İ'lem eyyühe'l-aziz!
Cenab-ı Hakkın ef'âli birbirine münasip, âsârı birbirine müşâbih, esmâsı birbirine ayna ve mâkes, sıfâtı birbirine mütedahil, şuûnatı memzuc ise de, herbirisi için hususî bir tavır, bir hal vardır ki, maksud-u bizzat o hususî tavırdır. Sair tavırlar ise tebeîdirler.
Binaenaleyh, meselâ Hâlıkın âsârından cemâdata baktığın zaman azamet ve kudreti kastına hedef yap, başka isimlerin tecelliyatını teb'an düşün.
Hayvanata bakarken merhamet kasdıyla bak, sair tecelliyata tebeî bir nazarla bak. (Mesnevi-i Nuriye)
______________________
Bu kısımdan çok lezzet aldım son okuyuşumda ve misalleri çoğaltmaya çalıştım; ama isabetli olamadım galiba. İstifadeye medar yardımlarınızı bekliyorum. Acaba başka eserlere evvela hangi isim veya sıfat veya şuunat vechesinden bakmalıyız?