+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 4 ve 4

Konu: “İktisat Risâlesi”ni Örnek Alan Krize Kapılmaz

  1. #1
    1kul
    Guest 1kul - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Standart “İktisat Risâlesi”ni Örnek Alan Krize Kapılmaz

    Faruk ÇAKIR
    “İktisat Risâlesi”ni örnek alan krize kapılmaz




    Gündem siyasete kilitlenmişken, Risâle-i Nur Enstitüsü ‘küresel kriz’le ilgili önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. “Küresel Kriz ve Said Nursî’nin İktisat Görüşü” konulu Risâle-i Nur Kongresi, iki gün boyunca yaptığı çalışmaların sonuç bilgilerini Pazar günü kamuoyu ile paylaştı.
    İki günü kapsayan kongrenin ilk gününde, oluşturulan 5 masa etrafında bir araya gelen yaklaşık 60 kişi, yaşanan ekonomik krize Risâle-i Nur’dan çareler aradı. Bir yandan daha önce hazırlanan ‘tebliğ’ler tartışılırken, bir yandan da ‘çare’ler arandı. Neticede Risâle-i Nur eserlerinden istifade ile ortaya konulan ‘çare’ler, birer sonuç bildirisi ile birlikte maddeler halinde kamuoyu ile paylaşıldı.
    Masa çalışmalarına katılanlardan biri olarak şunu gönül huzuruyla söylemek mümkün: Yaşanan ekonomik krizin ‘çare’si Risâle-i Nur eserlerinde var. Zaten, kamuoyu ile paylaşılan ‘bilgi’lerde bu açıkça görülüyor.
    Elbette krizin ‘çare’lerini tesbit edip, bir yana bırakmakla krizden çıkamayız. Fert olarak, ortaya konulan bu çareleri yaşamak durumundayız. Aksi tavır, bilinen çarelerin ‘kâğıt üstünde’ kalması anlamına gelir.
    Beş ayrı masanın çalışması sonucu tesbit edilen ‘sonuç bildirileri’nin sunulduğu ve ayrıca bir panelin de düzenlendiği Pazar günkü toplantı da istifadeli oldu. Konuşmacılar kendi pencerelerinden Risâle-i Nur’un krize karşı sunduğu çareleri anlattılar.
    Hakikaten Risâle-i Nur, sadece ekonomik krizlere değil, sosyal ve siyasî krizlere de çareler sunuyor. Faizin sebep olduğu yıkım, zekâtın yaygınlaştırılması gerektiği, çalışma ve alınterinin önemi, yardımlaşmanın gerektiği, ‘fıtrat’a göre şekillenen bir hayat tarzı gibi konularda yapılan tahşidatlar, vurgular çok önemli. Meselâ, zekât konusundaki ikâzda, özetle “Zenginler zekâtlarının zekâtlarını verse fakirlik sona erer” tesbitine kadar da anlamlı ve orijinal. Son yıllarda Batı dünyası da; sorumsuz ve sadece kendini düşünen ‘zengin’leri, zenginlikleri sorgulamıyor mu?
    İstanbul Harbiye’deki Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında yapılan panele dinleyici olarak katılan Hekimoğlu İsmail (Ömer Okçu) ağabey de çıkışta çok önemli bir tesbit yaptı. Düzenlenen panelin konu ve zamanlamasının çok isabetli olduğunu hatırlatan İsmail ağabey, “Krizden nasıl çıkarız?” anlamındaki bir soruyu da “İktisat Risâlesi’ni örnek alarak yaşayan, hiçbir krize kapılmaz, rahatça yaşar” dedi. Kendisinin bütün ‘bilgi’sinin Risâle-i Nur’dan olduğunu da ifade eden Hekimoğlu İsmail Ağabey, herkesi bu eserleri okumaya davet etti.
    Gerçekten de hacimce ‘küçük bir risâle’ mahiyetinde olan “İktisat Risâlesi,” mânâ itibarıyla tam bir derya. Bu risâlede anlatılan ‘kapıcı hükmündeki dil’ mevzûu bile, tek başına, israf eden ile iktisatlı yaşayan insanların farkını çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Manevî bir buhran geçiren insanlık, çarenin Risâle-i Nur’da olduğunu görecek. Ümidimiz ve temennimiz bu gerçeğin görülmesinin gecikmemesi ve pahalıya mâl olmaması... Bunun için de ‘muhabbet fedaileri’ne çok iş düşüyor...

    24.03.2009

    E-Posta: cakir@yeniasya.com.tr


  2. #2
    Pürheves gumus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Dec 2008
    Bulunduğu yer
    istanbul/ konya
    Yaş
    50
    Mesajlar
    242

    Standart

    benim dünya malına ve özellikle paraya karşı bakış açımı bu risale olduğu gibi değiştirmişti.(iktisat risalesi)

    belki 10 kez okumuşumdur. çok istifade ettiğimi düşünüyorum.

    fani şeylere fazlaca değer veren bütün insanlık bu risaleleri okuyup anlayıp hayatına tatbik etmeli.

    gerçekten risale-i nurlar bu asrın zavallı insanlarına tam bir hazine

    1kul allah razı olsun paylaşım için

  3. #3
    1kul
    Guest 1kul - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Standart

    Alıntı gumus Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    benim dünya malına ve özellikle paraya karşı bakış açımı bu risale olduğu gibi değiştirmişti.(iktisat risalesi)

    belki 10 kez okumuşumdur. çok istifade ettiğimi düşünüyorum.

    fani şeylere fazlaca değer veren bütün insanlık bu risaleleri okuyup anlayıp hayatına tatbik etmeli.

    gerçekten risale-i nurlar bu asrın zavallı insanlarına tam bir hazine

    1kul allah razı olsun paylaşım için
    Ecmain olsun kardeşim...
    Hizmet gönüllülerinden Allah razı olsun...

  4. #4
    1kul
    Guest 1kul - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Standart

    Faruk ÇAKIR
    Gözünü kapayan kendine gece yapar




    Risale-i Nur Enstitüsünün düzenlediği “Küresel Kriz ve Said Nursî’nin İktisat Görüşü” konulu Risâle-i Nur Kongresi ve konu ile ilgili gazetemizin yaptığı yayınlar yankı buldu. Bazı gazeteler, krizin ‘İlâhî ikaz’ olarak yorumlanmasından rahatsız olurken, bazı yazarlar da Hıristiyan dünyasının “İslâmın ‘çare’lerinden biz de istifade edelim” anlamındaki beyanlarını akla uzak bulmuşlar.
    Ortada inkâr edilemeyecek ciddî bir kriz var. Dünya bu krize çare arıyor. Bu güne kadar teklif edilen çareler çözüm olamadı. Olsaydı kriz daha da yaygınlaşıp derinleşir miydi? Teklif edilen çareler yeterli olmaz, çünkü ‘çare’ diye teklif edilenler zaten krizin çıkışına, derinleşmesine ve yaygınlaşmasına sebep oldu. Meselâ, faiz ve rant ekonomisiyle mi krizden çıkılacak?
    Krizi derin şekilde hisseden Avrupa, çıkış için teklif edilen türlü ‘çare’ye iyi niyetle yaklaşıyor. Bu bakımdan, ilk bakışta Hıristiyan dünyası için çok uzak bir ihtimal gibi görünse de, ‘İslâmın öngördüğü faizsiz sistem’i bile gündemlerine alıyorlar. Nitekim Vatikan, hem yaşanan krizi “İlâhî bir ikaz” olarak gördüğünü açıkladı, hem de krizden çıkış için faizi yasaklayan İslâmın örnek alınmasını tavsiye etti. (İlgili haberler için bakınız: 7 Ekim 2008, 12 Ekim 2008 ve 7 Mart 2009 tarihli Yeni Asya nüshaları.)
    Gazetemizin 23 Mart 2009 tarihli sayısı da, Bediüzzaman Said Nursî’nin vefatı vesile edilerek hazırlanan “İlâhî ikaz: Kriz” ekiyle birlikte çok sayıda basıldı ve dağıtıldı. Okuyucularımızın desteği ve talebiyle, son yıllarda “23 Mart ekleri” bir gelenek hâline geldi. Her yıl Risâle-i Nur’lardan istifade ile hazırlanan ekler ilgi ve alâka görüyor. Bu seneki ekimiz de büyük ilgi gördü. Hem nazarları Risâle-i Nur’a çekti, hem de yaşanan ekonomik krize ‘çare’ sundu.
    Tabiî ki herkesin bu ‘çare’leri beğenip hayatına tatbik etmesini arzu ederiz. Fakat apaçık doğruları beğenmeyen ve onları inkâr edenlere de sadece acırız. Malûm, zarara kendi rızaları ile girenlere ‘merhamet’ edilmez. Böyle insanların tavrı, gündüz vakti güneşi inkâr edip bir yandan da “Eyvah, gece oldu” diye şikâyet etmeye benzer.
    Risâle-i Nur’un bir parçası olan “İktisat Risâlesi”ni incelemeden, sadece “Bunu bir ‘din âlimi yazmış, o halde ekonomik krize çare olmaz” diyen ön yargılı ‘prof’ların bu ‘çare’lerden istifade etmesi zaten mümkün değil.
    İlim ehli olmak, herhangi bir konuda araştırma ve inceleme yapmadan fikir beyan etmeyi makul görebilir mi? Bediüzzaman’ın sunduğu ‘reçete’yi incelemeden, sadece önyargı ile yaklaşıp dudak bükmek, sadece dudak bükene nakise getirir. İlim ehli insanlar gerek “İktisat Risâlesi”nden ve gerekse Risâle-i Nur’un bütününden istifade ile hakikatleri ortaya koyuyor. Başta Türkiye olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan paneller, konferanslar ve sempozyumlar bunun açık delili. Dünya ilim camiası Risâle-i Nur’dan istifade ile yol alırken, Türkiye’deki bazı ünvan sahibi kişilerin bu gerçekleri görmezden gelmesi çok yanlış. Lütfen, gençliğin ‘nur’dan istifade etmesine mâni olmayın yeter.

    26.03.2009

    E-Posta: cakir@yeniasya.com.tr


+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Risale-i Nur’daki “Edebiyat Tadı” ve “Bambaşka Türkçe”
    By Şahide in forum Bediüzzaman ve Risale-i Nur Çalışmaları
    Cevaplar: 7
    Son Mesaj: 26.03.09, 07:12
  2. Cevaplar: 14
    Son Mesaj: 02.12.08, 09:20
  3. “Onuncu Söz” ile “Beşinci Şua” Arasında
    By sarıca in forum Bediüzzaman ve Risale-i Nur Çalışmaları
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 26.07.08, 10:32
  4. “Nobel Ödülü”nü Alan İlk Müslüman İlim Adamı‏
    By insirah in forum Bilişim Haberleri ve Bilimsel Makaleler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 20.04.08, 18:20
  5. Sayfalara “Eşimi Seviyorum” ve “Onu Sevmek İçin Bütün Yollar
    By mirkat in forum İslam'a Göre Kadın ve Aile
    Cevaplar: 8
    Son Mesaj: 11.08.07, 12:38

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0