*********************************
Taahhüd-ü Rabbânî hakikattir; r?z?ks?zl?k yüzünden ölenler yoktur. Çünkü o Hakîm-i Zülcelâl, zîhayat?n bedenine gönderdiği r?zk?n bir k?sm?n? ihtiyat için şahm ve içyağ? suretinde iddihar eder. Hattâ bedenin her hücresine gönderdiği r?zk?n bir k?sm?n?, yine o hücrenin bir köşesinde iddihar eder; istikbalde, hariçten r?z?k gelmediği zaman sarf edilmek üzere bir ihtiyat zahîresi hükmünde bulundurur. ?şte, bu iddihar edilmiş ihtiyat r?z?k bitmeden evvel ölüyorlar. Demek o ölmek r?z?ks?zl?ktan değildir. Belki sû-i ihtiyardan tevellüt eden bir âdet ve o sû-i ihtiyardan ve âdetin terkinden neş'et eden bir marazla ölüyorlar(12. lem'a )
****************
"Peki, açl?ktan ölenlerin olduğu söyleniyor. Bunun ilmi izah? nas?ld?r?" sorusu hat?ra gelebilir. Bu hususu değişik cihetlerden ele almak mümkün. ?nsan vücuduna al?nan g?dalar?n bir k?sm? glikojen ve yağ halinde depolan?r. Bu depolar açl?k durumunda harcan?r. Depolardaki g?dalar, insan?n oldukça uzun bir süre yaşamas?n? sağlar. Doktor Dewey'in bu hususta yapt?ğ? araşt?rma, oldukça ilgi çekicidir. Dört yaşlar?nda iki çocuk dikkatsizlikle ilaç içtiklerinden, yemek borular? ve midelerinde yan?klar meydana gelmiş ve yemek yiyemez olmuşlard?. Zay?f ve narin olan birinci çocuk, vücudundaki ihtiyatlar? kullanarak 75 gün yaşad?. Daha kuvvetli olan ikinci çocuk ise 90 gün dayand?
Uzun süreli açl?klarla alakal? bir araşt?rma yapan Doktor Bertholet'in elde ettiği sonuçlar da kayda değer. Buna göre uzun süren açl?k durumlar?nda has?l olan kilo kayb?, bilhassa yağ ve dalak gibi hayati önemi az olan organ ve dokularda meydana gelir. Bu araşt?rma sonuçlar?; uzun süren açl?klarda vücut taraf?ndan; yağ?n % 97'sinin, dalağ?n % 63'ünün, karaciğerin % 56's?n?n, adalelerin % 30'unun ve kan?n % 17'sinin kullan?ld?ğ?n? göstermiştir. Halbuki ayn? araşt?rmada, insan için hayati öneme sahip olan beyin ve sinirlerde, herhangi bir ağ?rl?k kayb?n?n olmad?ğ? tespit edilmiştir. Bu da gösteriyor ki, açl?k an?nda vücut için hayati öneme haiz organlardan değil, diğerlerinden harcama yap?lmaktad?r. Böyle bir açl?k durumunda yağlar?n, keton cisimlerine çevrildiği ve beyin hücrelerinin imdad?na gönderildiği, son yap?lan araşt?rmalarla ortaya konmuştur.
Bu konuda yap?lan denemeler, hiçbir şey yemeden ortalama 80 gün kadar yaşanabileceğini göstermiştir. Yaln?z g?dan?n kesilmesi birdenbire olmamal?d?r. Aksi taktirde al?ş?lm?ş olan adetin terkinde vücut zay?f düşüp, ölüme götürebilir. Bu hususu ?bn-i Haldun şöyle ifade eder: "K?tl?k görülen yerlerde çok yemeye al?şanlar, az yemeye al?şanlardan çok fazla kay?p verirler. Onlar? öldüren, karş?laşt?klar? k?tl?k değil, daha önce al?şm?ş olduklar? tokluktur".(4)
Dünyada açl?ktan öldüğü söylenen insanlar?n % 20'sini Hindistan'da, % 35'ini ise Afrika'da yaşayan bir yaş?n?n alt?ndaki çocuklar?n meydana getirdiği ifade edilmektedir. Anlaş?lan odur ki, insan vücudunda ve çevresinde her an haz?r bekleyen mikroplar, vücudun zay?f olduğu anlarda hemen bedene hakim olarak onu alt edebilmektedir. Özellikle çocuklar bu hususta en zay?f durumda olduklar?ndan, fazla oranda ölüme maruz kal?rlar. O halde açl?ktan öldüğü söylenenler, r?zk?n bitmesinden değil, r?zk?n azalmas?ndan meydana gelen hastal?klardan ölürler.
Bu hususta, Prof. Dr. Sabahattin Zaim şu ifadeleri kullan?r: G?da istihsalinin (üretiminin) en yetersiz olduğu Uzakdoğu, Güney Amerika ve Afrika'da dahi, son 30 y?lda nüfus baş?na g?da üretim miktar?n?n düşmeyip sabit kald?ğ?n?, diğer bölgelerde ise % 16 ile % 50 aras?nda artt?ğ?n? ifade etmektedir. Ayn? eserde, dünyan?n baz? bölgelerinde aç say?lacak insanlar?n varl?ğ?, insan faktöründen azami istifade edilmeyişiyle aç?klanmaktad?r. Bu gibi ülkelerde, üretim faktörlerinden olan sermayenin bol olduğuna işaret edilir. Bu arada gelişme için kaynaklarda ve diğer imkanlarda görülen inkişaflar?n, bütün ülkelerde, milli gelirin nüfustan daha h?zl? artmas?n? sağlayacak durumda bulunduğu belirtilir.(5)
Bu konuda ?ngiltere'de yap?lan araşt?rma sonuçlar?na göre, yeterli gübre kullan?m? ile g?da üretimini en az 10 kat art?rmak mümkün olabilecektir. Bu ise yaklaş?k 31.5 milyar insan?n beslenmesine imkan sağlamak demektir.