+ Konu Cevaplama Paneli
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 5 ve 5

Konu: Haricî Olan Mânâları Zihnî Mânâlarda Aramak

  1. #1
    Ehil Üye Abdulbaki - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2006
    Yaş
    60
    Mesajlar
    3.610

    Standart Haricî Olan Mânâları Zihnî Mânâlarda Aramak

    Eyyühe'n-nefis! Sen herbir eserde müessirin azametini görmek istiyorsun; fakat, haricî olan mânâları zihnî mânâlarda arıyorsun. Esmâ-i Hüsnânın herbirisinde bütün esmânın şuââtını görmek istiyorsun.( Mesnevî-i Nuriye - Hubâb )
    (Ey nefis,sen her bir eserde müessirin yani tesir sahibi olan Allahın azametini,büyüklüğünü bizzat görmek istiyorsun.Fakat harici olan yani dışa ait,dış dünya ile ilgili olan manaları görünen manaları zihni manalarda arıyorsun.Yani görülen eserlerdeki Allahın azamentini ve büyüklüğünü zihni olarak azamet ve büyük tanıdığın ve itikat ettiğin Allahın vasıflarını bizzat eserlerinde de görmek istiyorsun ve zahiri manalarda bu azameti arıyorsun.Allahın güzel isimlerinin her bir eserde bütün esmanın tecellilerini görmek istiyorsun.Zahiri eserlerde esmanın birer tecellisi varken sen bütün isimleri o eserde görmek istiyorsun.)

    Herbir lâtifenin zevkiyle bütün letâifin zevklerini zevk etmek istiyorsun. Herbir hisse tâbi olan işleri ve hâcetleri ifa ederken, bütün hislerinin işlerini beraber görmek istiyorsun. Bundan dolayı evhama mâruz kalıyorsun.( Mesnevî-i Nuriye - Hubâb )
    (İnsanın sınırsız latifeleri ve duyguları vardır.Her bir latife bir esmanın tecellisinden zevk alırken sen bir eserdeki esma tecellisi ile bütün latifelerinin zevkini istiyorsun.İnsan yine her bir farklı hislerine tabi olan işlerde ve tecellilerde ihtiyaçlarını yerine getirirken,bütün hislerinin tatmin olmasını ve işlerinin görülmesini istiyorsun.Bunu da göremediğin ve alamadığın için de evhama maruz kalıyorsun ve bir eserde bu latifelerinin,hislerinin ve duygularının zevklerini,işlerini ve ihtiyaçlarını göremeyeceksin.Çünkü Allahın esması adedinde masnuatta tecellileri var ki her bir esma tecellisi bir latifeyi,zevki ve hisleri zevklendiriyor,ihtiyacını karşılıyor.Ancak insanın nefsi sadece bir eserde bütün bunları hissetmek,zevketmek istiyor)

    Biz ise hem insancasına, hem Müslümancasına yaşamak istiyoruz. (Bediüzzaman)


  2. #2
    Ehil Üye Abdulbaki - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2006
    Yaş
    60
    Mesajlar
    3.610

    Standart

    Herbir lâtifenin zevkiyle bütün letâifin zevklerini zevk etmek istiyorsun. Herbir hisse tâbi olan işleri ve hâcetleri ifa ederken, bütün hislerinin işlerini beraber görmek istiyorsun.( Mesnevî-i Nuriye - Hubâb )

    İnsanın fıtraten mâlik olduğu câmiiyetin acâibindendir ki: Sâni-i Hâkim şu küçük cisimde gayr-ı mahdut envâ-ı rahmeti tartmak için gayr-ı mâdut mizanlar vaz etmiştir. Ve Esmâ-i Hüsnânın gayr-ı mütenâhi mahfî definelerini fehmetmek için, gayr-ı mahsur cihâzat ve âlât yaratmıştır. Meselâ, mesmûat, mubsırat, me'kûlât âlemlerini ihata eden insandaki duygular, Sâniin sıfât-ı mutlakasını ve geniş şuûnatını fehmetmek içindir. (Mesnevî-i Nuriye - Onuncu Risale)

    Biz ise hem insancasına, hem Müslümancasına yaşamak istiyoruz. (Bediüzzaman)


  3. #3
    Ehil Üye Abdulbaki - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Aug 2006
    Yaş
    60
    Mesajlar
    3.610

    Standart

    İnsanın cihazat cihetiyle zenginliği şu sırdandır ki: Akıl ve fikir sebebiyle insanın hasseleri, duyguları fazla inkişaf ve inbisat peyda etmiştir. Ve ihtiyacatın kesreti sebebiyle çok çeşit çeşit hissiyat peyda olmuştur. Ve hassasiyeti çok tenevvü etmiş. Ve fıtratın câmiiyeti sebebiyle pek çok makasıda müteveccih arzulara medar olmuş. Ve pek çok vazife-i fıtriyesi bulunduğu sebebiyle, âlât ve cihazatı ziyade inbisat peyda etmiştir. Ve ibadatın bütün enva’ına müstaid bir fıtratta yaratıldığı için bütün kemalâtın tohumlarına câmi’ bir istidad verilmiştir. İşte şu derece cihazatça zenginlik ve sermayece kesret, elbette ehemmiyetsiz muvakkat şu hayat-ı dünyeviyenin tahsili için verilmemiştir. Belki şöyle bir insanın vazife-i asliyesi, nihayetsiz makasıda müteveccih vezaifini görüp, acz ve fakr ve kusurunu ubudiyet suretinde ilân etmek ve küllî nazarıyla mevcudatın tesbihatını müşahede ederek şehadet etmek ve nimetler içinde imdadat-ı Rahmaniyeyi görüp şükretmek ve masnuatta kudret-i Rabbaniyenin mu’cizatını temaşa ederek nazar-ı ibretle tefekkür etmektir.(Gençlik Rehberi)

    Biz ise hem insancasına, hem Müslümancasına yaşamak istiyoruz. (Bediüzzaman)


  4. #4
    Ehil Üye _MerHeM_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2007
    Bulunduğu yer
    Alem-i şehadet
    Mesajlar
    2.225

    Standart

    • Eyyühe'n-nefis!
    • Sen herbir eserde müessirin azametini görmek istiyorsun;
    • fakat, haricî olan mânâları zihnî mânâlarda arıyorsun.
    • Esmâ-i Hüsnânın herbirisinde bütün esmânın şuââtını görmek istiyorsun.( Mesnevî-i Nuriye - Hubâb )
    ------------------------------------------------------------------------

    Her bir eserde müessrin azametini görmeye mani yoktur.Fakat zihni hükümler birer perdedir.Yani zihinde oluşturulmuş hayali ,gerçeğe dayanmayan hissi manalar o azametin anlaşılmasına mani teşkil eder.Onun için zihni hükümleri ve manaları delen ,altındaki hakikatı gösteren sırları açığa vuran ,keskin ve hakikatlı bir tefekkür nazarına ihtiyaç vardır.

    Harici manalaları ,vehmi ve zihni hükümler yüklenemez.Zihin zannediyorki cenab-ı hakkın esmasının kainattaki tecellileri teşahhus edemez,hakikat-ı hariceyilerinin bir hükmüde yoktur ve gerçekte cenab-ı hakkın zat ve sıfat ve esmasına nisbetle ,bir vucudları olmadığı gibi hayalidirler.Bu vehim ve bu zandan dolayı kainattaki esama-i hüsnanın tecellilerinin hakikatına vakıf olamaz.O rabıtayı kuramaz.Müessirin azametini göremez.

    Amelinizde rıza-yı İlâhî olmalı.

    Eğer O razı olsa, bütün dünya küsse ehemmiyeti yok.

    Eğer O kabul etse, bütün halk reddetse tesiri yok.


  5. #5
    Ehil Üye _MerHeM_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Oct 2007
    Bulunduğu yer
    Alem-i şehadet
    Mesajlar
    2.225

    Standart

    • Eyyühe'n-nefis!
    • Sen herbir eserde müessirin azametini görmek istiyorsun;
    • fakat, haricî olan mânâları zihnî mânâlarda arıyorsun.
    • Esmâ-i Hüsnânın herbirisinde bütün esmânın şuââtını görmek istiyorsun.Herbir lâtifenin zevkiyle bütün letâifin zevklerini zevk etmek istiyorsun. Herbir hisse tâbi olan işleri ve hâcetleri ifa ederken, bütün hislerinin işlerini beraber görmek istiyorsun. Bundan dolayı evhama mâruz kalıyorsun.( Mesnevî-i Nuriye - Hubâb )
    Esma-i hüsnanın her birisinde bütün esma-i hüsnanın şauatını görebilmek,kalbin dünya genişliğinde inbisat ve inikşaf etmesiyle olabilir. O şuaatı ve külli tecelliyatı fikri ve zihniyle ihata edemeyen telaşa düşüp evhama maruz kabalabilir.

    İşte bu noktada vahidiyet arakasında ,O perdeyi delip ,ahadiyet sikkesini o esmanın şuatını külli manada olmasada,her kes hermertebede o esma-i hüsnayı müşahede edip ,hissedip,letaifiyle lezzet alıp,doğrudan doğruya zat-ı akedese müteveccih olabilir.

    Amelinizde rıza-yı İlâhî olmalı.

    Eğer O razı olsa, bütün dünya küsse ehemmiyeti yok.

    Eğer O kabul etse, bütün halk reddetse tesiri yok.


+ Konu Cevaplama Paneli

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

     

Benzer Konular

  1. Vücud-u Harici ?
    By Müellif-e in forum Açıklamalı Risale-i Nur Dersleri
    Cevaplar: 13
    Son Mesaj: 25.04.21, 11:43
  2. Bu Dünya İmtihanı İrademiz Harici mi?
    By karam in forum İslami Konular ve İman Hakikatleri
    Cevaplar: 11
    Son Mesaj: 02.12.08, 07:36
  3. İçimde Bir Hâricî Var!
    By slim in forum İslami Nitelikli Yazılar
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 20.07.08, 22:00
  4. Hamd ve Şükür Kelimelerinin Manaları Aynı mıdır?
    By Sağ Yolun Yolcusu in forum İslami Konular ve İman Hakikatleri
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 05.02.08, 16:21
  5. Sual: Kader ve Kaza Ne Demektir? Lügat ve Istılahî Manaları Nelerdir?
    By katre_44 in forum İslami Konular ve İman Hakikatleri
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 03.11.07, 19:25

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Var
Google Grupları
RisaleForum grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0