resmi nikah olmadan yapılan dini nikahla gelin veya damadın namusuyla çok kolay oynayabiliyorlar AİLELER.onun için ya hiç olmayacak dini nikah, veya resmisi de olacakki ana babalar keyifleri istediği gibi yüzük attırıp namusunuzla oynayamasınlar
    أُوْلَئِكَ عَلَى هُدًى مِّن رَّبِّهِمْ وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Külliyat'ı Bitirme Süresi...
    By __tİryakİ in forum Risale-i Nur Talebeliği
    Cevaplar: 31
    Son Mesaj: 18.12.16, 22:11
  2. Cevaplar: 8
    Son Mesaj: 21.03.13, 19:00
  3. Kürt Olarak Akşamladim, Arab Olarak Sabahladim
    By DERMAN25 in forum Kıssadan Hisseler, İbretli Öyküler
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 24.12.08, 02:12
  4. Nişanlılık
    By recbisen in forum Mizah
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 01.05.08, 15:21

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0