Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, isteyen öğrencinin 1.5 yılda liseyi bitirebileceğini söyledi.



Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Açık İlköğretim Okulu'nun 10. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde açık ilköğretim ve açık lise öğrencilerine müjde verdi.Yaygın eğitimde, ''Her yerde, her zaman ve herkese eğitim'' sloganını benimsediklerini ifade eden Çelik, herhangi bir nedenle ilköğretimi bitiremeyenlerin, yaşları kaç olursa olsun Açık İlköğretim'den mezun olma imkanı bulduklarını, Açık Lise'ye ve üniversiteye devam edebileceklerini anlattı.

TALEPLERE ONAY VERECEĞİZ

Çelik, yapılacak kanun değişikliğiyle Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren Açık İlköğretim ve Açık Lisenin kayıt-kabul ve diğer tüm işlemlerinin Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne devredileceğini, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün sadece sınavları gerçekleştireceğini anlattı. Açık İlköğretime ve Açık Lise'ye kayıt yaptırmak isteyenlere bir müjde vermek istediğini belirten Çelik, şöyle konuştu:

''Açık ilköğretim, ilköğretimin ikinci kademesini yanı 6, 7 ve 8'inci sınıfı içine alıyor ve 3 yılda bitirme zorunluluğu var. Açık Lise ise diğer liseler gibi 4 yılda bitirilecek bir lise türü. Örgün öğretim gibi okula devam mecburiyeti söz konusu değil. Sınıf geçme değil, ders geçme esası var. Bir öğrenci bu dersleri 4 yılda verebilir, diğer öğrenci 5 yılda, 5.5 yılda verebilir. Ama bir öğrenci çok gayret gösteriyorsa, 'Açık Lise'yi ben 2 yılda bitiririm' diyorsa veya 'Açık İlköğretim'i 3 yılda değil de 1.5 yılda, 2 yılda bitireceğim' diyorsa, onlara da bu imkanı hazırlıyoruz. Buna onay vereceğiz.''

HİZMETİ AYAKLARINA GÖTÜRÜYORUZ

Ülkede ilköğretimi bitirmemiş tek bir kişinin bile kalmasını istemediklerini söyleyen Çelik, ''Genç veya yaşlı, ev hanımı, ofiste çalışan, sanayide çalışan... Kim olursa olsun mutlaka bitirmesini istiyoruz. Bunun için kolaylıklar getiriyoruz, bu hizmeti onların ayağına getiriyoruz'' diye konuştu. Milli Eğitim Bakanı Çelik, gelecek yıl Açık İlköğretim ve Açık Lise kitaplarını da öğrencilere ücretsiz dağıtacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Böylelikle hiçbir engel kalmamış olacak. Bir kalem, bir silgi varsa bu iş için yeter. Çünkü size önlük, forma mecburiyeti de yok. Dolayısıyla Açık İlköğretim belki sıfır masrafla gerçekleştirilebilecek olan bir eğitim olacak.''

REKTOR ADAYLARI BUGÜN MÜLAKATTA

Görev süreleri Ağustos ayında sona erecek 21 üniversitenin rektörlerinin yerine seçilen rektör aday adaylarının mülakat takvimi belirlendi. Buna göre, Yükseköğretim Kurulu bugün Akdeniz, Ankara ve Atatürk üniversitelerinin rektör adaylarını dinleyerek ilk mülakata başlayacak. Mülakatta adaylara, rektör adayı bilgi formu doldurtularak, ''Rektör adayı olduğunuz üniversitenin başlıca sorunları nelerdir?'', ''Rektör adayı olduğunuz üniversitenin sorunları için öngördüğünüz çözüm önerileriniz nelerdir?'', ''Rektör adayı olduğunuz üniversite için tasarladığınız yeni projeleriniz varsa nelerdir?'' soruları yöneltilecek. YÖK, her üniversitenin 6 adayı olduğu için bugün 3 üniversiteden toplam 18 aday adayını dinleyecek.

Bugün'ün Haberi