Müzik konusu esnek bir konudur amma, karşımızda yeralan ehl-i sefahatin işinin gücünün müzik olduğu düşünülürse bu konuda bizlerin çok dikkatli olmamız gerektiği anlaşılır.
İlahi - Ezgi
Türk Pop Müzik
Türk Halk Müzik
Türk Rock Müzik
Tasavvufi-Enstrümental Müzik
Yabancı Müzik
Türk Sanat Müziği
Rap
Arabesk
Müzik Dinlemiyorum
Müzik konusu esnek bir konudur amma, karşımızda yeralan ehl-i sefahatin işinin gücünün müzik olduğu düşünülürse bu konuda bizlerin çok dikkatli olmamız gerektiği anlaşılır.
ROCK müzik dinlemekten inanılmaz bir keyif ve heyecan alan biriydim.Şimdilerde daha çok ilahi tarzı takılmaya çalışıyorum inşallah DAE favorim![]()
_________(cenab-ı hak) , korktuğumuz en büyük şeylerden daha büyüktür._____________
bende rock dinlemeyi seviyorum..artık gerçi çok sık değil ama yineden dinliyorum işte...ruh halime göre değişiyor..
zikirli ilahii dinlemeyi hiç sevmiyorum..zaten uygun görmüyorumda..
fon,ilahi,ezgi, birde kulağa hoş gelen türkü şarkı birde kendi mi![]()
KİMİN HİMMETİ YANLIZ NEFSİ İSE;O İNSAN DEĞİLDİR.
MÜSLÜMANLARIN HAYAT-I İÇTİMAİYE-İ İSLAMİYEDEKİ SAADETLERİNİN ANAHTARI ,MEŞVERET-İ ŞER'İYYEDİR.
YAŞASIN SIDK! ÖLSÜN YE'S! MUHABBET DEVAM ETSİN!ŞURA KUVVET BULSUN!BÜTÜN LEVM VE İTAB VE NEFRET,HEVA HEVESE TABİ OLANLARA OLSUN;SELAM VE SELAMET,HÜDAYA TABİ OLANLARIN ÜSTÜNE OLSUN!
En çok ezgi dinlemeyi severim
CENNET UCUZ DEĞİL CEHENNEMDE LÜZUMSUZ OLAMAZ.....
They may take our lives,
but they'll never take,
our FREEDOM!
Mel Gibson...
İnsan akıl ve düşünce taşıdığı için doğruyu ve yanlışı seçmede rahatlıkla karar verebiliyor; aman boş ver olmasa...
Metalica gibi bazı şarkı türlerinde küfür alameti bulunmaktadır; şeytana övgü gibi ibareler yer almaktadır ve çoğunlukla satanistlerin dinlediği şarkılardır.
Adını anmaya gerek yok, "itirazım var kadere" gibi isyan şarkıları dinlemek kalben tastik etmek imanın 6 şartından olan kadere iman şartını tehlikeye sokar, Allah korusun insanı dinden çıkarır.
Bir müminin üzerinde küfür alametleri bulunamaz; Allah ın nefret ettiğine sevgi beslenemez; imanı tehlikeye sokar.
Bazı yabancı müziklerin de arka planında, şarkının ters yapısında şeytana övgüler yer alır.
Bakınız: Şeytanı Öven Şarkılar;Dinlemeyelim
Kadının sesi hangi durumlarda haram olur?:
"Peygamberimizin zamanında mescidde ve başka yerlerde kadınlar, erkeklerin yanında konuşurlardı. O (s.a.) hicret ederken kadınlar ve çocuklar musikî eşliğinde karşılama yapmışlardı. Bayram günlerinde Hz. Peygamber'in evinde ve onun yanında genç kızlar, Hz. Aişe'ye sesli ve tefli müzik dinletmişlerdi. Kadının sesinin ve musikînin haram olduğuna dair sahih ve kesin bir delil (dinî açıklama) yoktur. Kadın olsun erkek olsun müzik icra ettiğinde bunu dinleyenler kendilerine bakmalıdırlar; kötü, olumsuz bir etkilenme bulunmadıkça dinlemelerinde sakınca yoktur."
İmam Gazzâlî'nin Muzik Hakkında Çıkardığı Hükümler:
-İhyâ isimli eserinin 35 sayfasını bu meseleye ayırarak bütün söylenenleri tahlil etmiş, delilleri karşılaştırmış ve şu neticeye varmıştır:
Mûsıkî ister ses ister âlet ile olsun tek hükme bağlı değildir: Haram, mekruh, mübah ve müstehab olabilir.
1) Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan gençler için yalnızca bu duyguları tahrik eden müzik haramdır.
2) Vakitlerinin çoğunu buna veren, iştigâli âdet haline getiren kimse için mekruhtur.
3) Güzel sesten zevk alma dışında bir duyguya kapılmayan kimse için müzik mübahtır, serbesttir.
4) Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde yalnızca güzel sıfatları tahrik eden kimse için müstehabdır.59
Gazzâlî incelemesini sürdürürken müziğin duruma göre ya mübah veya mendûb olduğunu, onu haram kılan şeyin kendisi değil, dıştan ârız olan beş sebepten ibaret bulunduğunu ifade ederek şöyle devam ediyor:
1) Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır. Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir. Aslında kadının sesi haram değildir; ancak şehveti tahrik ederse Kur'ân okumasını bile dinlemek haram olur.60
2) Müzik âleti içki meclislerinin sembolü olan âletlerden ise bunu kullanmak haram olur; diğerleri mübah olmakta devam eder.
3) Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır.
4) Gençliği icabı şehevî duyguların mahkûmu olan bir kimse aşırı derecede müziğe düşer, müzik onun yalnızca cinsî arzusunu tahrik ederse onun müzikten uzak durması gerekir.
5) Sıradan bir insanın müzik şehvetini de ilâhî aşkını da tahrik etmediği halde bütün vakitlerini alır, onu başka işlerden alıkorsa yine haram olur.61
İMAMLARIN MÜZİK HAKKINDAKİ HÜKÜMLERİ:
Mûsiki:
Mûsıkî veya müzik (semâ', gına) kadın veya erkek tarafından ses ve âlet (çalgı) ile icrâ edilen malûm san'atın bütün şubelerine şâmildir. İslâmî hüküm bakımından bu şube ve şekiller arasında fark vardır. Ayrıca müziğin icrâ edildiği yer ve maksadın da hükme tesiri sözkonusudur. Müziğin hükmünü tayin eden delillere geçmeden önce fıkıh mezheblerinin telâkkisini özetleyelim:
1) Hanefî mezhebine göre mûsıkî icrâsı ve bunu dinlemek haramdır. Bu hüküm, değnek ve çubuğun bir yere âhenkli bir şekilde vurulmasını dahi içine almakta ve haram saymaktadır.53
Hükmün bazı istisnâları vardır: Savaşta vurulan kös ile düğünlerde çalınan tef.
Müzik başkalarına dinletmek için değil de kendini dinlendirmek ve yalnızlığı defetmek için yapılırsa İmam Serahsî'ye göre caizdir; Merginânî'ye göre bu da haramdır.54
İmam Ebû Yusuf'a sormuşlar: Düğün dışında, meselâ kadının ve çocuğun kendi evinde tef çalmasına ne dersin? Şu cevabı vermiş: Bunda kerâhet yoktur. Aşırı oyun ve teğannî olursa onu mekruh görürüm.55
Hanbelî mezhebi bu konuda -genel çizgileriyle- hanefî mezhebi gibidir.
2) İmam Şâfiî ve Mâlik'ten ikişer görüş nakledilmiştir. Bunlardan birine göre bu iki imam müziği mekruh saymışlar, diğerine göre ise -yanında bir haram işlenmediği, harama âlet edilmediği takdirde- mübâh görmüşlerdir. Şâfiî mezhebinden Gazzâlî ile Malikîlerden Kettânî'nin görüşlerine aşağıda daha genişce yer verilecektir.
3) Zahiriyye mezhebi ile genellikle sofiyye tarikatları musıkînin bütün nevileriyle mübah olduğunu müdâfaa etmişlerdir.56
Mûsıkînin lehinde ve aleyhinde görüş bildiren fıkıh bilginleri bazı âyetlerle istidlâl etmişlerse de (Lukmân: 31/6; Zümer: 36/18) bunların mûsikîyi hedef aldığı kesin değildir.
Hadislere gelince, Rasûl-i Ekrem (s.a.v.)'in düğün, bayram, karşılama gibi münasebetlerle icrâ edilen müziği tasvib ettiği, düğünlerde bunu teşvik eylediği sağlam rivayetlere istinad etmektedir.
Ayrıca müziğin -bir harama âlet edilmeden yalnızca saz ve ses müziğinin- haram kılındığına dair sahih hadisin bulunmadığı söylenmiştir.57
Faslı Abdulhayy el-Kettânî, Hz. Peygamber devri kültür ve medeniyetinden bahseden iki büyük ciltlik eserinde (et-Terâtibu'l-idâriyye) mûsıkîye 25 sayfa ayırmış, bütün çeşitleriyle caiz olduğunu gösteren deliller getirmiş, bu mevzûda yazılmış 20 eserin ismini vermiştir.58
Bu müellifin tesbitine göre sahâbeden Ömer, Osman, Abdurrahman b. Avf, Ubeyde b. el-Cerrâh, Sa'd b. Ebî-Vakkas, Ebû-Mes'ûd, Bilâl, Abdullah b. ez-Zübeyr, Hassân, İbn Amr, el-Mugira b. Şu'be gibi zevâtın müzik dinledikleri rivayet edilmiştir.
_________
"Adam vur patlasın çal oynasın, felekten bir gece çalalım demiş sabah olunca feleğini şaşırmış, demek müzik öyle olmalı ki feleği şarşırtmasın"
Dipnot:
_________
57. Şevkânî, Neyl, C. VIII, s. 107.
58. C. II, s. 120-145.
59. C. II. s. 302.
60. Hanefilerden Buhârî şârihi allâme Aynî de "Bayramda iki cariyenin okuduğu şarkıyı Hz. Peygamber'in ve Ebû Bekr'in dinlediklerinden hareketle aynı neticeye varmıştır. Umdetu'l-Qârî, C. 3. s. 360.
61. C. II, s. 279-281. (özetlenmiştir.)
"O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım."
-Vücuda verilen kuvvet, Hak’ka ibadet, halka hizmet içindir.
rock dinlerım ezgı olarak esref zıya dursun alı erzıncanlı dinlerım
helak olacaksak suçumuzu bilelim
hayat bulacaksak bunu da hak edelim..
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)