+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 6 ve 6
Like Tree3Beğeni
  • 1 tarafından zeet06
  • 1 tarafından zeet06
  • 1 tarafından zeet06

Konu: Ip Gizleyin Ip Nedir? Host-hostin Nedir? Dns Nedir?

  1. #1
    Ehil Üye zeet06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2008
    Mesajlar
    1.022

    Standart Ip Gizleyin Ip Nedir? Host-hostin Nedir? Dns Nedir?



    Ip Nedir? Benim bilgisayarımın IP si nedir ---> http://www.ipnedir.com/

    Basitçe IP ve ilgili konuların tanımı tanımı

    Internet'te her bilgisayarın bir IP (Internet Protokol) adresi vardır. Bir IP adresi, noktalarla ayrılan dört rakamdan oluşur; örneğin sizin ip adresiniz, '219.93.178.162' şeklindedir. Bir bilgisayarın IP adresi varsa, Internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulur. Yani bir sitenin IP adresini biliyorsanız, Web tarayıcınıza bu adresi yazarak da bağlanabilirsiniz. Ancak bu rakamları akılda tutmak zor olduğundan her bir IP adresine karşılık gelen alan adları verilmiştir. Çoğu Internet Servis Sağlayıcılarda bulunan özel sunucu bilgisayarlardan (Alan Adı Sunucuları - Domain Name Server- DNS) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi İP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. Internet'te trafiğin işlemesi bu IP adreslerine bağlıdır. Böylece hiçbir karışıklık olmaz.
    Siz de Internet'e bağlandığınızda bilgisayarınıza bir IP adresi atanıyor. Ancak çoğu kullanıcının İP adresi dinamiktir, yani servis sağlayıcınızda o an boş bulunan bir IP adresi atanır. Bu yüzden her bağlantıda IP adresinizin son numarası değişir.

    Bazı IP adresleri sabittir (static ip), yani IP adresleri hiç değişmez. Türk Telekom yakın bir geçimişte isteyen ADSL kullanıcılarına sabit ip adresi hizmeti vermeye başlamıştır.

    TCP/IP nedir?

    "Bilgi Ağı" üzerindeki bilgi iletimi ve paylaşımı bazı kurallar dahilinde yapılmaktadır. Bu kurallara kısaca "internet protokolleri", ya da TCP/IP protokoller ailesi denir. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. Bir başka değişle, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar.

    Bu protokollere örnek olarak, dosya alma/gönderme protokolü (FTP, File Transfer Protocol), Elektronik posta iletişim protokolü (SMTP Simple Mail Transfer Protocol), TELNET protokolü (Internet üzerindeki başka bir bilgisayarda etkileşimli çalışma için geliştirilen *login* protokolü) verilebilir. Adını sıkça duyduğumuz WWW ortamında birbirine link objelerin iletilmesini sağlayan protokol ise Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) olarak adlandırılmaktadır. TCP/IP protokolü aynı zamanda, diğer iletişim ağlarında da kullanilabilir. Özellikle pek çok farklı tipte bilgisayarı veya iş istasyonlarını birbirine bağlayan yerel ağlarda (LAN) kullanımı yaygındır.

    DNS(Domain Name Services) NS, Internet host adlarının yer aldığı hiyerarşik bir veritabanıdır. Internet üzerinde hızla artan host’lara erişimi kolaylaştırmayı sağlar. DNS, internet yada UNIX bilgisayar adlarının çözülmesi için kullanılır. DNS’in düzenlenmesi için TCP/IP’nin kurulu olması gerekir

    Network yöneticisi DNS’i kullanarak domain ve bilgisayar adlarının çözümlenmesini sağlar. HOSTS dosyaları ile bir subnet içindeki ip adresleri bulunur. Birden çok subnet arasında , diğer bir deyişle domainler arsında IP adreslerinin bulunması için DNS’ e gereksinim vardır.

    IP(INTERNET PROTOCOL) : Internetin önemli bir bölümü IP‘ ye dayanır. Internet üzerinden yollanan bilgiler bir Internet paketi olarak paketlenir. Paket, Internetin bir kısmından diğerine yönlendirilebilir.

    Bir kullanıcı IP numarasını kolaylıkla değiştirebilir. Kullanıcı eğer aynı adres te biri varsa beklemede kalır(ping). Eğer yoksa IP adresini değiştirebilir.

    Örneğin:

    Ping 155.223.5.8

    Pinging 155.223.5.8 with 32 bytes of data:

    Request timed out.

    Request timed out.

    Request timed out.

    Request timed out.
    -alıntı-

    HOST -HOSTING NEDİR?
    BASİTÇE
    Müstakil bir ev yaptırmak istiyorsunuz, bunu gerçekleştirebilmek için sahip olmanız gereken şeyler vardır;

    Arsa
    İnşaat ruhsatı
    İnşaat malzemeleri (demir, tuğla, boya vs.)
    Bu örnekten yola çıkarsak, inşaat ruhsatınız: alan adı (domain), inşaatı gerçekleştirebilmek için ihtiyacınız olan malzeme: web sayfanız ve arsanız: hosting‘dir.

    Arsa sahibi olmadan müstakil ev yapamayacağınız gibi hosting sahibi olmadan da web sayfanızı yapamazsınız. Ruhsatınız olmadan yaptığınız inşaatın geçerliliği olmazken aynı şekilde alan adınız (domaininiz) olmadan da yaptığınız web sayfanızın internet ortamında bir geçerliliği olmaz.

    Evinizin sahip olmasını istediğiniz özellikler de aynen hosting için geçerlidir; örnek vermek gerekirse evininizin şu özellikleri olmasını istersiniz:

    Hızlı bir şekilde ve trafiğe takılmadan gitmek istersiniz
    Güvenli bir yerde olmasını, dışarıdan kimsenin içeriye girememesini istersiniz
    Evinizde kullandığınız tüm ürünlerin son teknoloji ürünleri olmasını ve garantili olmasını istersiniz
    Orada mutlu olmak istersiniz..
    İşte tüm bu örneklerden de rahatça anlayabileceğiniz gibi hosting; hızlı ve güvenilir bir sunucuda yer almalı ve bu sunucu da en güncel panel ya da yazılımları kullanmalıdır. Böylece sorunsuz bir hizmet alarak, mutlu olursunuz.

    Teknik anlatımı:

    Host kelime anlamı olarak barındırmak demektir.. Aslında internet alemindeki anlamıda tam olarak budur. Yani internet sitenizin sanal alemde barındığı yerdir. İnternet siteniz için hazırladığınız yazıların, resimlerin, ses dosyalarının internette bir yerde saklanması gerekir.. İnterneti kendi kişisel bilgisayarınız gibi düşünürseniz Resimlerinizi resim klasöründe, müziklerinizi ise Müziklerim klasöründe saklarsınız ihtiyaç duyunca buradan çagırır ve kullanırsınız, işte internet siteleri için host ( Barınak ) aynıdır.. Bunun tek farkı internet sitenize sadece sizin bakmanız degil birçok insanın bakma ihtiyacı oldugu için Bu bilgisayarın sürekli açık kalması gerektigidir. İnternet sitesi açmak için öncelikle bir Alan adı almanız gerekmektedir ( Yani Domain ) . Daha sonra bu alan adını hosting aldıgınız bilgisayarın İP adresine yönlendirirsiniz ve siteniz artık yayında.. İnternet sitelerinin host edildiği bu sürekli açık kalan bilgisayarlara Server ( Sunucu ) denilmektedir… Server dediğimiz bilgisayarlar çoğunlukla evimizde kullandığımız bilgisayarlardan kesinlikle farksızdır. Ancak bazıları yüksek özelliklere sahiptir.. Kendi bilgisayarınızıda internet siteniz için bir Kişisel Bir Server ( Sunucu ) yada host ( Barınak) haline getirebilirsiniz. Bunun ilk şartı bilgisayarınızın sürekli açık kalmasıdır.. Kapanırsa internet sitenizde kapanacaktır çünkü.. İkinci şart ise sabit bir İp adresine sahip olmanız gerekmektedir… Bu ip adresi sizin sitenizin ulaşım adresi olacağı için sabit olmalı yani değişmemelidir. Bundan sonra kendi bilgisayarınızdan sitenizi host edebilirsiniz ancak çok zahmetli iştir.. Özellikle Ülkemizde yıllık 5 TL bile host bulunurken bunlara kesinlikle gerek yok..

    MESELA HOSTING HIZMETI SUNAN BIR KAÇ FİRMA

    http://www.aydesign.net/hostingpaketlerimiz.htm
    http://www.hostbul.net/

    DNS NEDİR?






    İnternette bulunan her nesnenin, etkileşime giren her sunucu ve ucun bir İnternet Adresi olması gerekir. Bu adres protokol seviyesinin IPv4 ve IPv6 olmasına göre 32 bit ya da 128 bit uzunluğundadır. Alan Adı bu 32 ya da 128 bit uzunluğundaki sayı yerine insanların anlayacağı, akılda tutacağı, kurumsal kimlik ve marka ile özdeşletirebileceği isimlerin kullanılmasını sağlar. Örneğin tr.wikipedia.org alan adı ile 207.142.131.210 şeklindeki IP nosu ile bağlantıyı Alan Adı Sistemi sağlar. Sırayla; org, wikipedia.org ve tr.wikipedia.org içiçe geçmiş İnternet alanları ya da bölmeleridir.

    Alan Adı Sistemi'nin yarattığı ilişkiler 1e1 ilişki olmak zorunda değildir. Bir alan adına birden fazla IP numarası atanabilir. Bu yoğun talep olan hallerde geçerlidir. Wikipedia.org, yahoo.com, google.com gibi adreslerde bu çok olur. Ama daha yaygını, birçok alan adı tek bir IP'ye atanabilir. Buna da "Sanal Evsahipliği" (Virtual Hosting) denir.

    Alan Adı Sistemi hiyararşik bir yapı gösterir. En üste .com, .org, .net, .int, .edu, .info, .biz, .aero, .travel, .jobs, .gov, .mil gibi "jenerik" üst düzey alanlarla (gTLD) .tr, .us, .de, .uk, .jp, .az gibi ülke alanlarından (ccTLD) oluşur. Buna son olarak .eu ve .asia gibi bölgesel birkaç üst düzey alan adı daha eklenmiştir...


    DNS’in tarihçesi [değiştir]Bilgisayar ağları üzerindeki isimlendirme sorunu ilk olarak Internetin babası sayılan ArpaNet zamanında ortaya çıkmıştır. 1970’lerde ArpaNet günümüz ağları ile karşılaştırılamayacak kadar küçük durumdaydı ve yalnızca birkaç yüz ile ifade edilebilen sisteme hizmet veriyordu. Bu tarihlerde isimlendirme için tek noktada tutulan bir dosyanın bulunması ve diğer tüm sistemlerin bu dosyayı belli aralıklarla kendi taraflarında güncellemesi isimlendirme sorununu çözmüştü.

    Adres-isim tanımlamalarını içeren HOSTS.TXT dosyası SRI tarafından SRI-NIC adında bir bilgisayar üzerinde tutulmaktaydı. Bu dosya her adrese bir isim karşılık gelecek şekilde düzenlenmişti. ArpaNet üzerindeki yeni isim tanımlamaları ve değişiklikleri SRI’ya gönderilen e-postalar arcılığı ile yapılıyor ve HOSTS.TXT’in kopyası FTP ile alınıyordu.

    ArpaNet üzerinde TCP/IP kullanımına paralel olarak ortaya çıkan bağlantı patlaması, isim çözümü için birçok sorunu da beraberinde getirdi. Öncelikle isim çakışmaları ortaya çıktı, sayı artmakta ve her bilgisayara özgün bir isim atanmasında problemler yaşanmaktaydı. Ayrıca yalnızca isim çözümlenmesi için oldukça yüksek miktarda bant genişliği harcanmakta ve buna rağmen kullanılan isim veritabanlarının uyumlu olması her zaman sağlanamamaktaydı.

    Bu durumun ortaya çıkmasından sonra ArpaNet daha ölçeklenebilir bir isim çözümleme yapısı için araştırmalara başladı. Paul Mockapetris bu işle görevlendirildi. Mockapetris 1984 yılında Domain Name System (DNS)’i tanımlayan RFC 882 ve RFC 883’ü yayınladı. Bunlar daha sonra halen geçerli olan RFC 1034 ve RFC 1035 tarafından güncellendiler.


    DNS'in yapısı [değiştir]DNS sistemi isim sunucuları ve çözümleyicilerinden oluşur. İsim sunucuları olarak düzenlenen bilgisayarlar host isimlerine karşılık gelen IP adresi bilgilerini tutarlar. Çözümleyiciler ise DNS istemcilerdir. DNS istemcilerde, DNS sunucu ya da sunucuların adresleri bulunur.

    Bir DNS istemci bir bilgisayarın ismine karşılık IP adresini bulmak istediği zaman isim sunucuya başvurur. İsim sunucu, yani DNS sunucu da eğer kendi veritabanında öyle bir isim varsa, bu isme karşılık gelen IP adresini istemciye gönderir. DNS veritabanına kayıtların elle,tek tek girilmesi gerekir.

    Internet adresleri ilk önce ülkelere göre ayrılır. Adreslerin sonundaki tr, de, uk gibi ifadeler adresin bulunduğu ülkeyi gösterir. Örneğin tr Türkiye'yi, de Almanya'yı, uk İngiltere'yi gösterir. ABD adresleri için bir ülke takısı kullanılmaz çünkü DNS ve benzeri uygulamaları yaratan ülke ABD’dir. Öte yandan, ABD'ye özel kuruluşlar için us uzantısı yaratılmıştır. Internet adresleri ülkelere ayrılıdıktan sonra com, edu, gov gibi daha alt bölümlere ayrılır. Bu ifadeler DNS'de üst düzey (top-level) domainlere karşılık gelir. Üst düzey domainler aşağıdaki gibidir:


    DJDNS [değiştir]
    Resolving (Çözümleme): Aranılan bir kaydı bulma işlemi [değiştir]Mesela http://google.com.tr adresine karşılık gelen IPv4 adresinin 72.14.221.104 olmasının bulunması. Çözümleme yapan yazılımlar iki çeşit işlem yaparlar; özyineli çözümeme ve özyineli olmayan çözümleme. Sorgularda gönderilen RD (recursion required - özyineli gerekli) bitlerine göre sorgunun türü belirlenir. Özyineli olmayan sorgulara cevap veren sunucular cevap olarak ardışık isim sunucuları verirler.
    Sonuç olarak yapılan bir sorgu özyineli ise http://google.com.tr için doğrudan 72.14.221.104 IP'si ya da "makina bulunamadı" cevabı verilebilir. Fakat özyineli olmayan bir sorguda cevabı bulmak için başka bir isim sunucusunun IP'sini verebilir. Özyineli olmayan sorgular aynı zamanda yinelemeli sorgular olarak da bilinirler.


    Authoritive Nameserving (Yetkili İsim Sunumu) [değiştir]Bir alan hakkında bilgi bulunduran sunucudur. Mesela yildiz.edu.tr alanının MX (Mail eXchanger), NS (Name Server), A (Address)(Bunlar - Resource Record - Özkaynak Kaydı olarak bilinir) kayıtlarının tutulduğu isim sunucusudur .

    CANLI BİR ÖRNEK

    Bir sorgu nasıl yapılır. Mesela http://google.com.tr adresinin IPv4 karşılığı nedir? Bunun için çözümleyici ya da sizin bilgisayarınız Internet'te birkaç yetkili isim sunucusunu gezmek zorundadır. İlk başta " . " sunucularından tr TLD'si için yetkili isim sunucu IP'si bulunur. Bunun IP'si (ki bu IP'nin makina ismi ülkemiz için ns1.metu.edu.tr ya da ns2.metu.edu.tr'dir) alındıktan sonra bu yetkili isim sunucuya "com.tr." i barındıran yetkili isim sunucu IP'si sorulacak ve bu işlem böylece devam edecektir ve sonuç olarak 72.14.221.104 adresini sizin makinanız ya da /etc/resolv.conf dosyanızda bulunan çözümleyicinin Google Türkiye'nin yetkili isim sunucusundan aldığı bilgilere göre belleğinde belli bir müddet tutacaktır. Bu süreye TTL (time to live - yaşam süresi) denir. Bu süre boyunca çözümleyici gerekli bilgileri belleğinde saklayacaktır. DjbDNS için aksi belirtilmezse bu süre 42 dakikadır. Kurulacak göre bu süre 5 saniye de yapılabilir. (Nitekim birden fazla www sunucunuz var ve bunlar arasında döner turnuva kullanarak yük dengelemesi yapmak istersek bu saniye değeri kullanılacaktır).

    com : Ticari kuruluşları gösterir.
    edu : Eğitim kurumlarını gösterir.
    org : Ticari olmayan, hükümete de bağlı bulunmayan kurumları gösterir.
    net : Internet omurgası işlevini üstlenen ağları gösterir.
    gov : Hükümete bağlı kurumları gösterir.
    mil : Askeri kurumları gösterir.
    num : Telefon numaralarını bulabileceğiniz yerleri gösterir.
    arpa : Ters DNS sorgulaması yapılabilecek yerleri gösterir.
    Bu isimlere yakın zaman önce biz veya tv gibi isimler da eklenmiştir.

    Alan isimleri, ağaç yapısı denilen ve belli bir kurala göre dallanan bir yapıda kullanılmaktadır.

    Amerika haricinde, internete baglı olan tüm ülkelerdeki adresler, o ülkenin ISO3166 ülkekodu ile bitmektedir. Türkiye'deki tüm alt alan adresleri, .tr ile bitmektedir. Örneğin; marine.ulakbim.gov.tr adresinde:

    tr Türkiye'yi,
    gov alt alanın devlet kurumu olduğunu
    ulakbim bu devlet kurumunu
    marine bu kurumda bulunan bir makineyi göstermektedir

    DNS VE MICROSOFT

    DNS (Domain Name System, Etki Alanı Adı Sistemi) bilgisayarları etki alanları(domainler) adları olarak adlandırmayı amaçlayan bir sistemdir. TCP/IP iletişim kuralının bir parçası ya da tamamlayan hizmetidir. DNS sayesinde bilgisyarlar, mehmet gibi bir ad yerine ait olduğu etki alanıyla birlikte adlandırılır: mehmet.sirket.com gibi. Böylece daha anlaşılır hiyerarşik bir yapı oluşturulur. DNS yapısının ana işlevi ise TCP/IP ağlarında, adlarda aygıtların IP adreslerinin çözülmesi işlemidir. Buna ad çözümleme denir.

    Peki neden DNS bu kadar önemlidir? Active Directory kurmak ya da dcpromo ile etki alanı oluşturulacaksa önce Active Directory tarafından kullanılacak olan bölge(zone) yaratılmalıdır. Örneğin sirket.com diye bir Active Directory etki alanı kurulacaksa, sunucu üzerinde DNS hizmeti aracılığıyla sirket.com adlı bir bölge yaratılmalıdır.

    DNS, daha anlaşılır ve hiyerarşik bir yapı oluşturur. Hiyerarşik sistem içinde, en üst düzey etki alanları kökü oluşturur. Bu nedenle de buna kök etki alanı denir.

    mehmet.sirket.com

    Domain Name System (DNS), TCP/IP ağlarında client/server iletişimin tamamlayıcı bir parçasıdır. DNS (Domain Name System), ağ içindeki bilgisayarların adlandırılmasını ya da adlarının elde edilmesini sağlayan bir sistemdir. Internet üzerinde yaygın olarak kullanılan DNS sistemi özel ağlar (intranet) içinde de kullanılabilir. Bildiğimiz gibi TCP/IP ağlarında bilgisayarların birer IP adresi vardır ve ağ içindeki iletişim bununla sağlanır. Ancak ağ içindeki çok sayıda bilgisayarların IP adresini bulmak ve kullanmak zor olur. Bu nedenle ağ bölümlerine (domain) ve bilgisayarlara belli bir hiyerarşi içinde adlar verilir. İşte DNS, bu adlandırma sistemidir.

    TCP/IP ağlarında bilgisayar adlarını IP adreslerine çeviren dağıtık bir veritabanı olan DNS, Windows 2000’deki ad çözümlemesi (name resolution) için kullanılır. Windows 2000 Active Directory’ye yükseltmek ve bir etki alanı yaratmak için yerel ya da remote (uzak) olmak üzere bir DNS kuruluşuna gereksinim vardır. Bir Windows 2000 Server’e DNS hizmetini kurarak DNS sunucusunun aktif hale getirlmesinin ardından diğer istemci bilgisayarlar TCP/IP konfigürasyonlarında DNS Server’ın adını belirterek DNS’ten yararlanırlar.

    DNS sisteminde ağ içindeki bilgisayarlar düz bir liste olarak değil de hiyerarşik ve mantıksal bir liste olarak tutulur.

    Düz bilgisayarlar listesi:

    İrfan

    Murat

    Laboratuar

    Bilgisayar Müh.

    Arşiv

    ...........

    Hiyerarşik Sistem:

    Irfan.sirket.com

    Murat.sirket.com

    Altsirket.sirket.com

    Arsiv.altsirket.sirket.com

    DNS adlandırma sisteminde başta Internet olmak üzere bilgisayarların ve hizmetlerin yerleştirilmesi için kullanıcı-tanımlı adlar kullanılır. Böylece bir kullanıcı bir DNS adını (domain adı) girdiğinde DNS servisleri bu adı çözerek IP numarasını elde eder. Örneğin sirket.com adı bir bilgisayarı, posta ya da Wenb sunucusunu belirtir. sirket.com kolay ve anlaşılabilir bir addır. Ancak ağ üzerinde bilgisayarlar sayısal adreslerle iletişim kurarlar.İşte DNS sistemi bu sayılar ile kullanıcı-temelli adlar ile ilişkiyi kurar.

    Resimdeki örnekte client(istemci) bilgisayar sirket.com diye adlandırılan bilgisayarın IP adresini sorgulamaktadır. Bu yanıt DNS server tarafından kendisine verilebilecektir. Çünkü DNS server diğer bilgisayarların adlarını ve IP adreslerini tutmaktadır.

    DNS şunları yapar:

    Etki alanı adlarının IP adreslerini çözer.
    IP adresi ve etki alanı adları veritabanının güncellenmesi ve sorgulanması.
    Veritabanı bilgilerinin DNS sunucuları arasında çoğaltılması.
    Veritabanı için bir şema sağlar.



    ŞEKİL 1.2NS sisteminin temeli



    DNS Etki Alanı Adları

    Domain Name System(DNS), Request for Comments (RFCs) 1034 ve 1035 üzerine kurulmuştur. Bu belgeler DNS temelli yazılımların ortak bileşenlerini belirtir.

    · Bir DNS domain namespace (ad alanı) hiyerarşik olarak etki alanı adları bilgilerini tutar.

    · Kaynak kayıtları (RR) ise DNS etki alanı adlarını belli bir tür kaynak bilgiyle eşleştirir.

    · DNS sunucular kaynak kayıtları üzerinde sorgulara yanıt verirler. DNS istemciler ise sunuculardaki bilgilerden adları bulur ve çözerler.



    ŞEKİL 1.3: Hiyerarşik DNS ad alanı (name space)


    DNS Ad Alanı
    DNS etki alanı içinde adlandırılmış etki alanlarında oluşan bir ağaç yapısıdır. Ağacın düzeyleri kaynak gruplarını, en uç düzeyi (yaprakları) ise belli bir kaynağı belirtir



    ŞEKİL 1.4: DNS ad alanı



    DNS ağacı içinde kullanılan bir etki alanı adı bir kurulan bir etki alanına karşılık gelir. Etki alanı adları değişik şekillerde kullanılabilir. Örneğin sirket.com etki alanı adı ikinci düzey bir etki alanı adıdır. Çünkü iki kısımdan oluşur: sirket ve com.

    Tablo 1.1’de ad alanı içindeki etki alanı adlarının nasıl yaratıldığına ilişkin bilgiler bulacaksınız:


    Ad türü Açıklama Örnek

    Kök etki alanı Kök domain. Ağacın en Tek bir nokta (.) ya da bir adın sonundaki

    (Root domain) üstüdür.Adı olmaz. Nokta nokta olarak belirtilir.

    ile temsil edilir.



    Üst-düzey domain İki ya da üç harften oluşan “.com”, ticari ve iş dünyasındaki internet

    adlar ülke, organizasyon tipi kullanımına adanmıştır.

    gibi bilgileri gösterir.



    İkinci düzey domain Üst düzey adına bağlı olarak “sirket.com”, ikinci-düzey bir domain adı-

    bir şirketin ya da bir organi- dır. Genellikle Internet DNS sunucularına

    zasyonun belirtilmesini sağlar. kayıtlıdır. Microsoft.com., milli yet.com.tr ya da isbank.com.tr gibi

    Alt etki alanı İkinci düzey adın DNS ağacı “teknik.sirket.com”

    (Subdomain) içinde genişletilmesini sağlar.



    Host ya da kaynak DNS ağacı içindeki en alt uçla “bilgisayar.teknik.sirket.com.”, gi

    adı rı belirtir. Genellikle bir bilgisa- bi DNS ağacı içinde bir bilgisayarı

    yarı tanımlamak için kullanılır. tanımlar.

    murat.teknik.sirket.com

    DNS Adlarının Anlaşılması

    Bir etki alanı adı (FQDN, Fully Qualified Domain Name) soldan sağa doğru okunur.

    Örnek:

    sunucu1.teknik.sirket.com

    murat.teknik.sirket.com

    Açıklama:



    com ticari domain grubu

    sirket etki alanı adı.

    teknik etki alanı olmayan (hayali) bir etki alanıdır. murat bilgisayar adı bu etki alanına kayıtlıdır.

    sunucu1 bir bilgisayar adı olabilir.

    Bileşenler . (nokta) ile ayrılır.

    NOT Windows 2000’deki hiyerarşik etki alanı adı adları FQDN (Fully Qualified Domain Name) olarak bilinir.

    teknik.sirket.com: şirket adı alanının alt etki alanı olan teknik etki alanı ..

    bilgisayar1.teknik.sirket.com: şirket adı alanının etki alanı olan teknik etki alanındaki bir bilgisayarın adı.

    Internet Etki Alanları Adları

    Daha önce de belirttiğimiz gibi DNS sistemi Internet’te yaygın olarak kullanlmaktadır. Çok sayıda kişinin istediği bilgisayara web sitesine erişmesi DNS sayesinde olmaktadır. DNS sistemi Internet’te kullanıldığı gibi şirket içindeki özel ağlarda da kullanılabilir.

    Internet etki alanı ad alanının kök kısmı Internet komitesi tarafından belli kuralara göre yönetilmektedir. Kök etki alanı hemen altında bulunan en üst etki alanları da Internet komitesi tarafından yönetilir.

    · Organizasyonlar için etki alanları

    · Coğrafik etki alanları

    · Geriye doğru arama etki alanları

    Organizasyonlar için olan etki alanları 3 karakterlik bir kod ile organizasyonun amacını belirlemeyi sağlar. Örneğin sirket.com, microsoft.com gibi com burada şirket etki alanı adının ticari bir organizasyon olduğunu gösterir.

    Coğrafik etki alanları ise ülkelerin kodlarını gösterir. .Tr gibi. Örneğin isbank.com.tr ya da sirket.com.tr gibi. Tablo 1.2’de yaygın olarak kullanılan etki alanı ekleri yer almaktadır.

    Ters etki alanı ise özel bir etki alanıdır. in-addr.arpa ile adlandırılırlar ve ters arama işlemlerinde (yani adı verip IP adresini bulma yerine IP adresini verip adı bulmak gibi) kullanılırlar.


    .com Ticari amaçlı simgeleyen bir adlandırma . Microsoft.com gibi

    .edu Eğitim organizasyonları. Ege.edu.tr gibi.

    .gov Devlet organizasyonları. Maliye.gov gibi

    .int Uluslar arası organizasyonlar

    .mil Askeri organizasyonlar.

    .net Network (ağ) organizasyonları. Vestel.net.tr gibi.

    .org Ticari olmayan kuruluşlar için domain adları.

    Temel DNS Terimleri

    Temel DNS terimleri arasında DNS sunucular(server), kaynak kayıtları (RR) ve bölge(zone) dosyaları gibi bileşenler yer alır.

    · DNS Sunucuları(Server): DNS sunucuları, adların IP adreslerini içeren DNS server programlarını çalıştıran bilgisayardır. DNS sunucuları istemci querylerini (sorguları) yanıtlar.

    · DNS Çözücüleri: DNS çözümleyiciler ise sunuculardan bilgi almak için DNS sorgularını kullanan programlardır. Çözümleyiciler uzak bir DNS sunucu ya da lokal bilgisayardaki sunucuyu kullanırlar.

    Kaynak Kayıtları

    Kaynak (resource) kayıtları ise istemci sorgularını çözmek için DNS veritabanında yer alan bilgilerdir. Her bir DNS sunucusu kendi adlandırma alanı için yapılan sorgulama için kaynak kayıtlarına sahiptir.

    Bilgisayar adı: IP adresi

    Bilgisayar1.sirket.com 200.200.200.1

    Bölge Dosyaları: Bir DNS server, kaynak kayıtlarını içeren bir ya da dahaçok bölge dosyasına sahiptir. Bölgeler DNS ad alanın bir kısmıdır.

    Bölgeler

    DNS ad alanın bir kısmına bölge (zone) adı verilir. Bölgeler bir DNS sunucusu üzerinde saklanan kayıtlara karşılık gelir. Her bölge genellikle bir etki alanına bağlıdır. Etki alanları ise ad alanın bir koludur (branch). Etki alanları kayıtlarla ilgilidir. Bir bölge çok sayıda etki alanını da içerebilir. DNS sisteminde yer alan bir DNS ad alanı bölgelere bölünür. Bölgeler bir ya da daha çok DNS etki alanları hakkında bilgi saklarlar.

    Bölgelerle etki alanları arasında ne fark vardır? Bölge, tek bir etki alanı için yaratılan bir veritabanıyla başlar. Bir bölge ise veritabanı dosyası ana makine (host) adlarının IP adreslerini saklar. Bir alt etki alanı ekleneceği zaman orijinal bölge kayıtlarında yer alır ya da diğer bir bölge gönderilir.


    ŞEKİL 1.5: Bölgeler



    Örneğin sirket.com etki alanı tek bir etki alanı olarak yapılandırılmıştır. Bunun dışında alt etki alanları da aynı bölge de olabilir ya da diğer bölgelere atanabilir.




    Zone Türleri Açıklama

    Standart Birincil Bölge veritabanı dosyasının master kopyası. Bölgenin

    yaratıldığı bilgisayarda yer alır.

    Standart İkincil Bölge veritabanı dosyasının bir kopyası (replikası). Bu dosya ana DNS

    sunucu üzerinde ya da diğer DNS sunucularında yaratılır. Dosya Read

    only’dir.

    Active Directory Tümleşik Active Directory içinde saklanan bir bölge veritabanı dosyası. Active Directory çoğaltma işlemi sırasında bölge veritabanı da güncellenir.

    NOT Windows NT 4.0’da yer alan DNS Server servisi standart birincil ve standart

    İkincil bölge yaratmayı sağlar. Sadece Windows 2000, active directory

    integrated (active directory ile tümleşik) bölgelerin yaratılmasını sağlar.

    Bir DNS sunucusu gereksinimlere göre bir ya da daha çok bölge yapılandırabilir.Birden çok bölge yaratılarak yönetim görevleri farklı gruplara verilebilir. Bunun dışında aynı bölge birçok sunucu üzerinde saklanarak load balancing ve fault tolerance sağlanır.

    Bölgelerin diğer DNS sunucuları tarafından tanınması bir ad sorgusuna yanıt verecek olan DNS sunucusu sayısını arttırır. Aksi taktirde tek bir DNS sunucusu kullanılamaz durumda olmasıyla ad sorgusu (query) başarısızlıkla sonuçlanır.

    Bölge Aktarmaları

    Diğer sunucuların bölgeleri içermesi için bölge aktarımı (replication) yapılır.Böylece bölge bilgileri bütün sunuculara replike edilir ve eşitlenir.Böylece ortama yeni bir DNS server eklendiği zaman tam aktarma yapılır.Windows 2000 Server ayrıca artırımlı bölge aktarımını da destekler.Bu düzenleme ise sadece değişine bilgilerin aktarımı anlamına gelir.

    Aşağıdaki işlemler bölge aktarımına neden olur:

    · DNS hizmetinin ikinci bir sunucuda başlatılması:Bölge için interval (aralık) zamanın bitmesi durumunda ya da ikincil sunucu (seconder server) üzerindeki DNS Server servisi başlatıldığında, ikincil sunucu ana sunucuyu değişiklikler için sorgular.

    · Birincil bölgenin üzerinde değişiklik yapıldığındaNS sunucuları birincil ve ikincil bölgelere ev sahipliği yapar.Birincil bölgeler yerel olarak yönetilirler.İkincil bölgeler ise diğer sunuculardan replike edilirler.Bölge aktarımı her zaman ikincil sunucu tarafından başlatılır.

    DNS Sunucuları

    DNS sunucuları bir ya da daha fazla bölge hakkında bilgi saklarlar.Bir DNS sunucu bir sorgu (sorgu) aldığında istenilen bilgiyi lokal bölge dosyalarında arar.Eğer bulamazsa sorgusu için diğer bir DNS sunucusuna başvurulur.

    İkincil sunucuların yararları:

    · Fault tolarance ( hata giderme)

    · Geniş alan ağlarındaki trafiğin azaltılması.

    · Bölgenin birincil sunucu üzerindeki yükün azaltılması.

    Yalnızca Önbellekleme Yapan Sunucular

    Bütün DNS serverlar caching (önbellek) işlemi yaparlar.Bir adın çözülmesinin ardından sonuç yaratılan ön bellek üzerinde bir süre tutularak DNS ad çözümlemesinin (resolution) performansı arttırılır.Önbellkeleme sunucuları bu listeyi belli bir zaman içinde oluştururlar.Bunun dışında bu sonuçlar herhangi bir bölge dosyası içermezler.

    Kayıtlar ve Bölge Dosyaları

    DNS sunucular adları çözmek için kendi bölge dosyalarına danışırlar.Bu dosyalar DNS veritabanı olarak da adlandırılır.Bu dosyalar içinde kaynak kayıtları (resource records) yer alır.Bu kayıtlarda etki alanı bilgileriyle ilişkilendirilir.Kaynak kayıtlarının bazıları IP adreslerine karşılık gelen adları tutarken diğerleri diğer DNS sunucularının yerlerini tutar.

    Kaynak kayıtlarının yapısı aşağıdaki gibidir:

    Sahip TTL Sınıf Tür RDATA

    Alanların bir çoğu seçimliliktir.Sahip alanı kaynak kaydının ait olduğu host ya da etki alanı adını belirtir.TTL (Time To Live ) alanı ise 32-bit bir saniye bilgisidir ve çözücünün bu bilgiyi yutacağı (cahe) zamanı belirtir.Sınıf bilgisi ise kullanılan protokol ailesini tanımlar.RDATA alanı ise kaynak bilgiyi gösterir.

    Kaynak kayıtlarının türü

    DNS veritabanında değişik kaynak kayıtları yer alır:SOA, NS, A, PTR, CNAME, MX, SRV.Bu liste Windows 2000 kuruluşları içinde bulunan kaynak kayıtlarıdır.

    Kaynak adı Amacı

    SOA (start of authority) Domain bilgilerini içeren DNS ad sunucusunu tanımlar.

    NS (name server) Domain içindeki DNS ad sunucularının Adlarını listeler.

    A (host) Bir host (bilgisayar) adını bir IP adresine çözer.

    PTR ( pointer) Bir IP adresini bir host adına çözer.Geri aramalar için IP adresini bir ana makine adıyla eşleştirir.

    CNAME (canonical name) Belli bir host için alias (ek) adı yaratır.

    SRV (service) Belli bir servis için belli bir servisin yerini bulur.Örneğin bir istemci DNS sunucusuna bir ad sunucusundan SRV kayıtları sayesinde domain controller bilgisayarların (server) IP adreslerini bulur.

    Ana makine diğer adlarını (alias) CNAME kayıtları kullanılır.Diğer adlar sayesinde, tek bir bilgisayar bir çok bilgisayar gibi görünür.Örneğin teknik.sirket.com, www.sirket.com ve ftp.sirket.com olarak görünebilir.

    Bir CNAME kaydı yaratmak için şu adımları izleyin:

    1. DNS konsolunda, çalışmak istediğiniz sunucu için olan Arama Bölgelerini Aktar’ı genişletin.

    2. Güncelleştrimek istediğiniz etki alanını sağ tıklayın ve ardından açılan mönüden Yeni Kısa Ad ‘ ı seçin.Bu , şekil 5.6’ de görülen iletişim kutusunu açar.

    Diğer ad alanına ek adı yazın.

    4. Hedef ana bilgisayarın tam adı içinde ek adın kullanılacağı bilgisayar için tam ana makine adını yazın.

    Temel DNS İşlemleri

    Buraya kadar temel DNS terimlerini açıkladıktan sonra, aşağıdaki bölümde DNS hizmetinin kurulması ve yapılandırılması için gerekli işlemler yer almaktadır.Windows 2000 server üzerinde DNS sunucusunun kurulması ve ardından bölgelerin yaratılması Active Directory kuruluşu için bir hazırlıktır.

    DNS Sorguları Nasıl İşler?

    Bir DNS istemci, program içinde geçen bir adı aramak istediğinde; bu ad DNS Sunucusuna sorulur.Bu işleme DNS sorgu denir.Her sorgu mesajı sunucuya iki kısımdan oluşan bir bilgi gönderir ve yanıtını ister.

    · Belirtilen DNS etki alanı adı.(FQDN).

    · Bir kaynak kaydını ya da sorgu işlemini belirten sorgu türü.

    Örneğin bir bilgisayarın FQDN adı murat.teknik.sirket.com ise ve sorgu türü A(adres) kaynak kaydına sahipse; DNS işlemci, DNS sunucuya şu soruları sorar:

    Soru: murat.teknik.sirket.com adli bilgisayar için A kaynak kaydına sahip misin?

    DNS sorguları (query) değişik şekillerde çözülürler. Bazen bir istemci sorgusunu yanıtlamak için bir önceki sorgudan oluşturduğu yerel ön bellekten yanıtlanır.Normalde DNS sunucu kendi önbellek kayıtlarına bakarak sorguyu yanıtlar.Bunun dışında bir DNS sunucu, istemcinin yerine diğer DNS sunucularla da ilişki kurarak istemcinin isteğini sorar.Bu işleme recursion (önyineleme) denir.Ayrıca istemcinin kendisi de diğer DNS sunucularla ilişki kurabilir.Bu işlem için ayrı bir sorgu kullanılır.Bu işlem ise iteration (yineleme) olarak adlandırılır.



    ŞEKİL 1.6: DNS sorguları



    Geriye Doğru Arama

    Bütün DNS aramalarında DNS adının diğer bilgisayarlarda araması yapılır ve IP adresi elde edilir.Buna ileri (forward) arama denir.DNS bunun dışında geriye doğru arama olarak adlandırılan ve IP adresi olan istemcilerin adının aranmasını da gerçekleştirebilir.

    Active Directory Tümleşik Bölgeler

    Windows 2000 , DNS ile Active Directory’ i birleştirmiş ve Active Directory Tümleşik Bölge kavramı ortaya çıkmıştır.Active Directory Bütünleşik Bölgeler de bölge datası Active Directory içinde nesne olarak saklanır ve etki alanı çoğaltma işleminin bir parçası olarak replike edilir.

    Active Directory Bütünleşik Bölge Yaratmak:Bir Active Directory bütünleşik bölge eklemek için:

    1. DNS konsolu açılır.

    2. İstenilen sunucu üzerinde sağ tıklanır.

    3. Yeni Bölge Yarat seçilir.

    4. Yeni bir bölge yaratma sihirbazı devreye girer.Buradan Bir Bölge Türü Seç sayfası seçilir ve Active Directory bütünleşik seçeneği seçilir.

    5. İleri düğmesiyle ilerlenerek bölgede arama türü belirtilir:

    İleri Arama seçeneği seçildiğinde bölge adı sorulur.ardından otomatik olarak bölge ve diğer bilgileri, SAO ( Start Of Authority) ve NS (Name Server) kayıtları yaratılır.Ardından bölge veritabanı dosyaları etki alanı içindeki denetleyicilerine çoğaltılır.

    Geriye Doğru Arama seçeneği seçildiğinde ağ, alt ağ mask ve bölge adı sorulur.Ardından otomatik olarak bölge ve diğer bilgileri;SAO ( Yetki Başlangıcı) ve NS ( Ad Sunucusu) kayıtları yaratılır.

    Active Directory tümleşik olan bölgeler Active Directory içinde saklanırlar.Bölge veritabanı dosyaları Windows\System32\Dns klasöründe saklanır.Standart bölge veritabanları da burada saklanır.

    Mevcut Bölgeleri Değiştirmek:Mevcut standart birincil bölgeleri bir Active Directory bütünleşik bölge haline çevirebilirsiniz.Bu işlem için şunları göz önünde bulundurmanız gerekir:

    · DNS sunucu bir etki alanı denetleyicisi üzerinde çalışmalıdır.

    · Active Directory bütünleşik bölge Active Directory içinde saklanmalıdır.Birincil sunucu üzerinde herhangi bir bölge veritabanı dosyası olmamalıdır.

    Mevcut bir standart primary zonu Active Directory integrated zona çevirmek için, çevrilecek bölge üzerinde şu işlemler yapılır:



    1. Özellikler iletişim kutusunda Genel tabı seçilir.

    2. Bölge Türünü Değiştir iletişim kutusunda Değiştir seçeneğine tıklanır ve Active Directory tümleşik birincil seçeneği seçilir.

    Dinamik Güncelleme

    Dinamik güncelleme (update) işlemi, DNS istemcisinin kendi A( address) kaynak bilgisinde bir değişiklik olduğunda DNS server’a bildirilmesi anlamına gelir.Windows 2000 istemci ve sunucu olarak dinamik güncelleme işlemini destekler.

    DNS dinamik güncelleme protokolü, bilgisayarın adresinin yenilenmesi durumunda DHCP kayıtlarının dinamik olarak güncellenmesinin sağlar.

    ŞEKİL 1.7: Dinamik Güncelleme



    Bir bölgenin dinamik olarak güncellenmesi ( update) edilmesi o bölgenin özellikler iletişim kutusundan Güncellemeye İzin Verilsin mi Seçeneğinin Evet olarak seçilmesi gerekir.

    Bununla birlikte DHCP server‘ında DNS dinamik güncelleme işlemi için düzenleme yapmak gerekir.Bu işlem için DHCP server üzerinde Özellikler iletişim kutusunda Dinamik DNS tabında DNS istemci bilgisinin dinamik güncellemesini etkinleştir onay kutusu işaretlenir.

    DNS Hizmetinin Kurulması

    DNS servisi bir sunucu üzerinde kurulabileceği gibi TCP/IP düzenlemelerinden başka bir DNS Server’ın kullanılmasıda sağlanabilir. Active Directory için aynı bilgisayarda (yerel) ya da diğer bir bilgisayarda (remote) bir DNS sunucuya gereksinim duyulur. DNS hizmetinin kurulması için şu işlemlerin yapılması gerekir:

    1. Denetim Masası, Program Ekle/Kaldır’dan Windows Bileşenlerini bölümünden

    Ağ Hizmetleri’nin Ayrıntı bölümünden DNS seçilir.

    2. DNS Server servisi kurulur. Otomatik olarak başlatılır.

    3. Yönetimsel Araçlar mönüsünden DNS için bir kısayol olacak şekilde DNS

    Konsolu kurulur.

    DNS servisinin kurulmasının ardından root\sysem32\dns klasörüne DNS

    veritabanının dosyaları yerleştirilir. Tablo 1.4’te bir DNS veritabanında yer alan bilgiler görülmektedir.




    Dosya Tipi Açıklama

    Etki alanı adı.dns Bölge veritabanı dosyası. Ana makine adlarının IP adreslerini içeren

    z.y.x.w.in-addr.arpa Ters arama dosyası. IP adreslerinin ana makine adını bulmak için.

    Cache.dns Gerekli ana makine bilgilerini içeren dosya.

    Boot DNS Server servisinin nasıl başlayacağını kontrol eden dosya.



    DNS Server servisi Windows 2000 kuruluşu sırasında da yapılabilir.Bu işlem için Windows Bileşenler bölümünden Ağ Hizmetleri kısmında Ayrıntılar düğmesine tıklanarak Domain Name System (DNS) seçilir.

    DNS kuruluşu Windows 2000 Server’ların Active Directory’e terfi edilmesi için de gereken bir yapıdır. Bu nedenle DNS kuruluşu Active Directory kuruluşu sırasında da yapılır.

    DNS Hizmetinin Test Edilmesi

    Windows 2000 DNS Server hizmeti, test ve izlemek amaçlı bir yardımcı programa gereksinim vardır. Bu işlem için Nslookup programı kullanılır. Bunun dışında DNS Server servisi, belli aralıklarda düzenlenen sorgularda servisin işleyip işlemediğini kontrol eder. Bu düzenleme için Özellikler iletişim kutusundan Görüntüleme sekmesi seçilir.

    DNS Server servisi, simple query ve recursive query olmak üzere iki tür sorgu (query) ile test edilir. Simple query lokal bir test uygularken, recursive query diğer DNS ad sunucularını da test etmeye yarar.



    c:\>nslookup (Enter tuşuna basın)

    ls – t SRV (yazın)



    Yukarıdaki deyimler size sunucu kayıtlarını listeler.

    DNS Sunucularını Yapılandırmak

    DNS hizmetinin kuruluşu sırasında ya da Active Directory terfisi sırasında kurulmasının ardından bölge yaratılması ve dinamik güncelleme seçeneğinin seçilmesi gerekir. DNS kuruluşunun ardından bölgelerin yaratılması gerekir. Bölgeler genellikle bir etki alanı için yaratılır. İleri arama ve geri arama şekilleri vardır. İleri arama etki alanı adından IP adresinin bulunmasını, geri arama ise IP adresinden etki alanı adının bulunmasını sağlar. Ardından bu bölgeler yapılandırılır.

    Bölge yaratma işlemi mevcut bölgeler için sürdürülebilir. Bu arada ağ üzerinde bulunan diğer Windows 2000 etki alanı kuruluşları da üst düzey etki alanına bağlanmak için ağ DNS sunucusunun IP adresini belirterek DNS sunucusunun kullanılmasını sağlarlar.

    Bunun dışında alt etki alanı olarak kurulan Windows 2000 DNS sunucuları bölge yaratırken bölge adı (zone name) olarak kendi etki alanlarını hiyerarşik olarak belirtirler.

    Sirket.com

    Bati.sirket.com

    Anadolu.sirket.com gibi.



    Bölgenin yaratılmasının ardından, bölgenin üzerinde sağ tıklanarak özellikler iletişim kutusu açılır. Burada yapılan işlemlerden birisi bölgenin dinamik olarak güncellenebilir olmasını sağlanmasıdır.

    Dinamik güncelleme işlemi, DNS istemcisinin kendi A (address) kaynak bilgisinde bir değişiklik olduğunda DNS sunucusunun güncellenmesi anlamına gelir. Windows 2000 istemci ve sunucu olarak dinamik güncelleme işlemini destekler. DNS dinamik güncelleme protokolü, bilgisayarın adresinin yenilenmesi durumunda DHCP kayıtlarının dinamik olarak güncellenmesini sağlar.

    Sunucu Türleri
    Dört tür DNS sunucusu vardır:

    Active Directory-Tümleşik: Bir DNS sunucusu Active Directory ile tam olarak bütünleşiktir. Bütün DNS verisi doğrudan Active Directory içinde saklanır.
    Birincil sunucu: Bir etki alanı için ana DNS sunucusu, Active Directory ile kısmi bütünleşmeyi kullanır. Bu sunucu DNS kayıtlarının ve etki alanın yapılandırma dosyalarının ana kopyasını saklar. Bu dosyalar .DNS uzantılı metin dosyalarıdır.
    İkincil sunucu: Etki alanı için yedek hizmetleri sağlayan bir DNS sunucusu. Bu sunucu birincil sunucudan aldığı DNS kayıtlarının bir kopyasını saklar. Güncelleme işlemi bölge aktarımı ile yapılır.
    İleticiler: Aradıktan sonra DNS bilgisini ön bellekte saklayan ve isteklerini diğer sunuculara geçiren bir sunucudur. Bu sunucular, DNS bilgilerini yenileninceye ya da zamanı doluncaya kadar çalışır.


    Bir DNS sunucusunu yapılandırmadan önce, DNS Server hizmetini kurmanız gerekir. Ardından, sunucuyu bütünleşik, birncil, ikincil ya da salt-iletici DNS hizmetlerini yapılandırabilirsiniz.



    Birincil Bir DNS Sunucusunu Yapılandırmak:

    Her etki alanı bir birinci DNS sunucuya sahip olmalıdır.Bu sunucu Active Directory ile bütünleşiktir ve bir standart birincil sunucu olabilir.Birincil sunucular bir ileri doğru arama bölgesi ve geri arama bölgesine sahiptir.İleri arama etki alanı adlarını IP adresine çözmek için kullanılır.Geriye doğru arama ise, IP adreslerinin etki alanı adlarına çözer.

    Birincil sunucuyu yapılandırmak:



    1- Başlat mönüsünü tıklayın, Programlar’ ı , yönetimsel Araçlar ‘ı ve ardından DNS’ i seçin.

    2- Başka bir bilgisayar bağlanılarak onun üzerindeki DNS ’i yönetmek için DNS adı üzerinde sağ tıklayın ve Bağlanılacak Bilgisayar komutunu seçin.

    3- DNS konsolunda,sunucu üzerinde sağ tıklayın ve açılan mönüden Yeni Bölge ‘yi seçin. Bu Yeni Bölge Sihirbazı ‘nı başlatır.

    4- Standart Birincil ‘i seçin ve ardından ileri ’yi tıklayın.

    5- İleriye Doğru Arama ‘ yı seçin ve ardından ileri ‘yi tıklayın.

    6- Bölge için tam DNS adını girin.Sirket.com gibi.

    7- Ardından dosya adı düzenlenir ve işlem sona erer.

    İkincil bir DNS Sunucusunu Yapılandırmak
    İkincil sunucular ağ üzerindeki DNS hizmetlerinin yedeğinin sağlarlar.Yedek hizmetleri ve yük dengelemesi yapmak için ikincil DNS sunucularını yapılandırmak için şu adımları izleyin:



    1- Başlat mönüsünü tıklayın, Programlar ‘ı, Yönetimsel Araçlar ‘ı ve ardından DNS i seçin.

    2- Başka bir bilgisayara bağlanılarak onun üzerindeki DNS ‘i yönetmek için DNS adı üzerine sağ tıklayın ve Bağlanılacak Bilgisayar komutunu seçin.

    3- DNS konsolunda, Sunucu üzerinde sağ tıklayın ve açılan mönüden Yeni Bölge ‘yi seçin.Bu Yeni Bölge Sihirbazı ’nı başlatır.

    4- Standart İkincil ‘ i seçin ve ardından ileri ‘yi tıklayın.

    5- Bölge için tam DNS adını girin.Sirket.com gibi.

    6- Ardından dosya adı düzenlenir ve işlem sona erer.

    Geriye Doğru Aramaları Yapılandırmak:

    İleri aramalar, etki alanı adlarının IP adreslerini çözümlemek için kullanılır.Geriye doğru aramalar ise IP adreslerinin etki alanlarını çözmek için kullanılır.Ağınızın her kesimi bir geriye doğru arama bölgesine sahip olmalıdır.

    Aşağıdakileri yerine getirerek geri doğru arama bölgelerini yaratırsınız:



    1- DNS konsolunu başlatın.

    2- DNS konsolunda, Sunucu üzerinde sağ tıklayın ve açılan mönüden Yeni Bölge ’yi seçin.Bu Yeni Bölge Sihirbazını başlatır.

    3- Standart İkincil ‘i seçin ve ardından İleri ‘yi tıklayın.

    4- Geriye doğru aramada yalnızca ağ bilgisi girilir.

    Ad Sunucularını Eklemek
    Ad sunucuları ( name server) kayıtları etki alanı için ad sunucularını belirtir.Her birincil ve ikincil ad sunucusu bu kayıt sayesinde tanımlanır.

    Bir ad sunucusu kaydı yaratmak için şu adımları izleyin:



    1- DNS konsolunu açın.

    2- Arama Bölgelerini Aktar ‘ ı genişletin.

    3- Etki alanı üzerinde sağ tıklayın ve özellikleri seçin.

    4- Özellikler iletişim kutusunda Ad Sunucuları sekmesini seçin.

    5- Ekle düğmesini tıklayarak ad sunucularını ekleyin.



    DÜNYA ÜLKELERİNİN İNTERNET UZANTILARI

    Alan Adı Uzantısı Ülke ya da Durum Notlar
    .ac Ascension Adası
    .ad Andorra
    .ae Birleşik Arap Emirlikleri
    .aero hava taşımacılığı endüstrisi
    .af Afganistan
    .ag Antigua ve Barbuda
    .ai Anguilla
    .al Arnavutluk
    .am Ermenistan
    .an Hollanda Antilleri
    .ao Angola
    .aq Antarktika Antarktika Anlaşması na göre 60°G'in güneyindeki her şey için.
    .ar Arjantin
    .arpa Address ve Routing Parameter Area
    .as Amerikan Samoası
    .at Avusturya
    .au Avustralya İçerir Ashmore ve Cartier Adaları ve Coral Sea Adaları
    .aw Aruba
    .az Azerbaycan
    .ba Bosna-Hersek
    .bb Barbados
    .bd Bangladeş
    .be Belçika
    .bf Burkina Faso
    .bg Bulgaristan
    .bh Bahreyn
    .bi Burundi
    .biz business
    .bj Benin
    .bm Bermuda
    .bn Brunei Darussalam
    .bo Bolivya
    .br Brezilya
    .bs Bahamalar
    .bt Bhutan
    .bv Bouvet Adası Kullanımda değil
    .bw Botswana
    .by Beyaz Rusya
    .bz Belize
    .ca Kanada
    .cc Cocos (Keeling) Adaları
    .cd Kongo Demokratik Cumhuriyeti Önceki adıyla Zaire
    .cf Orta Afrika Cumhuriyeti
    .cg Kongo Cumhuriyeti
    .ch İsviçre (Confoederatio Helvetica)
    .ci Fildişi Sahili
    .ck Cook Adaları
    .cl Şili
    .cm Kamerun
    .cn Çin, anakara
    .co Kolombiya
    .com ticari
    .coop cooperatives
    .cr Costa Rika
    .cu Küba
    .cv Cape Verde
    .cx Christmas Adası
    .cy Kıbrıs Rum Kesimi
    .cz Çek Cumhuriyeti
    .de Almanya (Deutschland)
    .dj Jibuti
    .dk Danimarka
    .dm Dominik
    .do Dominik Cumhuriyeti
    .dz Cezayir
    .ec Ekvador
    .edu eğitim
    .ee Estonya
    .eg Mısır
    .er Eritre
    .es İspanya (España)
    .et Etiyopya
    .eu Avrupa Birliği
    .fi Finlandiya
    .fj Fiji
    .fk Falkland Adaları
    .fm Micronezya
    .fo Faroe Adaları
    .fr Fransa
    .ga Gabon
    .gb Birleşik Krallık az kullanılır; ana uzantı .uk) dir.
    .gd Grenada
    .ge Gürcistan
    .gf Fransız Guyanası
    .gg Guernsey
    .gh Gana
    .gi Gibraltar
    .gl Greenland
    .gm Gambia
    .gn Gine
    .gov hükümet - government
    .gp Guadeloupe
    .gq Equator Ginesi
    .gr Yunanistan
    .gs Güney Georgia and Güney Sandwich Adaları
    .gt Guatemala
    .gu Guam
    .gw Guinea-Bissau
    .gy Guyana
    .hk Hong Kong
    .hm Heard Adası ve McDonald Adaları
    .hn Honduras
    .hr Hırvatistan (Hrvatska)
    .ht Haiti
    .hu Macaristan
    .id Endonezya
    .ie İrlanda
    .il İsrail
    .im Isle of Man
    .in Hindistan
    .info information
    .int uluslararası örgütler
    .io Hint Okyanusundaki İngiliz Toprakları
    .iq Irak
    .ir İran
    .is İzlanda
    .it İtalya
    .je Jersey
    .jm Jamaika
    .jo Ürdün
    .jp Japonya
    .ke Kenya
    .kg Kırgızistan
    .kh Kamboçya (Khmer)
    .ki Kiribati
    .km Komor
    .kn Saint Kitts ve Nevis
    .kr Güney Kore Cumhuriyeti
    .kw Kuveyt
    .ky Cayman Adaları
    .kz Kazakistan
    .la Laos
    .lb Lübnan
    .lc Saint Lucia
    .li Liechtenstein
    .lk Sri Lanka
    .lr Liberia
    .ls Lesotho
    .lt Litvanya
    .lu Lüksemburg
    .lv Letonya
    .ly Libya
    .ma Fas
    .mc Monako
    .md Moldova
    .mg Madagaskar
    .mh Marshall Adaları
    .mil ABD askeri birimleri
    .mk Makedonya
    .ml Mali
    .mm Myanmar
    .mn Moğolistan
    .mo Macau
    .mp Kuzey Mariana Adaları
    .mq Martinik
    .mr Moritanya
    .ms Montserrat
    .mt Malta
    .mu Mauritius
    .museum müze
    .mv Maldivler
    .mw Malawi
    .mx Meksika
    .my Malezya
    .mz Mozambik
    .na Namibya
    .name özel kişiler, ismen
    .nc Yeni Kaledonya
    .ne Nijer
    .net network
    .nf Norfolk Adası
    .ng Nijerya
    .ni Nikaragua
    .nl Hollanda
    .no Norveç
    .np Nepal
    .nr Nauru
    .nu Niue
    .nz Yeni Zelanda
    .om Oman
    .org kuruluş, örgüt
    .pa Panama
    .pe Peru
    .pf Fransız Polonezyası Clipperton Adası dahil
    .pg Papua Yeni Gine
    .ph Filipinler
    .pk Pakistan
    .pl Polonya
    .pm Saint-Pierre ve Miquelon
    .pn Pitcairn Adaları
    .pr Porto Riko
    .pro professions
    .ps Filistin örneğin, Batı Şeria ve Gaza
    .pt Portekiz
    .pw Palau
    .py Paraguay
    .qa Katar
    .re Réunion
    .ro Romanya
    .ru Rusya
    .rw Rwanda
    .sa Suudi Arabistan
    .sb Solomon Adaları
    .sc Seyşeller
    .sd Sudan
    .se İsveç
    .sg Singapur
    .sh Saint Helena
    .si Slovenya
    .sj Svalbard ve Jan Mayen Adaları Kullanım dışı
    .sk Slovakya
    .sl Sierra Leone
    .sm San Marino
    .sn Senegal
    .so Somali
    .sr Surinam
    .st São Tomé ve Príncipe
    .su eski Sovyetler Birliği Hâlâ kullanımda
    .sv El Salvador
    .sy Suriye
    .sz Svaziland
    .tc Turks and Caicos Adaları
    .td Çad
    .tf Antartika'daki Fransız toprakları
    .tg Togo
    .th Tayland
    .tj Tacikistan
    .tk Tokelau
    .tl Timor-Leste eski uzantı .tp hâlâ kullanımdadır.
    .tm Türkmenistan
    .tn Tunus
    .to Tonga
    .tp Doğu Timor ISO kodu TL'ye çevrilmiştir; .tl verilmiş olsa da .tp hâlâ kullanımdadır.
    .tr Türkiye
    .tt Trinidad ve Tobago
    .tv Tuvalu
    .tw Çin Halk Cumhuriyeti Tayvan
    .tz Tanzanya
    .ua Ukrayna
    .ug Uganda
    .uk Birleşik Krallık
    .um United States Minor Outlying Islands
    .us Amerika Birleşik Devletleri
    .uy Uruguay
    .uz Özbekistan
    .va Vatikan
    .vc Saint Vincent and the Grenadines
    .ve Venezuella
    .vg Birleşik Krallık Virgin Adaları
    .vi Amerikan Virgin Adaları
    .vn Vietnam
    .vu Vanuatu
    .wf Wallis ve Futuna
    .ws Samoa Eski adı Batı Samoa
    .ye Yemen
    .yt Mayotte
    .yu Yugoslavya Şimdi Sırbistan ve Karadağ; ISO kodu CS'ye çevrilmiştir; .cs is rezerve edilmiştir ancak henüz kullanılmamaktadır.
    .za Güney Afrika (Zuid Afrika)
    .zm Zambiya
    .zw Zimbabwe
    KaSSaS bunu beğendi.

  2. #2
    Vefakar Üye tebliğ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2008
    Mesajlar
    524

    Standart

    çok uzun bir paylaşım olmuş açıkcası hepsini okuyamadım ama yararlı bir paylaşım Allah razı olsun.

    Zîra sınıfı, senesi, süresi, mezuniyeti, diploması olmayan; ömür boyu an be an devam eden imtihanın notunu zaman içinde yaşanan ihlâsın, samimiyetin, sadakatin ve gayretin tayin ettiği daimî bir talebelik bu.


  3. #3
    Müdakkik Üye azize - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2007
    Mesajlar
    815

    Standart

    Tam olarak İp adresimizi nasıl değiştirebileceğimizi yani dinamik ip nasıl yapabileceğimizi anlaşılır bir dille yazar mısınız?

  4. #4
    Ehil Üye zeet06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2008
    Mesajlar
    1.022

    Lightbulb

    Aslında haklısınız.
    Buradaki bilgilerin teknoloji bilgisini biraz daha geçmişe uzanarak almışız.
    Türkiye'de 1991 yıllı itibariyle ODTÜ üzerinde başlayarak çevirmeli sistemle internet erişim hizmeti başlamıştı.
    - Mesala gidersiniz bir aylık veya 3 aylık internet erişim paketi alırsınız, bu pakette size bir internet erişim adı ve şifre ve de bir veya bir kaçtane telefon numarası verilir; bu numaralar geneldir herkes kullanır.
    İşte bu yöntemle internete erişmeye çalışırsanız size has özel bir ip numarası tahsis edilmez.
    İnternete her bağlandığınızda otomatik olarak almış olduğunuz ip numarasının son rakamı değişir, (bu durama dinamik ip denir) bunun nedeni DNS sunucularında hangisi boşsa onun seçilmesidir.
    DNS: (İngilizce: Domain Name System, Türkçe: alan adı sistemi), İnternet uzayını bölümlemeye ve bölümleri adlandırmaya yarayan bir sistemdir.
    ÖRNEĞİN: Ankara üniversitesi FTP sunucusu normalde şöyle bir adreste yayın yapmaktadır: ftp.ankara.edu.tr eğer alan adlandırması yani DNS yapılmasaydı biz bunu ftp://80.251.40.16/ şeklinde görecektik.
    Alan Adı Sistemi hiyararşik bir yapı gösterir. En üste .com, .org, .net, .int, .edu, .info, .biz, .aero, .travel, .jobs, .gov, .mil gibi "jenerik" üst düzey alanlarla (gTLD) .tr, .us, .de, .uk, .jp, .az gibi ülke alanlarından (ccTLD) oluşur. Buna son olarak .eu ve .asia gibi bölgesel birkaç üst düzey alan adı daha eklenmiştir...



    Günümüzde yaygın olarak ADSL hizmetinde faydalanılmaktadır. ADSL static durağan, değişmeyen ip hizmeti vermektedir.

    ADSL hizmetinden faydalanabilmek için en basitidinden Türk Telekoma veya Türk Telekoma bağlı yan kuruluşlara başvurmanız yeterlidir.

    ADSL NEDİR?
    Asymmetric Digital Subscriber Line ya da kısaca ADSL (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) sıradan telefon hatları üzerinden genişband erişimi sağlayan bir bakır devre transmisyon teknolojisi olarak Internet kullanıcıları tarafından tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

    ADSL tümüyle bir Internet teknolojisi olarak geliştirildiğinden hem ev kullanıcılarına hem de işletmelere çok çeşitli avantajlar sağlamaktadır.

    Yüksek Hız
    Sabit Ücret
    Sürekli Bağlantı
    Aynı Telefon Hattı Üzerinden Konuşma
    Paylaşılmayan Özel Hat
    Sayısal Teknoloji
    Güvenli Internet Erişimi

    Mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir modem teknolojisidir.

    ADSL, mevcut telefon hattını daha etkili kullanmak amacıyla sayısal verileme tekniği ile aktarılabilecek veri yeterliliğinin arttırılması yoluyla kullanıcıya geniş veri aktarım olanağı sağlamaktadır. Dolayısıyla bu teknoloji sayısal veri ve ses bilgilerini aynı anda kullanmamıza olanak sağlar. Ses ve veri bilgilerinin birbirlerini etkilememeleri için splitter/ayırıcı kullanılması gereklidir.

    Adsl, genişbandlı internet uygulamalarının artması ile ortaya çıkan yüksek erişim hızı taleplerine cevap vererek bu pazarda büyük patlama yapmıştır. Ve ADSL, kablo ve fiber gibi pahalı altyapılara göre daha iyi performans ve daha düşük fiyat sunduğu için evlere girerek, ciddi bir rekabet avantajı sağlamıştır.2004 yılının başlarında dünyada internete DSL aracılığıyla bağlananların sayısı 63.8 milyonu bulmuştur. Kurulu kapasitenin % 17'si 10.9 milyon abone ile Hong Kong hariç Çin'de olup, Japonya 10.2 milyon abone ile DSL parkının %15'ine sahip durumdadır. 9.1 milyonla üçüncü sırada olan ABD %14'lük bir parka sahiptir.

    2004 yılının ilk ayları itibari Türkiye'de 44 ilde kurulu ADSL şebekesi bulunmaktadır. Kurulu kapasitenin yaklaşık %55'i İstanbul, Ankara ve İzmir'de bulunmaktadır. İstanbul, kurulu kapasitenin yaklaşık %36'sına sahiptir. Türk Telekom A.Ş. 200,000 portun kurulumuna başlamıştır ve Mayıs ayından itibaren Türkiye'nin tüm illerine ve birçok büyük ilçesinde ADSL hizmetini sunmak üzere çalışmalarını yürütmektedir.

    Türk Telekom A.Ş. Çözüm Ortağı olarak hizmet veren Elkotek, Türkiye'nin her yerindeki ADSL Satış ve Servis Noktalarıyla kurulu bulunan 885 lokasyona hizmet sunmaktadır.

    Kısacası
    365 gün, 24 saat
    bağlanma, bağlanamama, kesilme gibi sorunlar olmadan,
    sabit ücret ödeyerek,
    aynı kalitede, değişmeyen yüksek hızda internette olmak
    ve aynı anda aynı telefon hattı üzerinden telefonla konuşma yapmak isteyen
    tüm internet kullanıcıları için
    ADSL İyidir.
    ADSL Yaşamınızı Değiştirir.
    ADSL FİYAT ÇİZEGESİ

    Tablodaki fiyatlara %18 Katma Deger Vergisi (KDV) ve %15 Özel Iletisim Vergisi (ÖIV) dahildir.

    Hızı (Kbps) Şehir İçi (YTL) Şehirler Arası (YTL)
    128/32 45.00 53.00
    256/64 69.00 82.00
    512/128 110.00 132.00
    1024/256 180.00 217.00
    2048/512 299.00 361.00

    Türk Telekom’dan ADSL’den sonraki internet teknolojisi GhDSL !

    GhDSL
    Minimum 4Mbit hızında veri iletişimi sağlaması planlanan altyapı henüz stabil bir hızda çalışmıyor. Modemden bağımsız olarak evlere dağıtılan kablo bir adaptör vasıtası ile ethernet arabirimine çevriliyor ve direk bilgisayara takılıyor.
    http://www.risaleforum.com/showthrea...935#post271935
    Konu zeet06 tarafından (07.11.08 Saat 18:20 ) değiştirilmiştir.
    KaSSaS bunu beğendi.

  5. #5
    Müdakkik Üye KeKe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jan 2008
    Bulunduğu yer
    the earth
    Yaş
    37
    Mesajlar
    930

    Standart

    kardeş şimdi nasıl değiştireceğiz ip adresmizi çok uzun yazı bu..

    “Hüda meru şaş dike, kaş neke. Kaş dike, fahş neke. Fahş dike, purş neke. Purş dike, perişan neke. Perişan dike, müşevveş sergerdan neke.”

    Meali: "Allah, adamı şaşırtırsa, süründürmesin. Süründürürse, fahşetmesin. Fahşederse, dilenci vaziyetine getirmesin. Dilenci vaziyetine getirirse perişan etmesin. Perişan ederse, başıboş sergerdan etmesin.”

    Bediüzzaman Said Nursi





  6. #6
    Ehil Üye zeet06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Jul 2008
    Mesajlar
    1.022

    Lightbulb İp Gizleme Proxy Ayarları

    İp Gizleme Proxy Ayarları

    Başımı ağrıtmasın kısa ve öz hemen IPmi başkaları gizlesin diyorsanız
    işte bu sitededen bağlanın:

    http://www.proksi.org/index1.php
    örnek resim:



    PROXY İLE İP GİZLEME
    ip değişme
    İp değişim işlemleri Türk telekom tarafından yapılır. Modeminizdeki geçerli ip numarasının yerine başka bir IP yazmanız halinde Türk telekomca ipniz otomatik olarak değiştirilecektir. Bu kısım ayarı profesyonel teknik kullanım
    gerektirdiğinden normal kullanıcılara tavsiye edilmez.

    Proxy ile İP değişme

    Aşağıdaki linki tıklayın açılan sitede yazılı olan ip adresleri vardır. Yalnız bu ip adreslerini sunan bilgisayarlar herzaman açık olmadıklarından deneme yanılma yoluyla bulup bağlanabiliriz.

    Bu deneme yanılmayı internet explorer üzerinden,

    -Araçlar-internet seçenekleri tıkla ve Bağlantılar ı seç
    -Bağlantılar dan Yerel Ağ Ayarları nı seç.
    -Açılan iletişim kutusunda bütün okay kutucuklarını işaretleyin ve ip adresimimizi proxy sunucu yazan kısıma yazıyoruz. Ip mizin son ek numarasını girmeyi unutmuyoruz.
    örnek resim:




    http://www.proksi.org/proxy_listesi.php

    Veya yukarıdaki bütün işlemleri otomatik proxy ip alan kullanan programlar vardır.
    Yalnız her programın da performans vereceği garanti edilmez. Çünkü programa tanıtılmış olan ip sunucu proxyler zamanla demode oluyor kapanıyor veya meşgul oluyor. Ama denemekte fayda vardır.

    İşte Programlar:

    Anonimity 4 Proxy 2.8
    İnternet üzerinde güvenli bir şekilde dolaşmanız için proxy'leri tarar,kontrol eder ve size geçerli olanları sunarak kullanır.. 1.08 Mb

    Shareware

    Anonymous Proxy Country Toolbar 1.0
    Anonymous Proxy Country Toolbar proxy server ile Internet Explorer üzerinden seçtiğiniz ülkede bulunan proxyleri kullanın.. 824 Kb

    Shareware

    Hide IP 2.1
    Hide IP programı ile kişisel gizliliğinizi saklamak kolay ve basit. Hide IP, sizin için kullanışlı proxy sunucusunu bulmaınızı sağlar. 752 Kb

    Shareware

    Hide IP Platinum 3.1
    İnternette gizliliğinizden şüphe duyuyor musunuz? IP adresinizi gizlemek ister misiniz? Hide IP Platinum ile bunu sağlayabilirsiniz. 790 Kb

    Shareware

    Multi Proxy 1.2
    Sayesinde web siteleri arasında anonim bir şekilde sörf edebileceğiniz ücretsiz bir program... 167 Kb

    Freeware

    Check Proxy Professional 4.20
    Internet uzerinde en güncel proxyleri bulmanızı sağlayan bir proxy programı. Ayrıca dilediğiniz ülkenin proxy'sini de bulabilir... 4.36 Mb

    Shareware (20)

    Agnitum OutPost Firewall Pro 4.0.964.582.059 (Firewall Programı )
    Bilgisayarınızı internetteki zararlı saldırılardan koruyan kapsamlı ve ücretli bir güvenli bir çok özelliğe sahip bir program. 13.89 Mb
    Shareware (30 gün)
    Agnitum Outpost Personal Firewall Free 1.0.1817 ( Firewall Programı)
    Ücretsiz olan Agnitum Outpost Personel Firewall Pro yazılımı web'le olan tüm veri trafiğini kontrol altında tutabilyor. 2.50 Mb

    Freeware
    KaSSaS bunu beğendi.

+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Mevt (Ölüm) Nedir? Hakikatı Nedir?
    By ademyakup in forum Açıklamalı Risale-i Nur Dersleri
    Cevaplar: 30
    Son Mesaj: 13.06.11, 16:22
  2. Risale-i Nur Mesleği Nedir? Meşreb Nedir? Mizac Nedir?
    By MuM in forum Risale-i Nur Talebeliği
    Cevaplar: 10
    Son Mesaj: 28.07.09, 16:35
  3. RisaLe-i Nur Nedir? [ Öğrenmek İstiyorum İçeriği Nedir ? ]
    By KivirciX in forum Risale-i Nur'u Yeni Tanıyanlara
    Cevaplar: 11
    Son Mesaj: 22.07.09, 09:51
  4. Cevaplar: 14
    Son Mesaj: 29.01.09, 01:39
  5. Hüsn-ü Zan Adem-i İtimat Nedir? Hizmette Bu Düşüncenin Yeri Nedir?
    By .zemzemi. in forum Açıklamalı Risale-i Nur Dersleri
    Cevaplar: 13
    Son Mesaj: 01.01.09, 20:14

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0